Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Technologie Theranos i Elizabeth Holmes - medyczna rewolucja, która okazała się oszustwem

09.12.2021 14:54
Koncypery
1
1
Koncypery
28
Chorąży

Pomysł miała dobry, tylko mało realny.
Zrobiła to co politycy robią. Składała obietnice wyciągając ręce po pieniądze. Z tą różnica, że jej nikt nie musiał dawać. Z politykami już takiego wyboru nie ma.

09.12.2021 14:57
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
zanonimizowany1343770
18
Generał

Koncypery niby tak :D Ale jak ktoś powie, mam pomysł jak zrobić maszynę podróży w czasie - i przedstawie jakieś durne dokumenty - to raczej nie zbiorę fundów. A pomysł przecież też dobry :D
Tutaj coś więcej było niż tylko pomysł. Generalnie bardzo dobra babka od marketingu ;P Jak oglądałem dokument to się zastanawiałem czy sama w to uwierzyła że to możliwe, czy z taką premedytacją kłamała. Nie ma innej opcji ;p

09.12.2021 15:26
2.1
Jerry_D
69
Senator

Może na początku rzeczywiście wierzyła, a potem się okazało, że są trudności, trzeba by jeszcze z 5 lat nad tym popracować, a pieniądze się wzięło i trzeba pokazać efekty. Może w tym momencie stwierdziła, że trzeba wszystko postawić na jedną kartę i na razie zrobić przekręt, żeby zyskać na czasie i móc rzeczywiście doprowadzić projekt do końca, albo od razu ubije cały projekt. A potem już wyszło, jak wyszło. Ciężko mi sobie wyobrazić, żeby od początku z premedytacją kłamała, bo przecież musiała mieć świadomość, że prędzej, czy później sprawa się sypnie.

09.12.2021 15:53
😂
2.2
epilepsja
51
Pretorianin

Jerry_D Może zamysł był taki że laska wymyśliła że najpierw zdobędzie gruby hajs na badania (przedstawiła jakiś tam koncept) a po kilku latach pokarze wyniki , badania dzięki takim pieniądzom miały być zaskakujące , no bo jak inaczej ? I nie wypaliło , mimo wszystko inteligencji jej nie brak .

11.12.2021 23:05
2.3
ArkadioMorelas
20
Legionista

Mi się wydaje, że to po prostu kolejna socjopatka, która kłamała z premedytacją, bo chodziło jej o łatwy zarobek, tyle, że nie dość cwana bo wpadła (w końcu socjopaci, to ponoć 4% ludzkości). Takich afer jest przecież dużo, a zwłaszcza w USA. Ciekawe też kto, oprócz niej, przytulał tam forsę, bo zdaje się, że babka miała powiązania z ludźmi z establishmentu Nixona.

09.12.2021 15:26
Persecuted
3
4
odpowiedz
Persecuted
153
Adeptus Mechanicus

Fajny artykuł, po przeczytaniu całości mam skojarzenia z Chrisem Robertsem, przy czym jego moment prawdy jeszcze nie nadszedł...

09.12.2021 15:38
4
odpowiedz
3 odpowiedzi
sirDexter
53
Pretorianin

Czytasz artykuł, a tu jakieś socjalistyczne wstawki. Nie zauważasz, że biedni ludzie w Polsce płacą ponad 50% na te wszystkie dobroczynności: Służbę zdrowia, studia dla bogatych, etc.

09.12.2021 16:05
YojimboFTW
😐
4.1
YojimboFTW
63
Generał

Nie tacy biedni skoro nadal za kogoś coś płacą .. z czego ci biedni zatem łożą?
Co ty chrzanisz?

Gówno ma i gówno wnosi do systemu, proste.
Właściwie to wyłącznie go obciąża i żeruje z niego, więc warto byłoby go wykopać.
Niestety darmozjadów w Polsce nie brakuje, tego mamy aż zdecydowany nadmiar.

Na co idą moje podatki?!
W tym samym czasie podatki tego pajaca wynoszą raptem 400 złotych miesięcznie .. jakieś niecałe 5000 PLN rocznie, co dla systemu praktycznie nic nie znaczy .. Może wystarczy na postawienie śmietnika lub pomalowanie przejścia dla pieszych.

Idealnie to obrazuje scena Rick'a Mortiego, kiedy Prezydent USA zwraca uwagę Jerremu na wysokość jego żałosnych podatków ..

post wyedytowany przez YojimboFTW 2021-12-09 16:10:52
09.12.2021 16:06
4.2
Dakota_92
26
Legionista

Które wstawki masz na myśli? Jeżeli chodzi o część o Obamacare, to daje ona kontekst odnośnie kondycji amerykańskiej służby zdrowia (zła), co tłumaczy duże zainteresowanie omawianą firmą.

18.12.2021 21:15
YojimboFTW
👍
4.3
YojimboFTW
63
Generał

Dakota_92
Widzisz co za uniwersalne słowa?
Wiele sytuacji znajdziesz do których by one pasowały.

09.12.2021 16:03
5
1
odpowiedz
Asmodeus
42
Senator

Mam wrazenie, ze po prostu technologia w latach 2010-2016 byla jeszcze do tylu i nie wszystkie magiczne sztuczki dalo sie upchnac do pudelka. Chociazby sekwencjonowanie DNA - jeszcze w 2015 roku trzeba bylo do tego maszyny wielkosci telewizora CRT (illumina), ale od 2016 mozna uzywac zabawki wielkosci... pendrive'a (tak! takie malenstwo) - Oxford Nanopore MinION. Z drugiej strony minion nie jest zbyt dokladny, chociaz z roku na rok poprawiaja jego skutecznosc.

Upchniecie w niewielka maszyne sprzetu do oczyszczenia probki, podzielenia na frakcje, ekstrakcji DNA, sekwencjonowania (albo chociaz termocyklera aby zrobic kilkadziesiat testow PCR) raczej nie nalezy do najlatwiejszych rzeczy - bo gdyby sie to dalo, juz dawno firmy pokroju Thermo Fisher oferowalyby swoje combo-maszyny.

No i druga sprawa: jesli mialoby to pomoc "typowemy amerykaninowi" to musialoby to byc tanie. Max 500-1000usd? A tutaj widze sprzet za 5-10k jesli nie wiecej...

Pomysl dobry, ale technologia jeszcze nie jest na tym poziomie i nie w tej cenie aby trafilo to pod dachy, niestety. O drugiej czesci, czyli zarzadzaniu firmy w stylu jobsa, klamaniu inwestorom (hejka CDPRed!) sie nie wypowiem.

09.12.2021 16:09
tmk13
6
2
odpowiedz
tmk13
259
Generał

Raptem 24h wcześniej dodaję wpis na temat Theranosa wątku o serialach na forum gola, a "redakcja" produkuje artykuł o zbliżonej treści. Autor pilnie śledzi sprawę od dwóch lat, i ani słowem nie wspomina o megapopularnym podkaście "The Dropout", na podstawie którego, nota bene, powstaje serial z gwiazdorską obsadą.
Przypomina to trochę casus innej gwiazdy gry-online, która przepisywała artykuły z cracked.com podając je jako insprację dopiero po upomnieniu.

09.12.2021 18:28
😜
7
odpowiedz
1 odpowiedź
Scyzor.yk
1
Junior

Typowe w Stanach "Fake It untill you make it" szczególnie łatwe dla kogoś obrotnego z ładna buzia.

11.12.2021 18:16
SpoconaZofia
7.1
SpoconaZofia
84
Legend

Dobrze autor podsumował w stosunku do Cyberpunka. Podobną filozofię zastosowali. Ściemniać, ściemniać wydać bubla aż naprawimy po kilku latach. Większość firm które tworzą gry tak robią ale cyberpunk przoduje.

post wyedytowany przez SpoconaZofia 2021-12-11 18:18:28
10.12.2021 07:30
😂
8
1
odpowiedz
VintrixOne
6
Legionista

Przykład Theranos i Elizabeth Holmes pokazuje jak działa współczesny tzw. wolny rynek. Praktycznie wszystkim rządzi marketing i inwestorzy. Firmy decydując o wprowadzaniu nowych produktów w pierwszej kolejności kierują się dobrem inwestorów w myśl zasady zadowolony inwestor = większa wartość akcji (jest to pewne uproszczenie, ale mniej więcej tak to wygląda). Klient indywidualny stoi na końcu listy zainteresowań drodzy Państwo.
Wartość akcji nie odzwierciedla realnej wartości danej spółki, a raczej to jakie są oczekiwania inwestorów, co do potencjalnych przyszłych zysków.
Co by nie mówić, Ela zhakowała system, wykorzystując jego głębokie upośledzenie. Nie ona pierwsza i nie ostatnia.

post wyedytowany przez VintrixOne 2021-12-10 07:31:20
11.12.2021 14:55
Miodowy
9
odpowiedz
Miodowy
101
Nigdy nie był młody
Image

Dobry film dokumentalny o tym jest ->
Potwierdził on moją obserwację, że nie należy ufać dwóm typom ludzi:
- Którzy nie mrugają
- Którzy pozują na Steva Jobsa (a maiłem takiego szefa kiedyś)

Technologie Theranos i Elizabeth Holmes - medyczna rewolucja, która okazała się oszustwem