Komentarze do gry: Tainted Grail: The Fall of Avalon - Sanctuary of Sarras

Forum Gry RPG
Dodaj komentarz
17.01.2026 15:45
1
odpowiedz
Calmin
22
Chorąży
9.0
PC

Tak właśnie wyglądają gry w które chcę grać!

Dodatek nie jest przesadnie długi, ma wątek główny składający się z dwóch pomniejszych i kilka misji pobocznych. Została też wprowadzona nowa mechanika, której nie było w podstawce. Klimat, koncept artystyczny, wszystko jest spójne z podstawką. Jeżli komuś podobała się podstawka to i w dodatku miło spędzi czas.

17.01.2026 20:18
WeCreateWorlds
2
odpowiedz
3 odpowiedzi
WeCreateWorlds
12
Konsul

Tak, i dodam, że to rozszerzenie jest możliwe do ukończenia w trakcie gry, po osiągnięciu 2 aktu, więc rozszerza poziomo obszar i czas rozgrywki.

03.04.2026 11:12
John_Wild
2.1
John_Wild
57
Okropnie_Wściekły_Dzik

WeCreateWorlds Mam pytanie. Twórcy piszą, że w dodatku zmieniają sposób progresji i wprowadzają skalowanie przeciwników do postaci gracza, czyli najgorsze co może być w rpg :( Czy to skalowanie działa tylko w obrębie lokacji z dodatku , czy jesy ono od początku w całym świecie gry?

06.04.2026 17:17
WeCreateWorlds
2.2
WeCreateWorlds
12
Konsul

John_Wild -

Tainted Grail nie pokazuje wprost poziomów przeciwników. A ponieważ szlifuje nadal wciąż zmieniający się akt 3 + Sarras, to żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie cofnąłem się do Aktu 1, czyli do Rogów.

Mam poziom 76. Mobki w Akcie 1 padają już na jeden strzał i dają śladowe ilości XP, np. 10. Nic tu się nie zmieniło po żadnym patchu... chyba.

W akcie 2 mobki są już na 2-3 strzały (zależy od mobka i borni oczywiście), i dają odpowiednio większe ilości XP. Podobnie w akcie 3.

W Sarras to wygląda dziwnie, bo moby są dość trudne, ale dają relatywnie mniejsze ilości XP (pobadam dalej, być może zależy to od mobka).

Czyli wydaje się, że skalowanie działa tylko w Sarras, a na pewno nie działa wstecz na mobki w Akcie 1.

Acha, oczywiście skalowanie jest nadal na nocnych mobach - koszmarach Dziwu. Tutaj tak było od początku.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-04-06 17:25:33
08.04.2026 06:28
John_Wild
2.3
John_Wild
57
Okropnie_Wściekły_Dzik

WeCreateWorlds Dzięki za odpowiedź. Skoro jak piszesz, w pierwszym akcie mobki padają szybko to nie ma skalowania w całej grze. Jedynie w DLC, tak też wynikało z opisu :) To bardzo dobra wiadomość. Gram sobie zatem na spokojnie. Dodatku nie kupuję :)

post wyedytowany przez John_Wild 2026-04-08 08:39:12
28.01.2026 21:03
MadtPL
3
odpowiedz
MadtPL
57
Pretorianin
7.0
PC

Dobry dodatek, ale trochę bardziej liniowy - nie ma zbyt wielu decyzji do podjęcia, a świat składa się z mniejszych lokacji połączonych portalami. Główny wątek daje radę, ale misje poboczne są nudniejsze od tych z podstawki. Za to graficznie widać wyższy poziom i więcej włożonych środków w produkcję - zamiast lepszej grafiki wolałbym jednak więcej treści... ale może za bardzo marudzę. Bawiłem się dobrze, choć w końcówce nie mogłem się już doczekać powrotu do Avalonu.

Forum Forum Gry RPG
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl