Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Karta graficzna kończy żywot?

24.07.2016 17:26
Jeden_temat
1
Jeden_temat
17
Legionista
Image

Karta graficzna kończy żywot?

Podczas pracy w obciążeniu np. po włączeniu dowolnej gry, obraz po chwili dzieli się na 2 części, w tym jedna jest zawsze trochę zniekształcona i nieczytelna. Wczoraj po wyjściu do pulpitu, z dwuczęściowego obrazu zrobiły się jeszcze jakieś inne anomalie/artefakty (zdjęcie drugie).

Po restarcie komputera, na pulpicie da się normalnie pracować, używać przęglądarki, oglądać filmy itp, problem zachodzi dopiero przy grach. Screenshoty zrobione w trakcie wystąpienia problemu są normalne, nie widać żadnych artefaktów i zmian, dlatego musiałem robić zdjęcia telefonem.

Dzisiaj przełożyłem kartę graficzną do drugiej szyny na płycie głównej, po włączeniu komputera był komunikat o braku sterowników :o Odinstalowałem je i zainstalowałem ponownie - na razie obraz nie świruje, ale w nowszych grach są znaczne spadki fpsów: załóżmy że wcześniej było 45-60, teraz oscyluje wokół 15-20 fps czyli jednym słowem tragedia.

Wydawało mi się, że to może być spowodowane brakiem styku między płytą główna a grafiką, dlatego to przedzielanie się obrazu i wszystkie te głupoty, ale teraz sam nie jestem pewny. Chciałbym się po prostu upewnić, czy mogę się już zabierać za kupno nowej grafiki, więc czy to na pewno problem z kartą graficzną i co mogę jeszcze zrobić?

Dzięki z góry za odpowiedzi

Radeon HD6870 ;>

post wyedytowany przez Jeden_temat 2016-07-24 17:26:41
24.07.2016 17:27
Jeden_temat
2
odpowiedz
Jeden_temat
17
Legionista
Image

29.07.2016 22:34
Jeden_temat
3
odpowiedz
Jeden_temat
17
Legionista

up

29.07.2016 22:40
4
odpowiedz
xMAXIMx
129
Rallye driver

Tak, karta jest na swojej ostatniej prostej. Miałem podobnie, zniekształcenia kolorów, czarne pasy etc.

29.07.2016 23:55
-=BROGI23=-
5
odpowiedz
-=BROGI23=-
193
Senator

Wyglada jak RIP :/ Albo robisz wypieki domowe, albo szykujesz sie na nowa grafike.

Forum: Karta graficzna kończy żywot?