Komentarze do wiadomości: „To śmiała zmiana”. Timothée Chalamet zapowiada, że Diuna 3 będzie najmroczniejszą odsłoną epickiej serii sci-fi i ostatnią z jego udziałem

Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz
23.02.2026 15:31
Sorkvild19
1
2
odpowiedz
Sorkvild19
72
Król Kruków

Szok, kto by się spodziewał.

23.02.2026 17:34
ZeroNaruse
2
1
odpowiedz
ZeroNaruse
144
Murderer

Przypomnijmy, że Diuna: Część druga będzie nie tylko ostatnią, w której zobaczymy Timothée Chalameta, ale także ostatnią wyreżyserowaną przez Denisa Villeneuve’a.

Uhhhh

post wyedytowany przez ZeroNaruse 2026-02-23 17:34:42
23.02.2026 17:39
3
odpowiedz
2 odpowiedzi
rziurziu
38
Pretorianin

Trochę szkoda, bo ja już na pierwszej zasnąłem z nudów w kinie (pierwszy raz w życiu, a nawet nie byłem zmęczony, tzn. pierwszy raz zasnąłem, a nie że byłem w kinie pierwszy raz). Niestety zbiegło się to z tym, iż przejadł mi się (delikatnie mówiąc) wtedy Tymoteusz Szalet, którego zrobiło się za dużo ilości bez jakiejś jakości, która by tą ilość usprawiedliwiała. Ale wiadomo, kwestia gustu, choć teoretycznie te filmy powinny mi się mega podobać, a tu znużenie i sen. A Diunę książkę mogę czytać po nocach i będzie trzymać za pysk. Taka zagadka.

23.02.2026 18:58
3.1
2
leon188
32
Chorąży

rziurziu książka strasznie nudna, film (zwłaszcza pierwsza część) świetny. Książka jest trochę jak wersja z 84

24.02.2026 17:05
3.2
rziurziu
38
Pretorianin

leon188 zajebisty komentarz, taki niezbyt uargumentowany

23.02.2026 17:53
maciell
4
5
odpowiedz
3 odpowiedzi
maciell
138
Senator

No zero zaskoczenia dla tych co czytali ksiazki. Historia Paula Atrydy jest mega dolujaca. Nie potrafil z powodu osob, ktore kochal wejsc na Zlota droge.Widzial mozliwe przyszlosci i ich rozwiazania. Straszny dar. Dopiero jego syn tego dokonal, ale poswiecil dla tego swoje czlowieczenstwo i stal sie tyranem. Filmy, seriale najczesciej konczyly sie triumfem Atrydow nad swoimi wrogami. Wygrana dobra nad zlem. No, ale w tym tkwi sila tych ksiazek. W latach 80 i 90 bardzo czesto widzialem grafiti z cytatami z ksiazek na blokach/przystankach. Kolega co zasnal z nudow to wspolczuje. Pewnie bylo slabo bo nie bylo bodzca w postaci wybuchow co 2 minuty. Polecam filmy MCU i inne takie. Historia jest wypisana na piaskach Arrakis...

ps. Nie czytajcie ostatnich tomow popelnionych przez syna. Ja zaluje bo moge sobie reke uciac, ze Frank mial inna wizje. Zwlaszcza, gdy sie konczy czytac Diuna Kapitularz. Te ostatnie tomy to mega rozczarowanie.

post wyedytowany przez maciell 2026-02-23 17:55:57
23.02.2026 18:15
4.1
rziurziu
38
Pretorianin

maciell doceniam współczucie i przypuszczenie kolegi, ale kolega mnie tutaj troszeczkę za nisko umieszcza na drabince ewolucyjnej. MCU to nie moja bajka zupełnie, wybuchy co 2 min cieszyły dawno temu, jak Rambo rządził i jemu podobne Żanklody i Dżekiczany. W przypadku tej adaptacji Diuny jednakże warstwa wizualna była cudna, ale chyba wszystko inne było takim glutem z nosa (zwłaszcza muzyka). A może za bardzo chciałem, żeby mi się podobało. Dlatego piszę, że zagadka :)  

edit: odpaliłem sobie soundtrack i chyba mam głównego winnego.

23.02.2026 22:17
4.2
Silas1415
28
Konsul

Co do tych wybuchów, to może nie były co dwie minuty, ale jak już były w tej konkretnej części filmu, to naprawdę robiły wrażenie :) dla mnie jedne z lepszych, jakie widziałem w dotychczasowo poznanej kinematografii, a nie jestem nawet jakimś fanem czy entuzjastą.

23.02.2026 22:34
Kwisatz_Haderach
4.3
Kwisatz_Haderach
23
GIT GUD or die trying

ps. Nie czytajcie ostatnich tomow popelnionych przez syna. Ja zaluje bo moge sobie reke uciac, ze Frank mial inna wizje. Zwlaszcza, gdy sie konczy czytac Diuna Kapitularz. Te ostatnie tomy to mega rozczarowanie.

Uja tam rozczarowanie. Rozczarowaniem to jest kazda ksiazka z cyklu oprocz pierwszej i moze Boga Imperatora. Zreszta sam Herbert mowil wielokrotnie ze pisal je dla kasy i z powodu naciskow wydawcy (min dlatego zdecydowanie najslabsza ksiazka jest tez najkrotsza, bo zastala doslownie wypluta na zamowienie. Jak cos z Dungeons & Dragons). Wiekszosc tego co tam jest to nieprzemyslany strumien swiadomosci (w porowaniu z dopieszczana latami przed wydaniem historia Paula, w ktorej zawarl sensowne przeslanie i moraly).
A jak do tego doszly jeszcze dziwne seksualne jazdy z "Matronami" czy innymi Mowiacymi Do Ryb to juz wogole.

Syn przynajmniej nie pisze w stylu "10 stron powtarzanej w kolko filozofii na jedna akcji" oraz calkiem zgrabnie i sensownie zamknal cala historie uniwersum (i zgodnie z notatkami ojca btw, choc te tez moglybyc robione na sile... i pewnie byly). Zreszta jak sobie przenalizujesz uniwersum, to jest to bardzo sensowny rozwoj wydarzen i zakonczenie.
Jego ksiazki nie sa tez pretensjonalne i nie udaja na sile ze sa czyms wiecej niz pulp sci-fi.

Cale to pierdzielenie o tym jak slabe sa jest mocno na wyrost. O wiele lepiej sie to czyta, niz zachaczajace chwilami o grafomanie moralizowanie Franka (ilez mozna). Byly na tyle dobre, ze powstala kolejna trylogia napisana przez syna.

ps. Najlepszymi (i w sumie jedynymi sensownymi w poizniejszych ksiazkach) watkami w prozie Herberta ogolnie sa watki ekologiczne (czyli Arrakis sama w sobie, ale nie tylko). Co nie dziwi, bo byl ekologiem z wyksztalcenia. Reszta to meh... z malym wyjatkiem jaka jest przedstawienie ewolucji Leto II (czyli w sumie tez sporo nauki tu mamy... bo jego watek psychologiczny jest plytki jak kaluza).

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-02-23 23:40:40
23.02.2026 21:55
baltazar1908
5
odpowiedz
baltazar1908
45
Generał

Nie wiem jakoś oryginał był fajniejszy, ale
to moje zdanie.

23.02.2026 22:25
maciell
6
odpowiedz
maciell
138
Senator
Wideo

Jezeli chodzi o najlepsza adaptacje to serial :
https://www.imdb.com/title/tt0142032/
Genialna muzyka, aktorzy, troszke widac brak funduszy.Tez chyba najdalej idzie historia. No i serial ma juz 26 lat.
Najlepszy montaz z wszystkich seriali
https://www.youtube.com/watch?v=1NSYZCAZgIw

post wyedytowany przez maciell 2026-02-23 22:29:29
Forum Forum filmy i seriale scifi
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl