Komentarze do wiadomości: Legendarny polski wydawca wypuścił na Steam kolejną grę i fanom od razu zapaliła się lampka nostalgii

Forum Gry Zręcznościowe
Dodaj komentarz
26.02.2026 16:20
1
odpowiedz
Ash42
18
Legionista

Wychodzi na to, że wg redakcji wszyscy deweloperzy są legendarni. Nawet rzadkich nie ma.

26.02.2026 16:41
Drenz
1.1
5
Drenz
41
Senator

Ash42 Akurat LK Avalon jak najbardziej można tak nazwać.

27.02.2026 10:47
Link
1.2
Link
35
Senator

Drenz
Zgadzam się. Dawniej nigdy nie miałem komputer Amiga, ani konsoli SNES i PSX i PC. Za to miałem konsola NES i ... komputer C-64.

Wtedy kupowałem dużo gry dla komputera C-64, np. Titanic Blinky, Tai Chi Tortoise (lubię ta gra), Klątwa (kocham ta gra!), Władcy Ciemności (też), AD 2044, Arktyczne Polowanie, Castle, Hans Kloss (kocham ten kultowy postać ze względu na komiksy i seriali), Madrax, Wyspa: The Island. Wtedy logo LK Avalon był dla mnie częsty rozpoznawczy marek. Jak długo patrzyłem na ten logo podczas długie wyczytanie dyskietki na C-64? Wielu z gry są po polsku. Wydał na C-64 również słynny Robbo. Wtedy spędziłem dużo czasu w tej grze i nie raz łamałem głowę, jak przejść wielu etapów. Gra Robbo to był dla mnie prawdziwe wyzwanie, ale za to jakże satysfakcjonująca.

Ile czytałem czasopismo Secret Service i nie raz trafiłem na reklamy LK Avalon o grach?

No, LK Avalon wydał słynny Jazz Jackrabbit 1-2 (uwielbiany przez wielu graczy) na PC, a również Sołtys, Sfinx, Reah, Skaut Kwatermaster, Reah (nie grałem w to ze względu na brak napisy), Liath: Spiralny świat, Schizm.

Dość już napisałem. Tak jak pisałeś, panie Drenz, nie bez powodu LK Avalon został nazwany "legendarny". W końcu to jedna z wydawców, co również wydaje gry w Polsce, kiedy w tamtędy czasach trudno jest kupić gry w sposób legalny i to po polsku.

Więc Ash42 to może młody gracz, co nie miał szczęście przeżywać interesujące czasy Atari, C-64, Amiga, DOS i salon gier, czy co?

Jaki czas bardzo szybko leci... Ten logo LK Avalon przywołuje mi wspomnienie. Pozdrawiam Cię.

post wyedytowany przez Link 2026-02-27 10:51:01
Forum Forum Gry Zręcznościowe
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl