Imo to trochę za mało tego sci-fi, żeby to od razu nazywać pełnoprawnym sci-fi. Z trailera widać, że większość filmu nie ma nic z sci-fi, ot ufok w niektórych momentach z ukrycia poluje na ludzi i pewnie nawet jest często niewidoczny dla widza.
Już wiele filmów było tak nazywanych, bo było jakieś dosłownie jedno futurystyczne urządzenie przez co można było się rozczarować, że film to jednak nie był sci-fi...
A mało to było takich filmów, które okazywały się, że tak naprawdę nie mają za dużo wspólnego z wskazanym gatunkiem? Nawet podobnie było z nietrafionym przypisywaniem gatunków grom, tutaj na tej stronie też niejednokrotnie to się zdarzało. Tak tu trailer wydaje się być uczciwy, bo przynajmniej nie przedstawia wszystkich jedynych momentów przedstawiających np. sceny z futurystyczną technologią jak to często bywa w różnych trailerach różnych filmów, tak to jednak nazywanie filmem sci-fi to już jest przesada. To, że film zawiera np. 5-10 min scen sci-fi nie znaczy, że nazywanie filmu sci-fi to dobry pomysł. Zresztą trailer wyraźnie pokazuje, że jedyne sci-fi to te ufoki, a świat, który zwykle oglądamy to normalny współczesny świat. Najważniejsze jest też, że trailer pokazuje, iż te ufoki będą dość nieobecne. Więc jak ich obecność jest ledwie namacalna, to dużo sci-fi nie będzie.
Przez takie wprowadzanie w błąd trzeba coraz mocniej weryfikować jak faktycznie jest, stąd moja niechęć do niewłaściwego nazewnictwa. Tu akurat nie musiałem sprawdzać za dużo, wiem że ten film w rzeczywistości to dosyć lekkie sci-fi i zawiera niewielką ilość scen sci-fi, trailer pokazał dobrze o czym w rzeczywistości jest film co rzadko się zdarza.
Naprawdę fajny film. Od premiery oglądnąłem go już z 3 razy a że mam od niedawna HBO będzie i 4 ?? Sam polecę jeszcze inny o urokach i to chyba w filmie pokazanych naturalistycznie a mowa - Nie ocali cię nikt
Jestem w mniejszości pewnie, ale według mnie to jego najlepszy film.