Różnie może być do tego czasu. Wyobrażam sobie też taki scenariusz, że firmy tracąc zainteresowanie uwalniają zapasy i likwidują kontrakty przez co ram zalewa rynek.
A czy przypadkiem RAM do centrów danych nie różni się od tego do komputerów, czy smartfonów? Jedyne co by zalali to wysypiska śmieci.
Nie zaleją rynku, będą trzymać w magazynach by cenę utrzymać bo ram kupić trzeba.
A co z tego AI ma zwykły człowiek? Może sobie wygenerować obraz lub filmik z kotkiem.
Stracę na Steam Machine, ale to już mi wiadomo, a tak to jeszcze tylko czekam na Steam Deck 2, bo mimo PC, mam z półki nisko/średniej to wystarczy do gier w fullhd z maksymalnymi lub mieszanymi ustawieniami, plus wiele gier na spokojnie 1440p.
Ludzie przecież nic ciekawego i tak na rynku się nie pojawi Nvidti I AMD i tak są na skraju możliwość kart karty pożerają już dużo Wat a
Generacja 5000 po 2 latach to ogrzewane kotlety.
Jak ktoś szuka najwydajniej karty to owszem nie znajdzie nic ciekawego.
Ale jak ktoś składa komputer ze średniej półki cenowej to jeszcze jest w stanie coś kupić.
Konsole też szybko nie wyjdą.
Ja mam RX6800Xt i mi wystarczy praktycznie wszystko na Wysokich może po za paroma grami z RT
I nie myślę sobie zmieniać bo i tak po jajco
po Wiedźminie 4 i GTA 6 jak połatają zobaczymy czy warto.