Komentarze do wiadomości: Według Microsoftu Windows Defender to jedyny antywirus, którego potrzebujemy w Windowsie 11

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
22.04.2026 11:49
1
4
odpowiedz
Daroslaw
47
Pretorianin

Jedyny antywirus, poza Defenderem, jakiego potrzebuje każdy zwykły użytkownik komputera to własny mózg. Jeśli jest poważne zagrożenie to zwykle nawet nie mamy na nie żadnego wpływu (wycieki danych wrażliwych z firm) a przestępcy wolą w tych czasach i tak działać w zupełnie inny sposób, poza zasięgiem antywirusów (wyłudzenia na BLIKa, fałszywe faktury do zapłaty, telefony z "banku" etc.).

22.04.2026 12:40
1.1
6
Jerry_D
82
Senator

Daroslaw Własny mózg w sensie "nie instaluj programów z niesprawdzonego źródła"? No to instalujesz znane i zaufane CCleaner, CPU-Z i HWMonitor albo aktualizujesz Notepad++ z ich prawdziwych i zaufanych stron i... wpadka.
https://sekurak.pl/ccleaner-hacked/
https://sekurak.pl/niebezpieczny-atak-socjotechniczny-wykorzystujacy-znane-oprogramowanie-cpuid/
https://sekurak.pl/powazne-naruszenie-lancucha-dostaw-notepad-aktualizacje-byly-zlosliwe/

W erze ataków na łańcuchy dostaw i innych wyrafinowanych sztuczek "używaj mózgu" przestaje niestety wystarczać.

22.04.2026 15:02
1.2
sky0045
22
Pretorianin

Daroslaw Właśnie największą zaletą wszelkich malware jest to że działają jak samoreplikujące się sidła, kłusownik nie musi osobiście nadzorować żeby zwierzyna w nie wpadła, więc nie trzeba być kimś ważnym czy wyróżniającym się żeby się zarazić

23.04.2026 13:14
Link
1.3
Link
36
Senator

Jerry_D Dokładnie. Windows Defender w Windows 11 ma jeszcze jedna wada, że lubi popaść w paranoję. Potrafi zablokować nawet te pliki, które rzeczywiście nie są szkodliwe, nawet niektóre aplikacji od Windows. Aż masakra...

Jeśli plik EXE jest wolny od DRM, bo złamany, to Windows Defender potrafi zablokować. Jeśli jest jakaś gra darmowa, co nie pochodzi od STEAM, to Defender potrafi zablokować zapisy stanu gry w katalogu "Moje dokumenty".

Trzeba mieć mózgu i ... dużo doświadczenie i wiedzy, by móc odróżnić nieszkodliwe plików od prawdziwe zagrożenie. Trzeba zaglądać do historii Windows Defender bardzo często.

No, trzeba też mieć mózgu, by wyczuć zagrożenie i nie pobrać aplikacji z podejrzane i niebezpieczne strony, np. gry hipervisior, który było dość głośno. Albo pobrać "złamane" aplikacji z podejrzane strony, które w rzeczywistości są darmowe z oficjalnej strony. Trzeba znać się na rzeczy i wykorzystać strony po info, czy wybrany plik z wybrany "wirus" jest zagrożony według większości użytkownicy. Podczas korzystanie z Internetu trzeba być wyjątkowo ostrożny.

Nawet w oficjalnej sklepie Google też znajdą się niebezpieczne aplikacji, co kradną danych użytkownicy i zostaną wykorzystane do okradanie konto bankowe. Takie przypadki się zdarzają. Nawet STEAM też nie jest wolny od takich przypadków. Lepiej jest pobrać aplikacji od sprawdzone i zaufane osoby i firmy.

Człowiek jako najsłabsze ogniwo bezpieczeństwa, niestety. Naiwność ludzie często są większe zagrożenie niż wirusy i często wpadają w sidły oszustwa typu "jestem wnukiem", albo "masz przesyłkę, to musisz podać dane tutaj".

post wyedytowany przez Link 2026-04-23 13:36:55
23.04.2026 21:43
amfa24
1.4
amfa24
95
Konsul

Premium VIP

Link Litości naucz się proszę pisać poprawnie lub chociaż znośnie.

24.04.2026 09:41
Link
1.5
Link
36
Senator

amfa24
Łatwo Ci pisać. Czy naprawdę myślisz, że nie chcę poprawić j. polskiego, bo lenistwo?

Nawet nie wiesz, jak bardzo chciałbym pisać poprawnie. Ale moje wrodzone wady bardzo mi to utrudniają. Staram się, jak tylko mogę.

No, czasami piszę za szybko, bo mało czasu.

Miłego dnia. Z całym szacunkiem.

post wyedytowany przez Link 2026-04-24 09:53:07
24.04.2026 10:34
amfa24
1.6
1
amfa24
95
Konsul

Premium VIP

Link W takim razie przepraszam. Trzymam przysłowiowe kciuki.

22.04.2026 13:00
DexteR_66
2
1
odpowiedz
DexteR_66
19
Generał

Premium VIP

Wystarczy.

23.04.2026 21:45
amfa24
3
odpowiedz
amfa24
95
Konsul

Premium VIP

Wideo

Defender przydaje się tylko do skanowania raz na jakiś czas dla pewności, że programy dzialające poniżej poziomu 0 są ok... nic pozatym:

https://www.youtube.com/watch?v=ukkmx_pxRyk

post wyedytowany przez amfa24 2026-04-24 13:15:31
24.04.2026 22:27
WolfDale
4
odpowiedz
WolfDale
97
~sv_cheats 1

Via Tenor

Ja kocham Defendera, a Defender kocha mnie.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl