Jakie distro linuxa pod retro komputer dla gier.

Forum Komputery
Odpowiedz
27.11.2025 11:07
maciell
1
odpowiedz
maciell
134
Senator

Jakie distro linuxa pod retro komputer dla gier.

Dostalem starego kompa od siostry. Dolozylem do niego dyski/obudowe/pamiatki co mi lezaly. No i poskladalem cos takiego
Specyfikacja kompa :
Core2Duo 3,3GHz,DDR 3 16 GB ramu 1300 MHz, 3x SSD 265 GB, 2 TB Seagate, Nvidia GTX 970 4 GB.

Na jednym dysku zainstalowalem juz Windowsa 7 32 bitowego. Tak wiem, ze widzi tylko 4 GB ramu. No, ale gry 16 bitowe nie odpalaly by na Windowsie 64 bitowym. Windowsa XP musialem odpuscic bo brak sterownikow dla GTX 970. Wiem, ze idzie wymusic, ale sporo gier i tak ma problemy wiec odpuscilem temat.

Probowalem zainstalowac POP OS, ale stanal i pomimo kombinacji z zmiana pracy dyskow Uefi/Legacy. Za kazdym razem zatrzymywal sie na tym samym momencie na jak mi sie wydaje dyskach. Wydaje mi sie, ze to system na nowsze komputery. Mozliwe, ze to dlatego, ze minimum karty 10 generacji Nvidia czyli 1060.

No i stad moje pytanie jaki linux do gier, ale pod ten komp.

Duzo dobrego slyszalem o Batocera.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl