Komentarze do wiadomości: „To odważna decyzja”. Były dyrektor Rockstara chwali Larian za odejście od Baldur's Gate

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
01.01.2026 16:18
1
5
odpowiedz
Terefere85
62
Pretorianin

Prawda jest taka, że dadzą sobie radę bez Baldurs Gate.
Z jednej strony marka silna i kochana przez graczy, z drugiej łapsko trzyma na tym Wizards of the Coast, które jest zwykłym raczyskiem.
Z drugiej sam Larian tak mocno wybił się na Baldurze, że ludzie kupią ich grę nie przez to, że to Baldur, tylko, że to gra od Larian.
No i trzecia sprawa - mają świetną serię Divinity - z perełkami jak Original Sin 2 na czele. Czego nie wypuszczą, to będzie dobre, a jeżeli będzie budżet na aktorów i przerywniki jak w Baldurze... to szykuje się kolejna gra roku.

01.01.2026 16:21
1.1
2
boy3
127
Legend

Taaa... Tylko że świat baldura, Forgotten Realms jest 100 razy bardziej ciekawy, od ich oklepanego typowego świata fantasy divinity

A to jak prezentuję się świat jest zależne od tego jak będzie prezentować się fabuła gry, która w obu divinity original sin 1 i 2 nie była za dobra i ciekawa

01.01.2026 18:09
1.2
3
NightGeisha
7
Generał

Kwestia gustu. Dla mnie dos2 jest lepszy - także pod względem fabuły - jak bg3.

01.01.2026 20:39
1.3
1
boy3
127
Legend

Dla mnie dos2 jest lepszy - także pod względem fabuły - jak bg3.
D:OS 2 ma przecież strasznie oklepaną fabułę, serio jak może się podobać taka fabuła?

01.01.2026 21:25
1.4
2
dobaczenko
63
Konsul

boy3 Bo fabuła BG3 jest taka oryginalna. Też uważam że D&D jest oklepane i nudawe. Pod tym względem wolę zdecydowanie Original Sin 2. Zresztą same mechaniki D&D też są nużące. Sztywne klasy, rzuty kośćmi... to co jest koniecznością w grze papierowej, jest tylko utrudnieniem w grze komputerowej. Nie potrzebujemy obrażeń 2k6, wystarczy od 2-12.

01.01.2026 21:39
1.5
5
Silas1415
27
Konsul

Ja tam lubię oba settingi po DOS2 i BG3, ale no... określenie "oklepanego typowego świata fantasy" to nie jest też takie dalekie od Forgotten Realms, które głównie to rozwija podstawę fantasy Tolkiena. Nawet już w DOS było jakieś większe odejście od schematów, z kanibalizmem elfów dajmy na to.

post wyedytowany przez Silas1415 2026-01-01 22:22:14
01.01.2026 21:45
Hunzwot
1.6
1
Hunzwot
27
Chorąży

boy3 zgadza się, ja przez te oklepaną typową fabułę fantasy w DOS2 nie dałem rady jej ukończyć. Doszedłem do drugiego aktu i tam ostatecznie się poddałem, nudne dialogi, nieciekawy świat. BG3 przez długi czas nie chciałem kupować bo uznałem, że ta gra pewnie jest identyczna jak DOS2 z uwagi na te same studio jednak po pewnym czasie stwierdziłem, że zaryzykuję i okazało się że BG3 jest fenomenalne, spędziłem tam ok 300h przechodząc je kilkukrotnie. Martwię się powrotem do oklepanego uniwersum Divinity, zastanowię się na zakupem ale na pewno nie będzie to zakup w ciemno jak by było przy BG4.

01.01.2026 22:04
1.7
boy3
127
Legend

Doszedłem do drugiego aktu i tam ostatecznie się poddałem, nudne dialogi, nieciekawy świat
This

Jak ktoś twierdzi że d:OS 2 ma dobrą fabułę, to po prostu nie grał w inne crpg które oferują ciekawszy wątek główny, a jak grał w inne cprg i nadal tak twierdzi to ma jakieś klapki na oczach

Przecież tam nawet nie ma żadnych wyborów fabularnych

post wyedytowany przez boy3 2026-01-01 22:18:49
01.01.2026 23:57
1.8
2
NightGeisha
7
Generał

Kwestia preferencji. Tak samo można powiedzieć, że fabuła bg jest przewidywalna i stanowi powtórzenie wielu znanych motywów tematycznych.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl