Komentarze do wiadomości: Najbardziej wyczekiwane gry na Steam to w głównej mierze pięknie zapowiadające się otwarte światy

Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz
26.02.2026 13:23
WeCreateWorlds
1
2
odpowiedz
WeCreateWorlds
12
Konsul

Wydaje mi się, że wbrew krzykliwym hasłom deprecjonującym idee "otwartego świata" w ogóle, to po pierwsze
1) gracze lubią jednak duże -tyle, że ciekawe, dobrze zrobione  i zróżnicowane - przestrzenie w grach, a po drugie
2)  to, co rozumiemy jako otwarty świat (czyli struktura przestrzeni i możliwość jej zwiedzania w wybranej przez siebie kolejności), stało się  trochę niepostrzeżenie pewnym standardem przy tworzeniu gier. 

Oczywiście, jest też sporo gier, które trochę tę idee ograniczają, ale z drugiej strony powstaje ich dużo więcej niż kiedykolwiek. 

W latach 90-tych wybór otwartej struktury mapy rodził potężne problemy natury technologicznej, i trzeba było stosować różnego rodzaju uproszczenia i sztuczki -co bardzo napędzało rozwój gamedevu.
Dziś w zasadzie jest to nadal pracochłonne, ale jest też to już gotowy  i wypracowany standard designu. 

Tworząc grę, w większości wypadków dziś, potrzebujemy osadzić ją w jakiejś opowieści/świecie, a gdy jest on otwarty, wydłuża to gameplay i zwiększa regrywalność.

Z tych gier z top wishlist, jedna szczególnie mnie interesuję pod kątem technologii i budowy świata- oczywiście Light No Fire.

post wyedytowany przez WeCreateWorlds 2026-02-26 13:26:03
26.02.2026 15:11
2
2
odpowiedz
1 odpowiedź
Artur676
63
Generał

Ja najbardziej czekam na GTA 6 i Gothic Remake, a z listy najbardziej mnie interesuje Crimson Desert i RE. Po prostu kiedyś nie było takich możliwości sprzętowych więc powstawało więcej gier liniowych. Chociaż dla odmiany czasem fajnie sobie pyknąć w liniową strzelankę, a ostatnio takich niewiele.

26.02.2026 16:14
PanDaneX
2.1
1
PanDaneX
19
Konsul

Artur676 ile ja bym dał za turbo ciężką strzelankę z kampanią na 50h

26.02.2026 16:40
Kwisatz_Haderach
😈
3
odpowiedz
1 odpowiedź
Kwisatz_Haderach
24
GIT GUD or die trying

Via Tenor

Open worldy, soulsliki, karcianki, rogale!
Kolejny rok DOMINACJI.

FUK YEA!

post wyedytowany przez Kwisatz_Haderach 2026-02-26 16:41:01
26.02.2026 23:16
Link
3.1
Link
35
Senator

Nie zapominaj o metroidvania. :>

26.02.2026 17:07
4
1
odpowiedz
Assassinek06
120
Konsul

No wiadomo. To tylko dziennikarze GoLa piszą, że otwarte światy się skończyły i nikt nie chce w nie grać. No chyba, że gra od CDPRed albo jakiś souls, to nagle zmieniają zdanie. ^^

26.02.2026 23:15
Link
5
odpowiedz
Link
35
Senator

Assassinek06 
To zależy od jakość. Jeśli otwarty świat jest dobrze zrobiony na poziomie Gothic 2, Hollow Knight lub Red Dead Redemption 2, wtedy gra staje się przyjemna.

Forum Forum Gry Akcji
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl