Gry typu Red Dead Redemption 2 - czy to bardziej granie czy oglądanie ?

Forum Gry Przygodowe
Odpowiedz
29.12.2025 20:37
1
odpowiedz
buddookann
112
Konsul

Gry typu Red Dead Redemption 2 - czy to bardziej granie czy oglądanie ?

Pogrywam sobie właśnie od świąt w RDR2 i tak powoli nachodzi mnie refleksja: Czy to jest granie czy oglądanie:
To samo wrażenie miałem w GTA 5. Gra polega na przejechaniu jakiegoś dystansu z punktu A do B i oglądaniu scenek.
Od czasu do czasu pojawia się walka. Nie ma znaczenia jaką bronią walczę i czy jest ona całkowicie zepsuta czy nie. Rewolwerem który ma pasek sprawności na zero, trafiam z odległości 200m każdego w głowę bez problemu. Z żadnym surowcem nie ma problemu. Jest tego pod dostatkiem. O nic nie trzeba się starać. Zręczność wystarczy mieć na poziomie szympansa (lub mniejszą).
Nic nie trzeba tworzyć. Nic nie daje satysfakcji. Są co prawda wyzwania. Polowanie i upiększanie obozu/ubrań, ale czy to o to chodzi w grach ? Żeby ładniej wyglądać ? (pomijam fakt że te wyzwania sa kiepsko zrobione i wszystkie typy dają to samo)

Dla mnie ten system za bardzo skupił się na ozdabianiu, a za mało na frajdzie ze zdobywania.

Moją największą frajdą było znalezienie skarbu pod skałą przypominającą twarz. Zrobiłem to zanim gra bezczelnie naprowadzała na jego trop przy pędzeniu bydła.

I nie zrozumncie mnie źle bo gra jest arcydziełem (mimo wielu wad i błędów), ale czemu twórcy idą w stronę takiej pozorności grania, ułatwień i liniowości. Dlaczego wszystko podaje się graczowi na tacy. Wystarczy że będzie jeździł z punktu A do B i od czasu do czasu nakierowywał myszką na cele. Lubicie takie gry do oglądania ?

29.12.2025 21:06
2
odpowiedz
Racja
8
Konsul

To jest bardziej przeżywanie. Można na luzie się wczuć. Nie musisz się spinać że zaraz przegrasz. Żadnego nabijania lvl czy błądzenia po ścieżkach.

Otwarty świat, ale miło liniowy.

29.12.2025 21:15
Felipe
3
odpowiedz
Felipe
21
Messiah

W RDR2 akurat grało mi się zajebiście. Jest dużo strzelanin i często są imo świetne nawalanki, ale jednocześnie między nimi są misje spokojne na luzie itd. i dobrze, bo nie ma ciągle tego samego. Ale ogólnie to RDR2 najlepsze jest imo do 3 rozdziału do końca, jak trafiamy do Saint Denis to się odechciewa grać, a jak trafiamy na wyspę Guarmę to tragedia dosłownie. Dokładnie to samo miałem w RDR1 jak kończymy Meksyk swoją drogą też imo najciekawszy etap gry i trafiamy do tego syfu Blackwater i misje dla fedziów. Eh.
Poza tym to mi się podoba, że jest wiele mechanik opcjonalnych jak ktoś chce to może je robić, ale jak nie to może je kompletnie olać. I tutaj można wspomnieć o tych polowaniach itd. a mechanika tego jest w pizdu rozbudowana. Od samego tropienia po dobieranie odpowiedniej przynęty na zwierza aż po odpowiednią broń i celne strzelanie, żeby mięsa nie zepsuć. I jak ktoś chce to może spędzić na tym godziny i pewnie na wielu innych aktywnościach też, a jak nie to olać je i grać tylko wątek główny. I to pokazuje jak powinno to w grach wyglądać. Bez żadnego wymuszania do włażenia do każdej dziury i zaglądania pod każdy kamień, żeby wbić poziom postaci bo inaczej nas wróg rozpierdzieli jak to jest w Ubigrach. Jak ktoś chce to robi, a jak nie to skupia się na fabule.
No tak pędzenie bydła to były akurat badziewne misje, ale chyba ich jakoś dużo nie ma w RDR2, bo więcej jest w jedynce.

29.12.2025 22:32
😁
4
odpowiedz
Darek1785
4
Pretorianin

Podepnij pada i włącz jeszcze auto-aima to jeszcze bardziej podkręcisz ten przereklamowany film.

Tak sobie co jakiś czas myślę gdy natrafiam na wątki z RDR2 co byłoby lepsze czy pojeździć codziennie kilka godzin na wirtualnym koniu czy też może pojeździć w realnym świecie na rowerze.

29.12.2025 22:39
5
odpowiedz
sabaru
31
Senator

Męczę RDR 2 już parę lat i skończyć nie mogę. Gra jest fajna ale właśnie ten filmowy powolny klimat jest męczący. To już bardziej wolę serię GTA bo akcja jest szybsza i więcej coś się dzieje.

post wyedytowany przez sabaru 2025-12-29 22:56:10
Forum Forum Gry Przygodowe
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl