Tak jak w temacie, czy warto wstawiać taką kartę do mojego obecnego komputera. (mam możliwość za całkiem sensowne pieniądze kupić tą kartę na gwarancji ponad 6 miesięcy)
- I7 4790K 4.00 (4.40 Turbo)
- Msi Z97 Gaming 5
- Msi Gaming GTX 1070 Ti
- 4x4gb 1600 Mhz
- HDD 1TB
- Be Quiet 600
- MSI Optix AG32CQ 32" 1440p
Nie warto
Warto, bo to karta ma poziomie RTX'a 2080 a dwukrotnie tansza i z wieksza ilością vram. Do tego programowo w 30 klatkach w 1080p pograsz z wlaczonym RT, co zapewni tylko ten jeden Pascal. Nie bierz tylko 2x droższego, 10% wolniejszego i bez RT Radka 5700(XT)
Widzę że nie do końca jasno się wyraziłem. Procesor i pamięci nie będą wąskim gardłem dla tej karty?
Przydało by się procesor podkręcić.
A te karty są w ogóle jeszcze gdzieś dostępne. Nowych nie idzie znaleźć, a używkami też ciężko.
Dlaczego takie porównanie dodałeś? 2070s potrzebuję większego zasilacza niż posiadam, kosztuję też 500-700zł więcej niż gtx 1080 ti
Tak czy inaczej cena vs wydajność nie ma sobie równych.
2080 nie, ale 2070S który jest tylko ciut gorszy już tak
1080ti jest z kolei ciut gorszy od 2070S, ale to jednak stara architektura, można zapomnieć o dx12 ultimate
Broni się jedynie cena, ale to już wolałbym chyba rx5700xt od 1080ti, bo widziałem kiedyś używkę 5700xt za 1700
Czy warto? Miałem gtx1080, teraz mam 2070super, różnice widać zdecydowanie ;)
Zmiana 1070 ti na 1080ti to prawie taka zmiana jak moja, tyle że tutaj jednak nadal masz Pascala
Wyższa wydajność odczujesz na pewno, ja gram tylko w full HD a Control czy rdr2 nie były aż tak płynne na gtx1080
1080ti jest z kolei ciut gorszy od 2070S
Mylisz się. Jest dokładnie na odwrót. 1080ti jest od 2 do 5% szybszy od 2070 Super i zrównuje z 2080 noTi. W zasadzie wszystkie 3 karty to nieodczuwalny błąd pomiarowy ;) Oczywiście mówię o niereferencie, a nie o founders edition. To, co Ty mówisz, to FE, ale że nie da się już takowej kupić, więc napisałem jak wyżej :)
Niestety
Nawet stockowy RTX 2070 SUPER jest jakies 4-5 procent szybszy od 1080Ti
https://www.techpowerup.com/review/msi-geforce-rtx-2070-super-gaming-z-trio/28.html
Z kolei RTX 2080 jest szybszy od 2070S takze o 4-5 procent
Wiem, ze bedziesz bronił bo w koncu ja masz w komputerze, ale prosze cie troche obiektywnosci
Nawet jak zdarzy się jakis tytuł gdzie jakims cudem twoj 1080ti wygrywa to jest to stary tytuł
Takie gry jak Control, RDR2 robia miazge z 1080ti ;)
W najgorszym przypadku dla RTX 2070 super, 1080 TI jest z nim na równi, a ty tutaj wyskakujesz ze jest 5 lepszy xDD
Czytasz, co napisałem ? Raz, że podałeś FE, o czym wspomniałem, że niereferenty potrafią być znacznie szybsze (i tylko one dostępne), a dwa nawet patrząc na FE:
https://pclab.pl/art78828-6.html (test 2080)
i
https://pclab.pl/art81233-4.html (test 2070 Super i 2080)
ar ju siur ?
Jak pokazujesz benchmarki to Ryzen 5 3600 robi miazge z Core i5 9600
Tylko co z tego jak to benchmarki?
Jakie benchmarki ? Dałem link do benchmarka, bo był jako pierwszy test. Zobacz sobie dalej gry.
Z tym 3600 też pojechałeś. 9600K w grach (słowo klucz) bije nawet 3700x, a 3600 jest daleeeko w tyle ;) Tak samo, kiedy podkręcimy 9600k na 5Ghz, co osiąga każdy model, a Ryzeny praktycznie się nie kręcą. W programach i apkach wielowątkowych owszem Ryzeny powalają, ale w grach są tylko dobre.
Nie czytam testów pclola
Nie widze tutaj zadnej gry w której 1080 TI wypadałby lepiej, dodajmy do tego fakt, ze Nvidia cały czas ulepsza sterowniki pod nowa architekture, gdzie stara juz jest w 100% dopracowana to sam sobie odpowiedz co bedzie z czasem sie dziac
Widac to po Wolfie 2, który obsługuje nowe obliczenia i tam jest rzez Pascali
Kolejna bzdura, jak ktos nie robi oc to jeden i drugi procek oferuje identyczna wydajnosc
AMD Ryzen 5 3600 to wydajność Core i7-8700K w programach i Core i5-9600K w grach, czyli bardzo dobre zestawienie.
https://www.purepc.pl/procesory/amd_ryzen_5_3600_vs_intel_core_i5_9600k_test_procesorow?page=0,52
bije nawet 3700x, a 3600 jest daleeeko w tyle
Faktycznie tak daleko, ze az na równi :D 3700x w grach niewiele sie rozni od 3600
Gdybym był frajerem to bym kupił martwego i5 9600 dwa miesiace temu, bez urazy :P
Na szczescie skladajc komputer myslalem o tym co nadchodzi
jak ktos nie robi oc
i sam sobie odpowiedziałeś. Po to się kupuje proca z K w nazwie, by go kręcić. I nie czytasz testów, bo co, bo są niezgodne z Twoimi przekonywaniami ? Super. Ja za to wierzę jednemu testowi: mój własny PC. Na nim to wg testów z PPC wręcz ekstremalnie wyprzedzam .... 3700X i ... 2080 ..... po OC. Fakt, mam wszystko maksymalnie wyżyłowane, ale zawsze tak było z każdym moim komputerem od 1997-go. Nawet tam podkręciłem P200MMX na 225Mhz ot dla zasady. Durona 700 też wykręciłem na 900 Mhz, a to już w tamtych czasach dawało dużo.
Nawet na tym pclolu takze napisano, ze 3600 = 9600
Z reszta roznice OBECNIE miedzy tymi kartami czy prockami to jest czysta symbolika, ktorej nikt by tak naprawde nie zauwazył
Natomiast jak pojawi sie nowa generacja to gry beda wykorzystywac wiecej watków, a R5 ma ich az 12 w przeciwienstwie do 6 core i5
Pojawi sie tez byc moze obowiazkowy raytracing, wiec niektore gry moga sie w ogole nie odpalic na 1080ti, nawet jezeli tak nie bedzie to, nowa architektura zawsze jest lepsza
GF 7xx tez na poczatku nie wiele sie roznily od GF 9xx, seria 1xxx przyniosla malo zmian, natomiast rtx 2xxx juz sporo
Z reszta roznice OBECNIE miedzy tymi kartami czy prockami to jest czysta symbolika, ktorej nikt by tak naprawde nie zauwazył
Ale przecież ja to napisałem, co też raczyłeś pominąć
Natomiast jak pojawi sie nowa generacja to gry beda wykorzystywac wiecej watków, a R5 ma ich az 12 w przeciwienstwie do 6 core i5
W przypadku PS4 i X1 też to słyszałem. I co, wykorzystuje ?
Pojawi sie tez byc moze obowiazkowy raytracing, wiec niektore gry moga sie w ogole nie odpalic na 1080ti, nawet jezeli tak nie bedzie to, nowa architektura zawsze jest lepsza
Wszystkie Pascale obsługują programowo RT. Fakt, gry chodzą jak kupa, ale ... 1080ti to jedyna karta, która z RT powinna utrzymać w 1080p te 30 klatek (mam na myśli w Metro, Control i SotTR, a nie jakiś Q2) ;)
PS4 i Xone bazuja na Jaguarze czyli pochodnej AMD FX
Jak dobrze pamietam to tam procki mialy jakies moduly i nawet na wiki jest napisane ze Jaguar ma 2 moduly po 4 rdzenie, moze dlatego
Z reszta sam procek byl strasznie slaby
Co masz na myśli poprzez wymianę i dopłatę? Że dasz komuś swojego 1070ti i pieniądze? Coś takiego byłoby absurdem. Dla 34% wydajności myśle że nie warto wymieniać tego 1070ti. Tym bardziej że karta jest nadal bardzo dobra i nie widzę takiej potrzeby (ty oczywiście taką potrzebę mieć możesz), kilka klatek więcej nie jest tego warte. Na tej karcie spokojnie dotrwasz do końca obecnej generacji i w międzyczasie zawsze można coś uzbierać i wtedy zobaczyć co w danym momencie będzie się opłacać. Ale to tylko moje zdanie, nikt nie musi się mnie słuchać.
Tu jest problem tej natury że kolega ciśnie w 32" 1440p.
Przy 1080p było by to zbędne
W najlepszym wypadku sprzedam GTX 1070ti za 1200zł a kupię GTX 1080ti za 2000zł to są te "sensowne pieniądze"
2000zł za 1080ti? Nie warto. A i będziesz miał problem dostać za 1070ti te 1200zł. Serio.
Zależy ile kosztuje. 1080 oferuje wydajność 2060, a więc bardzo dobrą. No i za ile sprzedajesz swoje 1070?
Nie 1080 tylko 1080ti. Jeżeli kupiłbym wersje special edition z gigabyte, to przewyższała by ona o kilka klatek RTX 2080.
1080ti to jakieś 35% szybsza karta od 1080 noTi, więc słabe porównanie.
Dzięki za podpowiedzi, w zasadzie ta dyskusja pomogła mi podjąć decyzję, a właściwie utwierdzić w przekonaniu o zakupie nowego komputera.
W sumie najlepsze rozwiązanie. Nowy komp zawsze jest spoko. Wszystko jest tylko kwestią budżetu
Ja kupiłem 1080ti za ... 1500zł, więc nie wiem, skąd te ceny.
Za pewne mnie interesował określony model, a te cenowo potrafią się różnić nawet i o 800zł
Mam Zotaka i chłodzenie Accelero 3x (które samo w sobie kosztuje prawie 300zł i jest ekstremalnie ciche)