Po co dodatkowa karta fizyczna? Wystarczy Radeon i technologia Havok!
No coz recka AGEI na Pclab'ie mowi sama za siebie, lepiej kupic do pc wszystko inne niz ta karte. Ja kibicuje wykorzystaniu VPU do obliczeń.
Chyba czytaliśmy różne recenzje, bo recenzja w pclabie jasno stwierdza, że największym minusem PPU jest narazie mała ilość tytułów ze wsparciem tej karty.
Panowie z Havok mogą sobie zapowiadać co chcą, wiadomo że jeśli by nie ogłosili sporych zmian na swoim podwórku, to mogliby już pakować manatki.
Poczekamy, zobaczymy.
faktycznie Ozzie musiałeś czytać coś innego niż Tiber czy ja. Za kupe kasy dostaje się dodatkową grzałkę z wentylatorem plus mniejszą liczbę klatek niż bez tego wynalazku... Wniosek jest jeden - wielkie G i tyle.
Nroht --> Żaden z was nie wpadł na to, że w trybie ze wsparciem PPU pojawia się znacznie więcej elementów fizyki, które także muszą zostać przeliczone przez kartę grafiki?
Gdyby tryb zaawansowanej fizyki odpalić na zwykłym dwu procesorowym komputerze, to ilość FPS byłaby bliska zeru.
Zrozumcie, że po pierwsze narazie widzieliśmy jedno tech demo i jedną grę ze wsparciem NovodeX, wrzuconym ot tak, żeby było.
Po drugie sterowniki AGEIA miały sporo błędów obniżających wydajność, co zostało juz w dużej mierze wyeliminowane.
I po trzecie, powtórzę ponownie, gdyby taką fizykę musiał obliczać sam procesor, to gra w ogóle by nie chodziła, ilość FPS spada bo PPU nie zajmuje się obliczaniem grafiki i to GPU musi sobie poradzić ze znacznie większą ilością elementów na ekranie.
No wlasnie, ktos odpalil demko Cellfactor i zobaczyl jak dziala bez Agei, bo slyszalem, ze mozna obejsc? Ciekawe ile wynosi wzrost?
Ozzie ma racje, widac, ze czytal dokladnie na Pclabie ale tez engine nowego Ghost Recona, to optymalizacji na oczy chyba nie widzial. Zreszta różnice sprowadzaja sie do drobnych smaczkow i nie wiadomo czy dodanie drugiego CPU za cene AGEI nie wygeneruje identycznej fizyki.
Te smaczki to takie same kaski jak amd64 w Farcry, reklama obustronna i nic wiecej.
A co do havoka to wiele dev. juz go polubilo, maja doswiadczenie, poki co sa same deklaracje, ze beda wszyscy wspierac Ageia - moga jeszcze spelznac na niczym.
Co do cellfactor - przerost formy nad trescia, typowy projekt demo-technologiczny.
Ozzie --> nie ma na co wpadać bo to oczywiste. Tyle, że liczy się efekt, a ten jest mizerny. Czyli dalej zasadnym jest pytanie - po co to kupować? Zanim pojawią się porządne gry wykorzystujące AGEIA, zanim dopracowane zostaną sterowniki to podobne funkcje będą zaszyte w kartach grafiki i problem AGEIA sam się rozwiąże.
Gadanie, że gdyby nie PPU to gry w ogóle by nie chodziły też jest lekko nietrafione. Gdyby jeszcze ta fizyka była naprawde fizyczna, a to tylko raczej marne jej przybliżenie - vide zachowanie cieczy.
Brawa dla twórców AGEIA za próbę - ktoś to musiał zrobić i nie ma co na nich psów wieszać. Zrobili coś co jakiś tam efekt daje, ale czy to uzasadnia kupowanie kolejnej suszarki do kompa... imho nie.
Nroht --> Dlatego najpierw należy poczekać na rozwój sytuacji i pierwsza grę wykorzystującą NovodeX na większą skalę, dopiero wtedy będzie można oceniać AGEIA.
Ozzie -- ale zanim taka gra w koncu wyjdzie, okaze sie ze reszta juz swietnie sie bawi z Havokiem.
Zreszta Havok moze se na konsolach (360, ps3, wii moze mniej - zobaczymy co tam ati zgotowalo) szalec, bo maja ogromna moc obliczeniowa, i CPU i VPU. Dla PC nikt nie bedzie sie poswiecal, gdy beda mogli wykorzystac silnik fizyczny jadacy na wszystkich platformach, czy konfigach).
Moze by miala ta Ageia szanse ale z cena na poziomie najtanszego X-Fi, a nie 1000zl.
Triber --> Jak narazie karta PhysX już wyszła i jest zapowiedzianych 120 tytułów ze wsparciem NovodeX, natomiast Havok narazie nie pokazał nic.
Czemu wcześniej nie raczyli zainteresować się rozwojem fizyki i implementacją tego nad czym teraz nagle zaczęli pracować? hę?
Nic nie zrobili, póki się nie okazało, że za chwilę mogą stracić pracę bo ktoś wreszcie pomyślał o solidnych zmianach w dziedzinie obliczania fizyki w grach.
Nie ma też możliwości, żeby karty graficzne oferowały tak duże wsparcie jak PhysX, dlatego mam nadzieję, że ta technologia będzie się jak najszybciej rozwijać.
Kanadyjska odpowiedź na Ageia
Po niedawnej premierze kart opartych na procesorze do obliczania fizyki w grach - Ageia, kanadyjski producent ATI postanowił zaprezentować własne rozwiązanie, które ma oferować znacznie większą wydajność niż jednostka Ageia. Nowa koncepcja ATI wykorzystuje system firmy Havok o nazwie Havok FX, którego zadaniem jest przesyłanie odpowiednich danych do centralnej jednostki GPU, celem dokonania niezbędnych obliczeń. Prezentacja projektu odbyła się na trwających właśnie targach Computex, gdzie pokazano platformę wyposażoną w trzy karty ATI z serii X1600, z czego dwie połączono w trybie CrossFire, zaś trzecia ma własnie za zadanie obliczać fizykę.
Jak podaje kanadyjski producent, zastosowanie układów X1600XT pozwoli osiągnąć dwukrotnie, zaś X1900XTX nawet dziewięciokrotnie lepsze wyniki w testach od systemu Ageia.
A ja wyszperałem takie cóś
@Ozzie
Havok od zawsze sie zajmował fizyką. Odpowiada on za latające cuda w HL2, kołkownice w Painkillerze itd.
goldenSo --> Tak wiem o tym dobrze, ale jednak wcześniej nie wpadli na takie rozwiązanie z jakiego powodu?
Ja widzę tylko jeden, brak konkurencji spowodował że panowie z Havoka nie robili nic poza małymi poprawkami w swoim silniku, który powstał już wiele lat temu.
A bądź co bądź, po AI, fizyka jest najbardziej niedopieszczonym elementem gier, bo owszem Havk działa całkiem nieźle, ale obecnie fizyka powinna być już znacznie bardziej rozwinięta.
Diobeuek --> Wszystko fajnie poza "trzy karty 1600XT", trzy karty graficzne? wymagana nowa płyta główna żeby to pomieścić? to ma być to "tańsze" rozwiązanie?
To ja już wolę kupić PPU dedykowane obliczeniom fizyki, niż korzystać z rozwiązań panów z Havok broniących się rękami i nogami.
Trzy karty... :/
zapowiada się ssprzet na który jak zawykle nikogo nie będzie stac a szkoda :/
Ozzie --- "Nie ma też możliwości, żeby karty graficzne oferowały tak duże wsparcie jak PhysX, dlatego mam nadzieję, że ta technologia będzie się jak najszybciej rozwijać."
Tu tylko na temat mocy tych urzadzen. Karty graficzne juz nie istnieja takie jak zawsze to bylo, sa to jak sie mowi teraz VPU, a nie GPU. Ich logika dzialania jest inna, sa to w rzeczywistosci potezne procesory wektorowe majace przeogromne mozliwosci obliczeniowe w poruwnaniu z CPU bedace stworzone do lykania polecen, a w najnowszym DX10 wyzwolone od utartej kompatybilnosci sprzetowej z efektami, a bedacymi w stanie wykonac dowolne dane obliczenie - od Rx1000 i GF6,7 z SM3.0. I zdecydowanie przewyzszaja mozliwosciami obliczeniowymi taka Ageie, wystarczy ze bedzie napisany dla nich pozadny Havok, czy cokolwiek innego.
Fakt faktem AGEIA byla pionierem ktory wymyslil komercyjne, sprzetowe wsparcie dla fizyki - jako takie.
O losie!
Czy wasze komentarze oparte sa na doswiadczeniach i testach czy to tylko Wasze wyssane z palca bzdury?? Tak sie sklada, ze jestem szczesliwym posiadaczem P1.
Odpowiadam wam...
(...) największym minusem PPU jest narazie mała ilość tytułów ze wsparciem tej karty - to ma byc MINUS??? przeciez to nowosc, nic nie staje sie z dnia na dzien!
do Nroht - bez komentarza, powiedz cos madrego nastepnym razem
No wlasnie, ktos odpalil demko Cellfactor i zobaczyl jak dziala bez Agei, bo slyszalem, ze mozna obejsc? Ciekawe ile wynosi wzrost? - 11032% wedlug Reality Mark 1.0 (Cell Factor)
Ozzie ma racje, widac, ze czytal dokladnie na Pclabie ale tez engine nowego Ghost Recona, to optymalizacji na oczy chyba nie widzial - GRAW jest zupelnie inny z P1, nie bede opisywal gdyz\ zabraklo by mi czasu za granie:)
zapowiada się ssprzet na który jak zawykle nikogo nie będzie stac a szkoda :/ - kogos jednak stac
Koniec odpowiedzi, teraz sam z siebie:
Sluchajcie mnie uwaznie, bo nie bede powtarzal.
Nie wiecie nic, te wszystkie komentarze pokazuja, ze wiekszosc z was to spekulanci a nie profesjonalisci, zajmijcie sie lepiej czyms innym a nie powaznym graniem, mialem napisac wam pelna recenzje i podac konkretne dane ale najwyrazniej nie obchodzi was to, wasza strata ja wracam do mojego P1 (Asus PhysX, 128MB).
Jestem zawiedziony ograniczeniem i lamerstwem niektorych polskich graczy... cale szczescie, ze nie mieszkam tam gdzie wy.
Ktos odpowie?? Ciekawe?? Wyzwanie jest...
PS nikogo nie obrazam, tylko was zaprzeczam i z gory przepraszam jak moje slowa sprawiaja wam bol