Komentarze do wiadomości: Kryzys pamięci RAM jeszcze potrwa; korporacje licytują się o produkcję na 2028 rok

Forum Technologiczne
Dodaj komentarz
19.01.2026 10:19
Rumcykcyk
1
odpowiedz
Rumcykcyk
132
Ojciec Zarazy

Różnie może być do tego czasu. Wyobrażam sobie też taki scenariusz, że firmy tracąc zainteresowanie uwalniają zapasy i likwidują kontrakty przez co ram zalewa rynek.

19.01.2026 10:23
Kwiliniosz
1.1
1
Kwiliniosz
79
Konsul

A czy przypadkiem RAM do centrów danych nie różni się od tego do komputerów, czy smartfonów? Jedyne co by zalali to wysypiska śmieci.

19.01.2026 10:43
1.2
robertoV
21
Generał

Nie zaleją rynku, będą trzymać w magazynach by cenę utrzymać bo ram kupić trzeba.

19.01.2026 11:20
mirko81
1.3
mirko81
84
amd platform

To są pamięci HBM przemysłowe.
Co niby mają trzymać w magazynach jak produkcja jest przestawiona. Podobnie GPU przestawiane są na przemysłowe akceleratory.
Ciekawe że pamięci w laptopach póki co nie drożeją.

19.01.2026 10:20
Kwiliniosz
2
2
odpowiedz
Kwiliniosz
79
Konsul

A co z tego AI ma zwykły człowiek? Może sobie wygenerować obraz lub filmik z kotkiem.

19.01.2026 10:21
prawdziwy
3
odpowiedz
prawdziwy
34
Konsul

Stracę na Steam Machine, ale to już mi wiadomo, a tak to jeszcze tylko czekam na Steam Deck 2, bo mimo PC, mam z półki nisko/średniej to wystarczy do gier w fullhd z maksymalnymi lub mieszanymi ustawieniami, plus wiele gier na spokojnie 1440p.

19.01.2026 10:29
4
odpowiedz
Twoja stara 1993
64
Generał

Ludzie przecież nic ciekawego i tak na rynku się nie pojawi Nvidti I AMD i tak są na skraju możliwość kart karty pożerają już dużo Wat a
Generacja 5000 po 2 latach to ogrzewane kotlety.
Jak ktoś szuka najwydajniej karty to owszem nie znajdzie nic ciekawego.
Ale jak ktoś składa komputer ze średniej półki cenowej to jeszcze jest w stanie coś kupić.
Konsole też szybko nie wyjdą.
Ja mam RX6800Xt i mi wystarczy praktycznie wszystko na Wysokich może po za paroma grami z RT
I nie myślę sobie zmieniać bo i tak po jajco
po Wiedźminie 4 i GTA 6 jak połatają zobaczymy czy warto.

Forum Forum Technologiczne
Dodaj komentarz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl