Komentarze do wiadomości: PS Plus w lutym 2026 roku. Wielki hit w nowej ofercie usługi Sony potwierdzony na State of Play

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
11.02.2026 12:27
DarthMadara
1
odpowiedz
DarthMadara
2
Pretorianin

Co za łaskawcy..... a ja już dawno kupiłem nie prosząc o łaskę za 80 zł/msc :)

11.02.2026 12:47
Nolifer
1.1
1
Nolifer
181
The Highest

DarthMadara Ale to ty dzwonisz xD

11.02.2026 12:50
DarthMadara
1.1
DarthMadara
2
Pretorianin

Nolifer Wyśmiewam $ony, że dali łaskawie ICH grę po KILKU latach od premiery do usługi za którą liczą chore pieniądze.
Jak m$ tak zrobił, to byłby dosłownie zjedzony przez ludzi. A z $ony będę się naśmiewał, bo tu w porównaniu płe płe pel nie banują za śmiech z $ony - na który zasługują od czasu premiery PS5.

11.02.2026 12:52
zielele
1.2
zielele
165
Legend

ahui, pomylilem lata.

post wyedytowany przez zielele 2026-02-11 12:53:21
13.02.2026 01:52
Ognisty Cieniostwór
1.3
Ognisty Cieniostwór
57
Senator

DarthMadara Dodają Spider Mana 2 do plusa dopiero teraz, bo prawdopodobnie bardzo długo utrzymywał wysoką sprzedaż. Sony podjęło w tej generacji pełno głupich decyzji, ale akurat w tym przypadku ich strategia jest słuszna.

Nie ma sensu torpedować sprzedaży jednej z najpopularniejszych gier tylko po to, aby trochę wzmocnić i tak już bardzo mocną usługę, którą regularnie opłaca kilkadziesiąt milionów ludzi.

13.02.2026 13:06
DarthMadara
1.4
DarthMadara
2
Pretorianin

Ognisty Cieniostwór No niech ci będzie, kłóciłbym się z ich "mocną usługą" (jak ludzie nie za bardzo chcą ją kupować, ale są zmuszani przez wymóg online). Dla mnie to śmiech na sali, i tyle. Wątpię by tak stare gry tak się sprzedawały za takie chore pieniądze.

13.02.2026 18:44
Ognisty Cieniostwór
1.5
Ognisty Cieniostwór
57
Senator

DarthMadara
Spider Man 2 to nie jest stara gra, chyba ci się z jedynką pomyliła. Poza tym Sony nigdy nie dodawało swoich gier do plusa zbyt szybko, bo nie musi tego robić. Pomimo wysokich zarobków z tej usługi to nadal jest tylko dodatek do sprzedaży gier multiplatformowych, na których Sony zarabia najwięcej.

13.02.2026 18:51
DarthMadara
1.6
DarthMadara
2
Pretorianin

Ognisty Cieniostwór No tak. Ponad 2 letnia gra nie jest stara. :D Normalnie premiera była wczoraj.
Nie dodaje gier za szybko bo gracze i tak zapłacą za każdy syf z znaczkiem PS.
PS+ jest wymagane do gry online i nawet.... robienia backupów save'ów z PS5.... lol.
Więc to nie jest dobra wola użytkowników, tylko przymus. Extra mało kto kupuje, bo $ony niespecjalnie się chwali, a co chwila promocje na upgrade abonamentu też dowodzą że jednak tak masy chętnych nie ma ;) 

To skok na kasę i nic więcej. Za 2 miesiące extra to ja mogę kupić SM2 w promocji bez żadnej łaski od $ony.

Jakby gracze szanowali swój hajs, to by dawno $ony byłoby prokonsumenckie, a tymczasem fani PS nie szanują swojej kasy na tyle by $ony wreszcie nabrało rozumu.

13.02.2026 21:37
Ognisty Cieniostwór
1.7
Ognisty Cieniostwór
57
Senator

DarthMadara
Patrząc na cykl wydawniczy 2 lata w obecnej generacji to jest prawie świeżynka. To już nie te czasy, kiedy jedno studio potrafiło w 3-4 lata zrobić całą trylogię.

Natomiast pretensji o stan rynku nie można mieć wyłącznie do Sony i fanów PlayStation. Oczywiście podjeli parę głupich decyzji, ale niestety mogą sobie na to pozwolić, bo obecnie nie mają na rynku żadnej konkurencji. Microsoft całkowicie poddał tą generację, zaczęło się od znacznego zwiększenia cen Xboxów, potem zaczęli ograniczać produkcje konsol do minimum, a teraz już nawet wydają wszystkie swoje gry na konsolach głównego rywala.

Sony w tym momencie jest już niemal monopolistą na rynku konsol stacjonarnych i to nie jest ich wina, tylko nieogarniętego rywala. A jak bardzo jest to szkodliwe dla rynku i graczy, to chyba nie muszę tłumaczyć, bo jego skutki już dzisiaj odczuwamy.

post wyedytowany przez Ognisty Cieniostwór 2026-02-13 21:39:24
13.02.2026 22:19
DarthMadara
1.8
DarthMadara
2
Pretorianin

Ognisty Cieniostwór No to tym bardziej będę wyśmiewał, bo i tak $ony uważa że robi wielkie akty łaski i będę wyśmiewał niebieskich że oni to super chwalą jakby to było nie wiadomo co. Wiem że $ony jest monopolistą i mogą sobie pozwolić na plucie na graczy ale ja tak samo mogę ich wyśmiewać.

Strasznie żałuję że rynek konsolowy jest już martwy i $ony pozwala sobie na więcej niż powinien, i dlatego PS5 jest ostatnią moją konsolą. Na PC będę się jeszcze głośniej z nich śmiał :)

14.02.2026 02:45
1.9
ra1drev
2
Legionista

DarthMadara dawno się tak nie zdenerwowałem jak czytałem twoje idiotyczne komentarze, bo świetnie się nie znasz na rynku gier i biznesie, biznes wygląda tak że rzeczy są tylko przeceniane jak zarobią tyle ile twórcy chcą dopuki nie zarobią tyle ile chcą to praktycznie rządna firma ci nie zrobi zniżki nawet 1% i nie waz się kłócić bo nie wiesz komu odpisujesz a możesz się zdziwić

14.02.2026 10:14
DarthMadara
1.10
DarthMadara
2
Pretorianin

ra1drev A co mnie to interesuje kim jesteś, i że się denerwujesz?
Wyrażam swoją opinię i gunwo ci do tego, "nie znasz rynku gier, biznesu" znam.
Jakoś np. Capcom potrafi sprzedawać swoje 2 letnie gry taniej po 40 zł i jakoś nie robi wielkiej makretingowej łaski że damy 2 letnią grę do bieda usługi. Wiem że $ony jest monopolistą i nic nie musi, ich ceny są chore a ty sobie możesz z tym nie zgadzać i się denerowować bo jak pisałem, mam w nosie kim ty jesteś, i czy się denerwujesz. $ony stosuje chorą taktykę cenową, mrozi ceny 5 letnich gier po 169 zł w promocji PSStore, jest monopol i gry tam kosztują ponad 30% drożej w porównaniu do Steam czy nawet Ubi Connect i ty będziesz mi groził "nie waż mi się kłócić" bo co mi zrobisz? Pogrozisz palcem? Jesteś prezesem $ony i mi konto na PSN zablokujesz bo śmiałem użyć swojego prawa wolności słowa? A może dasz mi bana jak na PŁE PŁE PEL? xd Bo napisałem brutalną prawdę?

Jak pisałem wcześniej, biorą kasę w abonamencie dadzą ochłapy i mam się cieszyć? XD
Pomijając chore ceny nówek na PSSTORE który przeczy zasadom wolnego rynku (100% kontrola cenowa)
- W SpiderMan 2 kosztował w PSN 169 zł, w media expert już rok temu był za koło 130 zł? Używkę kupiłem z półtora roku temu za takie pieniądze!
A ile kosztuje abonament PS+ Extra? za 2 miesiące tego bieda abonamentu mam na płycie SpiderMana którego mogę ograć KIEDY chcę.
- Tak samo wyśmiewałem $ony że łaskawie dal DLC GoW pt. "Ragnarok" - po 3 latach od premiery xD
- i tak samo wyśmiewam nie tylko $ony że wymyślą z tyłka cenę standardową 500 zł a potem 80% przeceny i gra dalej kosztuje ponad 100 zł - czas leci, a cena standardowa stoi xD
- tak samo wyśmiewam $ony że sztucznie blokują możliwość SKOPIOWANIA save PS5 na pendrive by zmusić do używania chmury która jest w PS+ Xd
- tak samo wyśmiewam $ony że daje nowe indyki, pcha GTA V do PS+Extra i inne tanie starocie i udaje jaki akt łaski robi XD
- i tak samo wyśmiewam $ony że trzyma ceny swoich konsol - i jeszcze je zwiększa co w poprzednich generacjach było nie do pomyślenia
- i tak samo wyśmiewam $ony za PS5 Pro w chorej cenie oraz bieda REMAKE'i tj. TLOU. xD

To $ony wymusiło nową chorą cenę 330 zł za grę.... i co, np 50% taniej to niby niska cena to dalej 169 zł.
To usługa ma się opłacać klientowi a nie na odwrót, a jak oferta klientom nie odpowiada to sprzedaż spada, myślisz że dlaczego $ony co chwila robi promocje na PS+ i na ich upgrade? Bo nikt tego nie kupuje. Kiedyś ludzie kupowali i to było nie do pomyślenia!
Jakby przestali wymuszać haracz za online to by nawet nikt nie kupował PS+ Essential (może 10% graczy xD)

$ony stosuje januszerkę bo może, każdy producent może sztucznie mrozić ceny swoich gier ponad 5 letnich i sprzedawać abonament "tanio" byle ciebie zmusić do subskrypcji a nie posiadania.

I to że $ony musi zarobić, to ok jasne, rozumiem... ale dlaczego podczas produkcji marnują kasę na Sweet Baby jakieś różnorodności a potem zmuszają graczy do zapłaty za to? Jak oni potrafią zaplanować kosztów produkcji to chyba to nie wina graczy że koszty gier się nie zwracają. Da się zrobić grę bez Sweet baby, i milion dolarów w kieszeni, ale nieeeee przecież gracze zapłacą....
I mamy potem takiego Ragnaroka z kolorowymi postaciami albo Spideya z brzydką Mary Jane i LGBT na lewo i prawo.
I płacz $ony czemu się nie zwraca - człowieku, zwróciło się dawno, jakoś kiedyś potrafili po 2 latach sprzedawać te gry po 39 zł, polikwidowali cwaniaki Playstation Hits i Platinum i teraz grają cwaniaczków. Jakoś po 2 latach od premiery Infamous SS potrafił kosztować 39 zł, tak samo God of War 2018, więc mi nie wmawiaj że nie wiem jak działa biznes.... bo mi nie wmówisz że koszty gier im się nie zwróciły.... to monopol i zmowa cenowa a nie wolny rynek.

I na złość takim jak ty, czy $ony zawsze kupuję używki by nie dostali ani grosza.
Oni są antykonsumency, to ja będę antykorporacyjny.
Niech wywalą pasożytów typu Sweetbaby z produkcji gier, to koszty tworzenia gry spadną, to nie będą musieli ich sprzedawać po chorych cenach (a przypominam że to są tak naprawdę DLC starych gier!) to nie będę musiał ich wyśmiewać i krytykować.

A każdą osobę chroniącą interesy korpo będę wyśmiewał, bo to korpo nie traktuje ludzi jak ludzi tylko jako zasób B2B.
A ten zasób jest szybckiutko wymieniany na AI i hindusów, więc tym bardziej nie ma co ich chronić.
A oni tylko patrzą w słupki... no to niech patrzą a potem skończą jak M$, bo tylko zdanie krawaciarzy ich interesuje a nie zdanie graczy.

Inni jakoś pokazują że się da, to czemu chronić $ony? Bo jest monopolistą? Czy ludzie są zaślepieni?

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-02-14 10:30:56
14.02.2026 16:47
Ognisty Cieniostwór
1.11
Ognisty Cieniostwór
57
Senator

DarthMadara
Capcom to tylko wydawca, a Sony to właściciel całej platformy. Nie ma co w ogóle porównywać obu tych firm.

Mi też nie podobają się ceny w PS Store, dlatego właśnie mam PS5 z napędem. Konsoli bez napędu nigdy bym nie kupił, dlatego jakby PS6 go nie miało, to poszedłbym w 100% w peceta. I tak już zacząłem upgrade, bo wymieniłem niedawno kartę, ale nie zdążyłem wymienić reszty podzespołów przez chory skok cen pamięci. Gdyby ceny były normalne, to miałbym już zbudowanego nowego peceta i nie byłbym zależny od tego, jak wygląda rynek konsolowy.

14.02.2026 18:10
DarthMadara
1.12
DarthMadara
2
Pretorianin

Ognisty Cieniostwór Sony jest wydawcą, a to że jest też właścicielem całej platformy niewiele zmienia.
I ja porównuję ich jako wydawców. Jedna i druga firma musi tworzyć i sprzedawać gry.
Jakoś koszty produkcji napewno są podobne, więc nie ma co gadać że nie.
Capcom po prostu nie kupowało usług Sweet Baby ani żadne różnorodności czy jakieś agresywne marketingi (np ta słynna kula w USA) i rozdawnictwa wielkich paczek łapówek dla recenzentów, to potem są w stanie z zyskiem obniżać ceny. Capcon nie tworzy gier których nikt nie chce - Concord, to kasa jest, i da się być prokonsumenckim.

A to że $ony jest największym zdziercą po Nintendo, to należy ich wyśmiewać a nie klepać po pleckach.
Na łapówki dla płe płe ma? ma, Na sweet baby ma? Ma. Na agresywny marketing ma? ma.
To czemu się nic nie spina w $ony i dalej wyciągają ręce po chory hajs za tak stare gry? XD
Przypominam że jeszcze je sprzedają na PC.... i co dalej im mało XD Bo praktycznie też nie są przeceniane xD

Mieli hajs, przepalili, skasowali platinum i playstation hits i wyciągają rączki po hajs.
Sztucznie mrożą ceny po 169 zł chcą za GT7 czy SpiderMana 2, TLOU2 TLOU1. Ceny stoją w miejscu.
I teraz łaskawcy dają 1 ICH grę po 2 latach od premiery? XD przecież gry miały się pojawiać max rok od premiery XD

I jakiś ra1drew będzie mi wygrażał, bo mu psuję narrację uśmiechniętego $ony. Śmiechu warte.
169 zł to ja mogę dać za max. roczną grę a nie za ponad 5 letnią tj. Ghost of Thusima DC czy inne Demon's Souls xD

post wyedytowany przez DarthMadara 2026-02-14 18:14:58
15.02.2026 21:37
Ognisty Cieniostwór
1.13
Ognisty Cieniostwór
57
Senator

DarthMadara
Fakt, że Sony jest właścicielem całej platformy to ogromna różnica. Swoje robi też to, że sprzedają swoje gry na premierę wyłącznie na PS5 i jedynie gry multi wydają w tym samym czasie na innych platformach.

Natomiast Capcom to wydawca multiplatformowy, który nie ma na utrzymaniu najpopularniejszej stacjonarnej konsoli. Oni jedynie wydają gry, więc mogą sobie pozwolić na szybszą obniżkę cen.

A skoro już jesteśmy przy antykonsumenckich praktykach, to co powiesz na to, że Capcom dodał do RE4 i RE Village agresywny DRM na PC? Ludzie mają przez to gigantyczne spadki klatek, bo wzrosło nie tylko wykorzystanie CPU, ale również GPU. Sony na PC czegoś takiego nie robiło.

15.02.2026 23:40
DarthMadara
1.14
DarthMadara
2
Pretorianin

Ognisty Cieniostwór 

$ONY jest właścicielem całej platformy więc robią co im się podoba, ale to dalej nie zmienia faktu że oni też są już wydawcą multiplatformowym. Oni mają chorą praktykę cenową, pomijam nawet te ich ceny za konsole i usługi bo Capcom szczęśliwie nie sprzedaje.

$ony ma do utrzymania konsolę, ale przypominam że poza grami naciągają na drogie konsole, abonamenty oraz pobierają haracz za każdy produkt w ich monopolistycznym sklepie, i dlatego pomijam tą część utrzymywania konsolowej, bo oni i tak zdzierają za to osobno.

Powróćmy więc do porównywania ich jako wydawców:
"Swoje robi też to, że sprzedają swoje gry na premierę wyłącznie na PS5 i jedynie gry multi wydają w tym samym czasie na innych platformach."

No z tego co widzę to nawet rok już nie mija od premiery, co dalej podkreśla że oni aż tak biedni nie są, bo zdzierają na rynku PC (chociaż i tak dalej taniej niż na PSStore!) i z konsol JEDNOCZEŚNIE, bo nowych gier praktycznie nie ma, bo ciężko nazwać te ich nowe DLC do Ghost of Thusima pt. Yotei nową produkcją.

Więc podsumujmy:
- Capcom jest producentem mulitplatoformowym, tak, ale pomimo tego, są w stanie tanio sprzedawać gry i jednocześnie nie zdzierać, bo w porównaniu do $ony nie wywalili hajsu w gry-usługi i w sweetbaby.
- $ony też już jest producentem multiplatformowym, wydaje gry na Switcha 2 (LEGO Horizon), Xboxa (1 gra ale dalej....) PC i... ostatnio olewana PS5.

"A skoro już jesteśmy przy antykonsumenckich praktykach, to co powiesz na to, że Capcom dodał do RE4 i RE Village agresywny DRM na PC? Ludzie mają przez to gigantyczne spadki klatek, bo wzrosło nie tylko wykorzystanie CPU, ale również GPU. Sony na PC czegoś takiego nie robiło."

Powiem tak, dali masę poprawek i spolszczenie do konsol, (w porównaniu do Square Enix które nie doda spolszczenia do FF VII) więc mają za to ogromny plus. Ich gry są w śmiesznych cenach (w porównaniu do $ony które wymusza np. zalogowania na PSN w grach w steam). Każdy wydawca ma swoje za uszami, ale sądzę że wkrótce Capcom usunie to zabezpieczenie. Poza tym jak ktoś nie chce DRM na PC to ma do wyboru użyć pewnego rozwiązania (tylko trzeba założyć opaskę, i arrr!) albo czekać na premierę w GOGu.
Osobiście mnie ten problem nie dotyczy, bo Capcom bardzo dobrze wycenił RE7 GOLD+ RE8 GOLD na PSN za 84 zł więc w moim przypadku mam spokój. Ale jakbym był w miejscu PC to po prostu użyłbym rozwiązania z opaską.
Poza tym, większość gier PC już nie działa bo np. mają zabezpieczenia oparte na secuROM więc to żadna nowość.

Więc z pewnością usuną to zabezpieczenie w imię PRu chociażby.
U mnie Capcom > $ony w prokonsumenckim spojrzeniu.

Przypomniało mi się jak $ony raz mnie okradło z kilka dni PS+ raz kupiłem kod na 30 dni, zaktywowałem 1 lutego, przedłużyło mi do...28 lutego. Więc wolę problemy z Capcom bo oni przynajmniej nie kradną.

16.02.2026 03:14
Ognisty Cieniostwór
1.15
Ognisty Cieniostwór
57
Senator

DarthMadara
Sony nie jest typowym producentem multiplatfrmowaym. Owszem, multi wypuszczają na premiere na PC, ale single nadal na premierę są exami. Na dodatek nie wszystkie gry portują na PC, a teraz jeszcze mówi się o tym, że podobno mają zwolnić z portowaniem kolejnych gier.

Co do cen konsol, to PS5 jest obecnie najtańszą konsol stacjonarną. To Xboxy podrożały tak, że ich zakup kompletnie mija się z celem.

oraz pobierają haracz za każdy produkt w ich monopolistycznym sklepie

Gdyby nie pobierali tego "haraczu", to nie mieliby jak utrzymać swoich konsol. Nie wiem, czy wiesz, ale Sony przez długi czas po premierze traci na sprzedaży każdej sztuki PS. Oni nie zarabiają na sprzedaży konsol, tylko na sprzedaży gier oraz usług. Taka jest charakterystyka tego rynku. W innym wypadku musieliby sprzedawać konsole drożej, niż po cenie rynkowej użytych podzespołów. Wtedy dopiero byłby płacz, gdyby konsole zamiast kosztować 2500 zł kosztowały 4000-5000 zł.

Powiem tak, dali masę poprawek i spolszczenie do konsol, (w porównaniu do Square Enix które nie doda spolszczenia do FF VII) więc mają za to ogromny plus. Ich gry są w śmiesznych cenach (w porównaniu do $ony które wymusza np. zalogowania na PSN w grach w steam). Każdy wydawca ma swoje za uszami, ale sądzę że wkrótce Capcom usunie to zabezpieczenie.

No dodali spolszczenie, tylko co z tego, skoro jednocześnie dodali też ten syfiasty DRM, przez którego dla wielu graczy oba te Residenty stały się niegrywalne. Poza tym oni już raz usunęli DRM, bo na premierę obie te gry miały denuvo, ale z jakiegoś dziwnego powodu dodali kolejne, które jest jeszcze bardziej inwazyjne.

Poza tym jak ktoś nie chce DRM na PC to ma do wyboru użyć pewnego rozwiązania (tylko trzeba założyć opaskę, i arrr!) albo czekać na premierę w GOGu.

Capcom nie wydaje swoich nowych gier na GoGu. Jakiś czas temu wyszły Residenty, ale były to klasyczne części sprzed prawie 30 lat. Poza tym skoro potrafią dodać nowy DRM nawet kilka lat po premierze, kiedy ich gry już dawno zostały złamane przez crackerów, to wątpię w to, aby byli chętni wydać nawet 10-cio letnie gry na GoGu.

14.02.2026 11:40
ZjemCie18
2
odpowiedz
ZjemCie18
11
Chorąży

Już dawno ograne.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl