Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: EVE Online – pytania, porady, opinie. Część VII

12następnaostatnia
06.01.2011 11:40
Lindil
1
Lindil
257
Lumpenliberał

EVE Online – pytania, porady, opinie. Część VII

EVE Online – pytania, porady, opinie. Część VII

EVE Online - najlepsza gra MMO na świecie (np. wg rankingu na mmorpg.com), dziejąca się w kosmosie w odległej przyszłości. Gracze mają absolutną dowolność działania, niemal każdy aspekt świata jest od nich zależny. Ogólnie mówiąc EVE to gra nieco podobna do 'Frontiera' czy 'Privateera' - gracze w swoich statkach handlują, wydobywają, produkują, mordują się i okradają... Możliwa jest nawet kariera polityczna. Duża część systemów znajduje się pod kontrolą graczy, tworzących często wielotysięcznych sojuszy składających się z wielu korporacji (korporacja to coś w rodzaju klanu znanego z innych gier MMO). Gra poraża złożonością reguł oraz możliwościami ich zastosowania, jest to jedyna znana mi gra w której jednym z najważniejszych przycisków interfejsu jest kalkulator:) Dostępny jest dwutygodniowy trial, key do wygenerowania na stronie eve-centrala.pl lub eve-online.com.

Informacja dla zainteresowanych: Nie, nie ma pirackich serwerów. Słowo. Poważnie i serio, serio. Nikt jeszcze nie kupił sobie sprzętu mogącego obsłużyć 30 tysięcy graczy jednocześnie.

Time Code za walutę z gry: Tak, istnieje taka możliwość. Legalna i oficjalnie sankcjonowana przez CCP. Na chwilę obecną cena abonamentu za 30 dni oscyluje w okolicy 360 milionów.
Nie, nie da się tyle zarobić na trialu.

Przejście z triala na pełne konto: przy użyciu TC nie trzeba żadnych dodatkowych opłat. Wykupiony okres subskrypcji jest dodawany w całości do dwóch tygodni z triala.

EVE w pigułce: http://www.eve-pirate.com/uploads/LearningCurve.jpg

Strona oficjalna: http://www.eve-online.com
Polska strona o EVE: http://www.eve-centrala.pl
Historie pirackie: http://www.eve-pirate.com/
Nieoficjalne forum angielskie: http://www.scrapheap-challenge.com/
Wyszukiwarka cen: http://eve-central.com/home/market.html
Tygodnik z życia EVE: http://www.eve-tribune.com/
Stan serwerów: http://www.eve-offline.net/
Baza danych [misje, COSMOS, etc.]: http://eveinfo.com/
Baza danych eksploracji [na chwile obecną chyba nie działa, ale na wszelki wypadek]: http://www.d-nightmare.de/exploration/OGDB/database.php
Misje, etc: http://eve-survival.org/
Wyszukiwarka agentów: http://www.eve-agents.com/
EVE wiki: http://eve.grismar.net/

Poprzedni wątek: https://forumarchiwum.gry-online.pl/S043archiwum.asp?ID=10327140

06.01.2011 11:48
Lindil
😜
2
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

W nowy rok z nowym wątkiem;) Dożyjemy części VIII?

06.01.2011 11:50
3
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Oh noes, nindzas!

06.01.2011 13:52
AIDIDPl
4
odpowiedz
AIDIDPl
183
PC-towiec

wydając komendy w stylu "orbituj w odległości 5km", albo "utrzymaj odległość 100km". ---> Wydaje się je głosowo, przez mikrofon, po angielsku, czy jest lista komend? Jak się to sprawdza, nie sprawia takie sterowanie problemów?

Jest opcja swobodnego ruchu kamery?

P.S. Klient waży coś ponad 2 GB...

06.01.2011 14:28
Lindil
5
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Komendy oczywiście klikając myszką na odpowiednią ikonkę. Generalnie lepiej się zorientujesz, jeśli założysz konto trialowe i zainstalujesz grę - nic to nie kosztuje, a da całkiem niezłe pojęcie o interfejsie.

06.01.2011 14:47
6
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

A przy okazji jak pisalem w innym watku. EVE jest do dupy, ale wszyskie inne MMO sa JESZCZE gorsze. LOTRO, DDO (ok to moze byc od biedy), WAR - mob grindery dla polmozgow z "super pvp" ktore ma tyle znaczenia co mecz counter-strike'a, po 5 minutach nikt juz nie pamieta ze odbyla sie dana walka.

06.01.2011 15:29
Adrianziomal
7
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Napisz po prostu, że gry MMO ci się znudziły, a nie mieszaj ich z błotem... :P

[4]
Możesz też kogoś poprosić po zaznajomieniu się z podstawami o zaproszenie na triala 21-dniowego.

06.01.2011 15:35
8
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Nie, nie znudzily mi sie. Po prostu nie oferuja nic ponad debilne klepanie mobow ktore potrafi kazdy kretyn (nauczenie sie skryptow nie jest trudne jak masz ich 50 na instancje). A "EVE jest do dupy" wynika nie z uskryptowienia a z bledow ktore nie zostaly poprawione od lat i z podejscia CCP do naprawiania ich i wydawania nowych dodatkow (tzw "excellence" - wydamy dodatek, pozniej doszlifujemy rzeczy - czekam na niektore szlify od 4 lat, rzeczy obiecane a nigdy nie oddane). Najzabawniejsze ze czesc tych szlifow JEST jako "features" w patchu (swojego czasu storefronts byly jako feature i byly testowane na sisi). Wiesz co to storefronts? Widziales je? No wlasnie. Podpowiem: circa 3 lata temu. Mialy wyjsc w patchu razem z Orca. Ew "w nastepnym mini patchu". I to jeden z wielu przykladow.

A pozostale mmo? Sa do dupy i tyle. Jak wyzej - moboklepki i smieszne pvp, w ktorym NIC nie tracisz jak umierasz (war) a ludzie I TAK boja sie walczyc bardziej niz w EVE (a tutaj tracisz wszystko co masz ze soba).

06.01.2011 15:52
Adrianziomal
9
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Rzeczywiście, niektóre rzeczy można by poprawić w EVE. Ale nie zmienia to faktu, że twórcy starają się i część błędów poprawiają. Nowe możliwości niosą ze sobą nowe błędy, a jeśli mieliby je wydawać bez błędów, to nowe "dodatki" do EVE by się ukazywały podobnie jak do WoWa - co ok 2 lata, a nie 6-7 miesięcy.

06.01.2011 16:17
Lindil
10
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Kiedy nowe awatary mają trafić na TQ?

06.01.2011 16:25
11
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Chyba osiemnastego

22.01.2011 09:42
12
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Czy jest jakiś sposób, żeby wyskakiwać bliżej wrót po warpie? Może trzeba jakiegoś skila podnieść?

22.01.2011 12:59
Adrianziomal
😊
13
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Autopilot wylatuje ~10km od bramy. Jak chcesz szybko podróżować, to musisz kliknąć "warp to" a później "jump". Wtedy statek warpi się na ok 2km i od razu można skoczyć. ;)

25.01.2011 13:30
14
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Macie jakieś sprawdzone programy/skrypty do obliczania korzystnych szlaków handlowych.

25.01.2011 16:53
Adrianziomal
😊
15
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Ekonomia zmienia się z dnia na dzień. To co mogło być korzystne wczoraj, jutro może przynosić straty. Tak jak w real-life. ;) Najlepszym sposobem na zarabianie w handlu to (długotrwała) obserwacja runku. Poznanie popytu i podaży wszystkich przedmiotów, zwracanie uwagi na aktywność graczy i CCP. Każdy czynnik ma znaczenie. :)

13.02.2011 15:29
16
odpowiedz
zanonimizowany2285
82
Generał

Witam,
Chcialbym sprobowac EVE Online, moglby ktos mnie zaprosic z programu Buddy? Ja bede mial 21 dni na stestowanie a jak mi sie spodoba i zasuskrybuje to ktos z was dostanie 30 dni za darmo.

Wielkie dzieki
moj email to [email protected]

14.02.2011 00:28
Adrianziomal
17
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Zaproszenie wysłane. :)

20.02.2011 12:59
Hellmaker
😊
18
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Domyślam się, że jak ktoś mi odstrzeli dupę, to tracę również całą kasę jaką mam ze sobą (no bo zawartość ładowni to dość oczywiste:>)
Jest jakiś sposób na nie wożenie całej kasy ze sobą? Jakiś bank, czy skarpeta wisząca w doku do której można upchać kasę? :)
Aha - i skąd się bierze schematy? Aukcje? Questy? Rozwój jakiejś specjalności? Na przykład nowy statek.

20.02.2011 13:12
Lindil
19
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Nie tracisz pieniędzy. Po zniszczeniu statku tracisz statek i cześć modułów oraz ładunku - reszta zostaje we wraku. Stan portfela nawet rośnie - dostajesz wykupione lub podstawowe ubezpieczenie. Aż takiego hardkoru żeby tracić pieniądze z portfela w EVE nie ma;)
Innymi słowy to co masz w zakładce "Wallet" to taki RoR w szwajcarskim banku - nie do ruszenia, chyba że dasz dyspozycję.
Schematy - BPO - możesz pozyskać na wiele sposobów - kupić na markecie, kontraktach, pożyczyć, ukraść, zrabować, znaleźć, wydropić na misji, kupić za LP, dostać za questa itd. Te na podstawowe statki [T1] zawsze będą na markecie. T2 istnieją w ograniczonej ilości i są wybitnie ciężkie do zdobycia. T3 w sumie nie mam pojęcia, chyba tylko z inwencji albo eksploracji. Frakcyjne głównie za LP albo z dropu.

W ramach specjalnej promocji dla ludzi z userid poniżej 1000 - odezwij się do mnie [Max Dercad] w grze jakbyś czegoś potrzebował;) Właśnie reaktywowałem konto na 5 dni i noszę się nawet z zamiarem nabycia plexa na 30 dni, więc co jakiś czas powinienem być online.

20.02.2011 13:24
Hellmaker
😊
20
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

"reszta zostaje we wraku" - no ale ktoś, kto mi zasadził rakietę w tyłek :D może obrobić wrak czyż nie? Czy też do obrobienia jest tylko część stanu posiadania?

I czy jest jakaś możliwość sterowania statkiem? Typu klawisze strzałek, WSAD, czy inne cholery? Taki free-fly.

Zacząłem grać dzisiaj w nocy, więc nawet określenie noob jest niezasłużenie wysokie :D Zrobiłem tutorial i ze dwie misje :P

20.02.2011 13:45
Lindil
21
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Wrak jest free for all, wiec obrobić może go każdy. Przeważnie oczywiście ten, kto jest autorem wraku, jednak w bitwach innych niż 1vs1 są szanse, że to nasi wygrają, i dostanie się to co po nas zostało. Statkiem steruje się z myszki - dwuklik na punkcie w przestrzeni ustawia nam dziób w tamtym kierunku, dwuklik na pasku szybkości ustawia szybkość. Jednak taki free-fly jest raczej rzadko używanym ficzerem - przeważnie podróżujesz za pomocą overview - wybierasz sobie obiekt do którego chcesz lecieć i dajesz warp to. W walce przeważnie używasz automatycznego orbitowania lub utrzymywania dystansu. Ręczne sterowanie ma sens w specyficznych przypadkach, jak na przykład pilotowanie interceptora, kiedy chcesz utrzymywać dużą prędkość kątową względem przeciwnika, albo sztuczkach w rodzaju awaryjnego mwd warpu z gate campa. Pograsz dłużej to złapiesz, nie martw się;)

20.02.2011 14:01
Hellmaker
22
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

A co tam, pomęczę Cię skoro sie tu objawiasz :P Trza korzystać :D
W moich podstawowych skillach nie mam czegoś takiego jak Learning, Eidetic Memory, Analytical Mind czy coś takiego. A są takie w guide'ach, które znalazłem z informacją, żeby jak najszybciej to wyskillować. Mam to kupić, znaleźć, czy co?

20.02.2011 14:16
Lindil
23
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Praise the Viking gods of EVE!
Te skille zostały jakiś czas temu usunięte z gry, za co każdy nowy gracz powinien co najmniej złożyć ofiarę dziękczynną z wołu. Dzięki tej zmianie zaczynasz grę bez konieczności nudnego i bezproduktywnego pakowania miesiąca czasu rzeczywistego w skillowanie learningów.
W odpowiednim poradniku przejdź do sekcji mówiącej o tym, co skillować po zrobieniu Learning, Eidetic Memory, Analytical Mind etc.

21.02.2011 10:35
Hellmaker
😊
24
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Kilka nowych pytań :D

1. Koło skilli do trenowania znajdują sie tajemnicze liczby -> 1x, 2x, 3x. Oznaczone są jako Time Multiplier. Jak to cholera działa?
2. Powiedzmy, że mam Destroyera z 8 slotami na broń - czy jak upcham tam 8 laserów miningowych, to będę mógł 8 x szybciej zbierać ore ? :)

21.02.2011 10:38
25
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

1. Oznacza to ze tyle razy WOLNIEJ bedzie ci sie trenowal dany skill. Jesli 1x na lv5 trenuje sie 5 dni, to x2 bedzie 10. x8 - 40 dni. Itd.

2. Tak. ALE: musisz miec co-procesory aby wszystko zmiescic (nie wiem czy deska zmiesci 8 mining laserow).

21.02.2011 11:11
Hellmaker
26
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Warto w ogóle inwestować w Destroyera na początek? Trochę mała ta fregata która mam :-)

21.02.2011 11:33
Lindil
27
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Zależy co chcesz robić. Ja przeskoczyłem od razu na krążowniki. Chyba jedynym sensownym zastosowaniem destroyera jest przystanek w drodze do interdictorów, a to ma sens jeśli planujesz bawić się w pvp w 0.0.

21.02.2011 11:39
28
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Odpowiedz brzmi: nie warto. A poczatkujacego i tak nie bedzie stac na interdictory w 0.0. Zywotnosc interdictora w walce liczy sie w sekundach. Zdarzaja sie dni ze tracisz 4-5 sztuk pod rzad.

21.02.2011 11:50
Hellmaker
😊
29
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

To znaczy nie chcę na razie walczyć :P Siakieś tam misje z piratami i inne badziewia, a głównie taki początkowy mining i takie tam.
Tak, tak wiem, że nie ma to jak PvP, ale ja jestem raczej PvE typ :)
Myślałem, że Destroyer będzie ok na początek, bo ma 8 slotów na bronie/lasery górnicze, 450m3 miejsca (+dodatkowe cargo coś tam) ... więc i mogę przykopać piratom i mogę sobie coś pozbierać bez wracania trzy razy na stację :)
Pamiętajcie, kurde, że dopiero zaczynam :)

21.02.2011 11:56
Lindil
30
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Destroyer nie jest dobry w pve. Masz 8 slotów na bron, ale i tak wszystkiego nie obsadzisz, bo zabraknie CPU/PG. Na kopaniu sięnie znam, ale chyba i tutaj od razu lepiej iść na krążownik /Osprey/. Jeśli chcesz kopać, pogoogluj za Halada's mining guide, tam jest cały rozwój górnika dokładnie opisany.
Napisz jakiej rasy statkami chcesz latać, to powiem Ci co mniej więcej powinienneś pod pve wyskillować.

21.02.2011 12:00
31
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Destoroyery maja inny problem - maja sig radius cruisera (okolo 80m) wiec dostaja full damage z heavy missiles. Za to tank maja nadal na poziomie fregaty. Rezultat? Masz moze 1,5-2x wiekszy DPS niz fregata ale dostajesz 2-3x wieksze obrazenia niz frig. Spadasz szybciej, kupujesz nowa deske. Do dzisiaj (czyli hmm... bedzie to juz z 4-5 lat) CCP nie naprawilo tego problemu i nie zanosi sie aby kiedykolwiek to zrobili. Dlatego tez najlepiej zapomnij ze ta klasa statkow istnieje - wymagaja za duzo skilla aby byly uzyteczne (do tego uzyteczny jest tylko thrasher), sa zrobione z papieru. Lepiej idz w cruisery.

21.02.2011 12:08
Hellmaker
32
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale jestem Gallente/Gallente. I pewnie przy takich bym chciał zostać.

21.02.2011 12:10
33
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Exequror / Vexor sa wystarczajace do tego co chcesz robic.

21.02.2011 12:15
Lindil
34
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Exequror do kopania, Vexor do strzelania w krzyżyki. Tylko na Vexorze używasz raczej dron niż dział, co potrafi być lekko irytujące. Trzeba pamiętać żeby je pozbierać, pilnować żeby nie łapały aggro itp.
Potem, jeśli ciągle idziesz w misje i pve - Myrmidon -> Dominix -> Ishtar.

21.02.2011 12:26
Hellmaker
35
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Dzięki wielkie :) Teraz tylko uzbierać kasę na Vexora :P I jak serwer wstanie to trza będzie rozgryźć drony :)

21.02.2011 12:41
Adrianziomal
😉
36
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

A nie lepiej Thoraxa wziąć?

21.02.2011 12:52
Lindil
37
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Thorax to raczej pvp. W pve jakoś nigdy nie miałem przekonania do statków close range - krążownikiem raczej kiepsko się tankuje misje lvl 2 kiedy wszystko strzela w ciebie z optimala. Zwłaszcza na słabych skillach. A rail-rax pewnie ma dps sporo niższy od Vexora.

A właśnie, taktyka robienia misji na Vexorze:
Wlatujesz, ściągasz aggro na siebie za pomocą dział, wypuszczasz drony, odpalasz afterburner i trzymasz się na granicy zasięgu swoich dron, do czasu aż wykończą wszystkich wrogów. Sposób dość powolny i nudny, ale bezpieczny.

Tak poza tym pytanie: jak wygląda teraz skillowanie nowej postaci? Tzn. są jakieś bonusy na początku czy coś w tym stylu? Pytam, bo na mainie podchodzę pod 60m SP i już nie bardzo wiem co w kolejkę wrzucić. Na capitale mnie nie stać, specjalizacje w gunach t2 na poziom 5 ani kompensacje na max chyba mi do szczęścia nie są potrzebne, latać mogę już praktycznie wszystkim na 4 lub 5... Myślę więc o zrobieniu sobie na koncie alta pod tanie pvp.

21.02.2011 13:49
Hellmaker
38
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Jeżeli są jakieś bonusy, to nie zauważyłem :D

Kurde jeszcze jakieś 3 mln ISK do cruisera :( Chyba muszę się wziąć na serio za mining :P

21.02.2011 13:51
39
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Thorax wymaga znacznie wiecej SP aby byc efektywnym. Na vexora wsadzasz jakikolwiek tank, jakiekolwiek drony i dziala. Na Thoraxa musisz jeszcze zmiescic guny, MWD/AB itp. Do tego musisz miec wiecej SP w gunnery. No i hybrydy trochu ssa w PvE - drony sa znacznie lepsze.

Co do bonusow to nie wiem - nie gram od pazdziernika. I nie zapowiada sie abym reaktywowal - wszystko co bylo do zrobienia w EVE juz zrobilem (fakt - nie zrobilem nowego avatarka, sue me)

21.02.2011 19:01
Hellmaker
😊
40
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Czy warto - skoro chcę się zajmować miningiem :P - wytrenować i kupić np. Iterona I ?
Nie chce mi się tak latać w te i z powrotem, a on chyba może zabrać cały cargo can wypchany do 240.000 m3. To jednak trochę więcej niż 340 m3, które mogę zapakować do ładowni :-)
Mam tylko nadzieję, że nikt mi nie podpierdoli wypchanego po brzegi pudełka jak będę leciał po transport :)

21.02.2011 19:51
Lindil
41
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Jeśli chcesz się zajmować miningiem, to przeczytaj Halada's mining guide: http://www.eveonline.com/ingameboard.asp?a=topic&threadid=434899
Tam masz odpowiedź na każde pytanie, także to o Iterona.
Poza tym dołączenie do korporacji szkoleniowej Unseen Academy może być dobrym pomysłem. Sam z ich usług nie korzystałem, ale mają generalnie dobrą opinię.

21.02.2011 20:45
Hellmaker
42
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Czytam, czytam. Tylko jest tam trochę skrótów myślowych, których nie rozumiem :P
Ale dzięki :)

21.02.2011 20:50
43
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[40]

Max cargo cana to chyba 24k (czy 27k) a nie 240k :)

Szczerze? Daruj sobie kopanie, rob combat missions. Kopanie jest tylko dla botów.

21.02.2011 20:50
Lindil
44
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

No, jak z Halady trudno wyczytać, to powiem;) Tak, opłaca się skillować Iterona, chociaż Badgera bardziej. Tak, będą próbowali kraść minerały z puszki. W żadnym wypadku nie strzelaj do złodziei.

Tak. Kopanie nie jest silne mocą. Ani ciekawe, ani dochodowe. Misje są nieco mniej nudne i nieco bardziej zyskowne. I przy okazji skilujesz pod pvp.

21.02.2011 21:34
Hellmaker
😊
45
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Robię i jedno i drugie :P Nie mam zamiaru docierać do własnej planety czy cos w tym rodzaju :) Po prostu sie dobrze bawię :P

"Max cargo cana to chyba 24k (czy 27k) a nie 240k :) " - a może :)

21.02.2011 21:50
Hellmaker
😃
46
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Hmmmmm ... a co by było jakbym założył drugie konto i z niego miningował, a głównym kontem w tym czasie bym przewoził pojemniki haulerem, żeby mi ich nikt nie podprowadził? :)
Zastanowię się jeszcze :) Może się skończyć tak, że po miesiącu skończę grać ^^

21.02.2011 22:28
Adrianziomal
😊
47
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Alt do zwiadu/czuwania/kopania/produkcji jak najbardziej opłaca się. :) Tylko utrzymanie 2 kont jak się nie jest aktywnym za bardzo i się nie farmi jest kosztowne... ;)

Można pobawić się też w handel, ale to polecam dopiero po gruntownym zapoznaniu się z mechaniką gry i gospodarką Nowego Edenu. :)

22.02.2011 00:18
48
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[45]

Chyba mowisz o freight containterach albo station containerach, ktorych nie da sie na belcie ustawic. Najwiekszy dostepny dla ciebie to bedzie albo giant secure (okolo 4km3) albo jetcan - to co wywalasz ze statku (wlasnie 24 czy 27k). 240k o ile pamietam to sa wlasnie freighty (ale nigdy ich nie uzywalem, wiec moze freighty sa nawet 300k).

22.02.2011 11:59
Hellmaker
😃
49
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

AAAAARGH. Tak właśnie jest jak się nie zna drobiazgów :P
Co ja się naszukałem pieprzonego Scordite to moje.
W końcu znalazłem gdzieś na necie, żeby je sobie "zaptaszkować" w Overview .... /facepalm

23.02.2011 19:20
Hellmaker
50
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

Co to jest to podkreślone?

23.02.2011 19:53
51
odpowiedz
zanonimizowany731256
15
Centurion
Image

"Jakość" agenta, do ktorego wykonujesz misje., Im wyższe tym wiecej isków dostajesz, Loyalty Pointsow i standing ci szybcier wzrasta.

Zamiescilem ci tabelka, ktora pokaze ci z jakim standingiem bedziesz mogl uzywac agenta wyzszego poziomu.

23.02.2011 21:22
Adrianziomal
😜
52
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Brakuje tam agentów L5... Ale chyba ich misji Hellmaker nie będzie wykonywał. ;P

24.02.2011 08:44
Hellmaker
😊
53
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Chciałbym "przenieść" swoją bazę operacyjną na inną stację. Tyle, że na aktualnej mam 4 statki. Jak je zawlec na inną ? :(
Mój wymyślony sposób to:
1. Kupić Shuttle w Bazie 2. Przesiąść się na niego.
2. Polecieć do Bazy 1.
3. Przesiąść się na statek. Sprzedać Shuttle.
4. Polecieć moim statkiem do Bazy 2.
5. Wrócić do pkt 1 ;)

Albo jeżeli chciałbym kupić statek w innej bazie - musiałbym zrobić podobnie. Po prostu kupić shuttle, polecieć nim na tą inną bazę, kupić nowy, przesiąść się, a shuttle sprzedać.
Bo w mojej bazie Vexor to ponad 5 mln, a 2 skoki ode mnie jest za 3 mln 700 tys. :P

Sposób pewny i niespecjalnie kosztowny, ale irytujący. Jakiś inny ? :)

24.02.2011 08:46
😈
54
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

A może po prostu polecisz kapsułą?

24.02.2011 09:24
Hellmaker
😊
55
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Myślałem, że kapsuła jest dostępna tylko po zestrzeleniu :)

Aha i co radzicie do Vexora?
4 x Dual 150mm Carbide Railgun I
czy
3 x 200mm albo 250mm?

24.02.2011 09:35
56
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Najpierw wkladasz tank. A pozniej cokolwiek co sie zmiesci. Nie musza byc to koniecznie medium railguny, mozesz smialo wsadzic najwieksze smalle.

24.02.2011 09:53
Hellmaker
😊
57
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Tank to znaczy co? :)

Nie krzyczcie na mnie, że zadaję takie bzdurne pytania :)
Tak, tak wiem, powinienem dołączyć do Unseen, to mi wszystko powiedzą :)
Ale wolę Was pomęczyć, żeby mieć jakieś pojęcie o grze zanim do nich dołączę :)

24.02.2011 10:25
Lindil
58
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał
Image

Tank to - w wersji pve dla Vexora - Medium Armor Repairer [najlepiej jakiś named] + aktywne hardendery pod damage ratów + może Damage Cotrol Unit. To wszystko na low sloty. Potem wkładasz 10mn afterburner i cap rechargery na med sloty, a działa montujesz takie, na jakie pozwala Ci PG/CPU i stabilność capacitora.

Zrobiłem obrazek poglądowy. Program to EFT, link pewnie jest gdzieś w pierwszym poście. Jeśli jeszcze nie masz, to zainstaluj.
Jak widać całość nie jest cap stable, ale kilkanaście minut powinno wystarczyć. Inna sprawa, że to wszystko na moich pasywnych skillach, więc u Ciebie będzie znacznie gorzej:(

O, linka do EFT jednak nie było w pierwszym poście. Proszę: http://www.eveonline.com/ingameboard.asp?a=topic&threadid=548883

24.02.2011 10:41
Lindil
59
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał
Image

A tutaj ten sam fit na całkowicie nowej postaci... Już zapomniałem jak się fajnie zaczyna w tej grze:D

24.02.2011 10:48
Lindil
60
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał
Image

A jak już robię słitaśne fotasie, to wrzucę jeszcze przykładowy fit dla Vexora pivipi. W sumie nie wiem, czy tak się teraz lata, i czy to w ogóle ma sens, bo Thorax pewnie wychodzi o wiele lepiej. Jednak jako poglądówka ilustrująca całkowity brak zdolności do tankowania i nacisk na all-out dps chyba jest ok.

24.02.2011 11:50
61
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[60]

Wywal weba, wsadz LSE, zredukuj guny.

[57]

Im szybciej dolaczysz tym lepiej. Oni sa na biezaco, ja np. nie gram od dosyc dawna, wiec moge niektore rzeczy mieszac. Do tego moje podejscie do PvP rozni sie od typowego jakie mozesz spotkac i moge przypadkiem przekazac "zle" nawyki.

24.02.2011 12:10
Lindil
62
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał
Image

Ja tym nie mam zamiaru latać, wrzuciłem tak dla ilustracji różnic między fitem pve a pvp:)
Anyway po zmianie całość wygląd tak->
Dzięki włożeniu LSE obserwujemy wzrost liczby effective hp z minimalnego do... hmm... no, też minimalnego, ale to zawsze te pare sekund różnicy.
Brak weba powoduje, że nie jesteśmy w stanie spowolnić celu, ale scrambler pozwala na wyłączenie mu dopalacza, co w większości przypadków wystarczy dla utrzymania się w zasięgu naszych dział.
Aha, ten fit najpewniej wymaga dość dobrych skilli - patrząc na CPU widzimy, że bez Weapon Uogrades V raczej nie wejdzie.

24.02.2011 12:15
63
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Nie masz rigow :)

3x core extender da ci dodatkowe 2-2,5k shielda (czy cos kolo tego). Nagle EHP skacze z 10k (twoj fit) do circa 18-20k (moj fit) :P

24.02.2011 12:19
Lindil
64
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Nie mam rigów, bo jestem biedny:D
Anyways osobiście jednak wolę latać BC'ekami - jestem generalnie noobem, co pociąga za sobą typowe noobowskie przypadłości - drżenie rączek, nietrafianie w przyciski i wolną reakcję:D Z tego powodu duża poduszeczka ehp jest bardzo mile widziana:D

24.02.2011 12:41
65
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Well przez ostatni rok mojej gry moim ulubionym statkiem byl Drake (i to jeszcze zanim pojawily sie drake bloby w 0.0). IMO najlepszy BC w grze do PvP i PvE. Jesli chcesz mam w EFT zapisane chyba z 5 roznych setupow na kazda okazje :)

24.02.2011 12:57
Lindil
66
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

A chciałbym [[email protected]] :) Co prawda kiedyś sobie obiecałem, że do Draka nie wsiądę, ale cóż, efektywność przede wszystkim;) Problem w tym, że na missile mam strasznie biedne skille, ale może coś się uda sklecić.

24.02.2011 15:08
67
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Wszystkie mam na wymaxowanych skillach:

[Drake, HAM solo/small gang brawler]
Ballistic Control System II
Pseudoelectron Containment Field I

Large Shield Extender II
Faint Warp Disruptor I
Invulnerability Field II
Invulnerability Field II
10MN MicroWarpdrive I
Stasis Webifier II

Heavy Assault Missile Launcher II, Terror Rage Assault Missile
[empty high slot] (ew. small neut)

Medium Core Defence Field Extender I

Hobgoblin II x5

// 779dps overheated, 677dps czysty. 87-99k ehp (99k overheat na invulach)
// wymaga uzycia 3% (albo 5%) pg implantu. Mozna ominac to redukujac 1x HAM do HML

[Drake, fuck you vaga setup]
Reactor Control Unit II
Pseudoelectron Containment Field I

Large Shield Extender II
10MN MicroWarpdrive I
Invulnerability Field II
Invulnerability Field II
Faint Epsilon Warp Scrambler I
Fleeting Propulsion Inhibitor I

Skirmish Warfare Link - Interdiction Maneuvers

Medium Ancillary Current Router I

Hobgoblin II x5

//613 dps z rage ammo bez overheatu. 703 overheated. 78-89k ehp (89 overheated).
// wymaga gangu, skirmish mindlinka. Daje 17km web, 14km scrambler. Jak w opisie: fuck you vaga :D Kilku "i are solo draek in mah vagabondz, i are leet" kolesi juz tym skosilem :)

[Drake, fleet gangboost setup]
Co-Processor II
Damage Control II

Large Shield Extender II
Warp Disruptor II
Invulnerability Field II
Invulnerability Field II
10MN MicroWarpdrive I
Sensor Booster II

Heavy Missile Launcher II, Scourge Fury Heavy Missile
Skirmish Warfare Link - Interdiction Maneuvers

Medium Ancillary Current Router I

Hobgoblin II x5

// jedna z kilku wersji fleet setupow. Ta posiada gangmoda, zajebiste w combo z lachesis. To cos mialem na mainie (lepsze gang skille), na alcie Laczka z 3x t2 punktem. Na overheacie punktowalem na jakies 75km.

To tyle. Nie mam niestety fleet setupu bez gangmoda, nie latalem takim :P

24.02.2011 16:04
Lindil
68
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

No, a myślałem, że mam dużo skillpointsów:D HAM'y II sobie jeszcze załatwiłem luźnym milionem co mi został z learningów, ale do gang linka to mam chyba z miesiąc. Na charyzmie w dodatku:D A nie wspomnę, że supporty do rakiet też zdałoby się na 5 a nie 4;) Szkoda, bo chciałem przetestować anty-vagowego fita.

24.02.2011 16:38
69
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Mam HAM spec 5, gallente drones spec 5... 100mil SP robilo swoje.

24.02.2011 16:48
Lindil
70
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Ja mam 60 i jeszcze wczoraj myślałem, żeby w ogóle przestać skillować maina:D

24.02.2011 18:06
Adrianziomal
😜
71
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Skillpointów nigdy za dużo... ;P

24.02.2011 18:10
Hellmaker
😊
72
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Ja mam 253 tys. SP :)
A żeby nie tracić czasu jak skilluję sobie pod Cruisera, to zbieram rudę:) Z jakiejś początkowej misji dostałem Iterona, upchałem dodatkowe zbiorniki, Mining Laser i se zbieram.
Tzn. jak mi się nie chce grać i robić misji. Czytam książkę, albo gram w WoWa ;P a ruda mi się zbiera. I co 45 minut przelot na stację, zostawienie rudy i hop z powrotem :-)
Mam już coś ponad 300 tys. jednostek Rich Plagioclase - jak dozbieram zanim skille się skończą (do jutra rana mniej więcej), przetopię (już sobie przeliczałem - bardziej się opłaca przetopić niż sprzedać czystą, a ceny na tej stacji są stabilne póki co), to będę miał na Vexora z pełnym pakietem urozmaiceń, a kilkanaście godzin później jak mi się skończy jeszcze jeden skill to na Mammotha z osprzętem ;)
I jeszcze mi powinno jakieś 3-4 mln zostać.

Tak, tak wiem są lepsze sposoby, ale powiedzmy, że póki co tak mi pasuje :D Trochę za bardzo zajęty teraz jestem, żeby się bawić w "full time" granie :(
Mój jedyny sensowny statek dostał w dupę na misji, więc tak naprawdę został mi tylko ten Iteron :D Pozostałe sprzedałem, bo mnie denerwowały :)

24.02.2011 23:33
Lindil
73
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Hmm, kopać to nie kopię, ale zawsze słyszałem opinie, że najbardziej opłaca się kopać Veldspar i - do momentu osiągnięcia niezłych skilli w rafinacji oraz standingów do frakcji na której stacji przerabiamy - sprzedawać bez przetopienia.

25.02.2011 23:41
Hellmaker
74
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

Rich Plagioclase daje mi bardzo dużo Mexallonu czy jakoś tak - a to wybija dziurę w niebie cenowo w porównaniu do Veldsparu. I oczywiście znakomita część Plagioclasu to Pyerite.

Mam inne pytanie. Lata za mna jakis ciołek. Strasznie uparty. Przykleił sie do dupy mojego Iterona (sam siedzi w Navitasie) i generalnie nic nie robi tylko se wisi. Jak przelatuję w inne miejsce, to za mną leci i nadal se wisi. Kopnąć go w dupę czy co?

O ten zakreślony.

26.02.2011 00:02
😊
75
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Kopnij. Tylko najpierw wlacz frapsa bo na zywo nie bedzie wiele widac.

26.02.2011 00:59
Hellmaker
76
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Chciałem mu wysłać whispera, żeby się zapytać grzecznie "WHAT THE FUCK ARE U DOING FUKIN' FUCKTARD?" :) , ale zażyczyło sobie ode mnie 1 mln ISK za połączenie o_O

Ale poważnie. Co on robi? Czy jest możliwość skanowania zawartości czyichś ładowni? Tak, żeby - bo ja wiem - poczekać, aż się prawie zapełni, a potem przyleci innym, odstrzeli dupę i ukradnie rudę? Przecież to bez sensu.

26.02.2011 01:40
Lindil
77
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Jest możliwość skanowania ładowni. Jest możliwość odstrzelenia Twojego statku. Tylko, że się nie opłaca, bo wszystkie statki biorące udział w ataku zostaną zniszczone przez policję, a to co im się wydropi raczej nie pokryje strat.
Prawdopodobnie czeka, że się wkurzysz i kopniesz go w dupę:D Wtedy policja Ciebie skasuje;)
Generalnie to jest EVE - tutaj kilkudniowa postać kopiąca skałki w hi-secu ma napisane nad głową "GRIEF ME". Podstawa to nie dać się sprowokować - jak lecisz tanim statkiem i wieziesz tani [<100m] towar, nikt nie będzie robił samobójczych ataków.

Aha, EVE to poza tym gra sandboxa, sensitive dependence on initial conditions [lol:D] i konsekwencji;) "WHAT THE FUCK ARE U DOING FUKIN' FUCKTARD?" pod odpowiednim adresem możne nieco zmienić 'gaming experience';)

26.02.2011 02:47
Hellmaker
😊
78
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Lindil ---> Z tym "zapytaniem" oczywiście żartowałem :) Po prostu chciałem się zapytać w jakim celu mi zawraca dupę. Dopóki ktoś mnie nie wku*wi na maksa to traktuję to jako ... no cóż ... grę :D
Nawet w pełnym retardów WoWie listę ignore mam praktycznie pustą poza automatycznymi ignorami z BadBoy (addon filtrujący gold spam whisper/trade). Nie jest mnie łatwo wkurzyć - w końcu to tylko kupa pikseli :)
A mininguję - jak pisałem wcześniej - Rich Plagioclase w Algongille, więc jakoś oszałamiająco by się nie obłowił :D Pewnie w sumie jakieś 100 tys. pewnie nawet mniej.

26.02.2011 09:30
79
odpowiedz
zanonimizowany731256
15
Centurion

Na chwile obecna bardziej oplaca ci sie kopac Pyroxeres jesli chodzi o przelicznik isk/h. Zreszta polecam ten link http://ore.cerlestes.de/index.html#site:ore

Od czasu do czasu zerkaj sobie co sie oplaca kopac dla zysku. Inna sprawa ze kopanie jest strasznie nudne i pomysl o innych zrodlach dochodu ;) bo po 2 miesiacach wypalisz sie i minie ci ochota na granie.

27.02.2011 10:56
Hellmaker
😱
80
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Eeeeee... jeszcze dzisiaj o 3 rano, w Airkio było 5 Asteroid beltów. Są nadal ale .... puściusieńkie. Ani jednego kamulca w okolicy. Co jest? Ktoś wpadł w szał zbierania rudy ? :D

27.02.2011 12:20
Adrianziomal
😊
81
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

[80]
Prawdopodobnie tak. :) Pewnie jakaś grupka osób zrobiła mining OPa. ;)

27.02.2011 12:47
😊
82
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

3-4 Hulki, Orca i po dwóch godzinach nie ma co w systemie zbierać. :)

28.02.2011 20:52
Deead
83
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Pytanie mam odnośnie Armor Tanking na statkach Amarr. Jakie skill'e są potrzebne? Aktualnie latam sobie Drake'em i niedługo miałem robić remap na P/W i skillować na Tengu, ale jakaś siła chce koniecznie abym pobawił się laserami :] Zakładam, że Hull Upgrades i Repair Systems na 5, 4x Armor Compensation też się przyda. Jakie jeszcze przeoczyłem?

28.02.2011 20:57
Lindil
84
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Wszystkie skille do capacitora;)

28.02.2011 21:02
Deead
85
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Już są na max :] Electronics, E Upgrades, Energy Grid U, Energy Management, Energy Systems Operation. Te mam na 5, jakieś może przeoczyłem od Cap'a? :)

28.02.2011 21:44
Lindil
86
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Wygląda na to, że wszystko:)
edit kontrolny: że wszystko masz wyskillowane, nie że wszystko przeoczyłeś ofc:D

05.03.2011 11:24
😃
87
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Idę walnąć piwko, muszę uczcić zarobienie swojego pierwszego miliarda:)

14.03.2011 12:47
Pan P.
👍
88
odpowiedz
Pan P.
178
022

Cześć i czołem,

zacząłem w piątek swoją przygodę z Eve. Nigdy nie grałem w żadne MMO*, a Ewka ma stosunkowo niewielkie wymagania sprzętowe** i nie jest pieprzonym fantasy mob-grinderem, których mam dosyć z SP RPG-ów ostatnich czasów. Raczej nie interesuje mnie stricte PvE i PVP. Czym więc warto się zająć? Mining brzmi trochę nudno i mało opłacalnie, myślałem o jakimś R&D, industry, albo o craftingu. Da radę z tego wyżyć i dobrze się bawić?

No i jest tu może ktoś stosunkowo świeży w grze, coby trochę wspólnie polatać?

btw. jest jakaś polska korporacja, do której warto się zaciągnąć? Inglisz mi akurat nie przeszkadza, ale różnica stref czasowych między nami, a US może być problemem. ;-)

* (dwa lata GW, ale status gatunkowy jest tu dość dyskusyjny)
** (no właśnie, jak to tu jest realnie? Nie mam zamiaru uczestniczyć w wojnach i wielkich bitwach, a gram na lapku - Asus 1215n. Początkowe lokacje (kończę właśnie tutoriale) działają bardzo płynnie w 1366x768 i pełnych detalach minus HDR. Później również da radę, czy odpuścić sobie na starcie?)

15.03.2011 08:39
Lindil
89
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Na początek dobrą korporacją powinna być Unseen Academy - tam też wyjaśnią co można robić i co się opłaca.

15.03.2011 10:25
Hellmaker
90
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

I w dodatku przejdziesz całe szkolenie. Wyjaśnią Ci praktycznie każdy z podstawowych aspektów gry, pokażą co i jak, a jak będziesz miał dodatkowe pytania to odpowiedzą.

16.03.2011 10:02
Hellmaker
😊
91
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Mam coś w rodzaju dylematu :)

Chodzi mi o Rigsy.
Cargohold Optimization występuje w trzech rozmiarach - Small, Medium, Large (oczywiście też wersje I i II, ale nie o to mi chodzi).
Przy czym nie ma znaczenia tenże rozmiar, bo np. Small Cargohold Optimization I zużywa tyle samo Calibration (100) jak i daje taki sam bonus do cargo (15%) ...

Powiedzmy mam Myrmidona, którego przystosowuje do miningu (hej, to tylko hipotetycznie :>)
Ma 400 Calibration.
Czyli co? Mogę tam upchnąć 4 x Small CO I i dostać 60% zwiększony cargohold?
I dokładnie tak samo będzie z Medium czy Large? Czy może jest to "ograniczone", że np. Small mogę upchać tylko w - powiedzmy - Vexora, Medium w Myrmidona, a Large w Mammotha?
Szukałem i nie mogę znaleźć info :(

P.S. Właśnie kupiłem Myrmidona :)

16.03.2011 10:24
Deead
92
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Są ograniczenia. Info statku -> Fitting -> na dole powinno być Rig size. Jak small to możesz tylko small dać, jak med to med, jak large to large.

http://wiki.eveonline.com/en/wiki/Rigs

16.03.2011 10:32
93
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Rigi small/med/large zostały podzielone tylko ze względu na koszty produkcji - mało kto był tak szalony żeby rigować fregatę za 600k rigiem za 12mil. Stąd też taki podział, przy którym do produkcji rigów small zużywa się dużo mniej materiałów, stąd są tańsze. Oczywiście każdy rozmiar riga robi dokładnie to samo. Jedyną różnicą jest to, że small rigi pakuje się wyłącznie do fregat/destroyerów, medium rigi do crusierów/battlecruiserów, a large do wszystkiego powyżej. Do industriali (haulery) pakuje się mediumy.

16.03.2011 11:53
Hellmaker
😊
94
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Dzięki wielkie :)

16.03.2011 12:12
95
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Czy ostatecznie wyszly "capital sized" rigs czy carriery jednak nadal uzywaja large (aka: "soon" = "never")?

21.03.2011 07:50
😡
96
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Mam pytanie odnośnie zasad.
Zostałem zaatakowany przy pomocy bomby w HI-SEC 0.9 (gość gra od 2003 roku, więc to nie był przypadek). Zniszczono mi statek i skradziono ładunek. Jestem na tyle do tyłu, że zastanawiam się nad zakończeniem mojej przygody z EVE, nie po to latam po HI-SEC systemach, żeby zostać okradzionym w JITA! Czy to jest legalne? Czy jest jakiś sposób na ukaranie atakującego i odzyskanie kasy/ładunku?

21.03.2011 08:00
97
odpowiedz
zanonimizowany15156
93
Konsul

To w ogóle jest jeszcze jakiś hi-sec w EVE? Za każdym razem wylatując moim Tengu ze stacji zastanawiam się czy to aby nie ostatni raz :P. Czujki suicide gankerów sterczą przed stacją 24h na dobę.

21.03.2011 08:27
98
odpowiedz
Marcelek aka m1ol
29
OM OM OM

[96]

nie da sie puscic bomby w hi secu :)
pewnie latales indykiem i jakis hurricane na artylerii cie sprzatnal albo BS na artylerii :)

21.03.2011 08:29
😡
99
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Tak czy inaczej, czy to jest legalne i czy można coś z tym zrobić (gościu faktycznie miał jakieś 1400mm na uzbrojeniu)? Jeśli tak to ma wyglądać w przyszłości, to ja kończę.

2011.03.20 17:52:00

Victim: Michael Zgred
Corp: Hedion University
Alliance: Unknown
Faction: Unknown
Destroyed: Bestower
System: Jita
Security: 0.9
Damage Taken: 2901

Involved parties:

Name: KRUSTY CLOWN (laid the final blow)
Security: 4.0
Corp: Interstellar eXodus
Alliance: BricK sQuAD.
Faction: NONE
Ship: Armageddon
Weapon: 1400mm 'Scout' Artillery I
Damage Done: 2901

Destroyed items:

Expanded Cargohold II, Qty: 2
Medium Cargohold Optimization I, Qty: 3
Burned Logic Circuit, Qty: 9489 (Cargo)
Small Shield Extender II
Prototype Cloaking Device I

Dropped items:

Expanded Cargohold II, Qty: 2
Armor Plates, Qty: 955 (Cargo)
10MN Afterburner II
Small Shield Extender II, Qty: 2
Isogen, Qty: 2304556 (Cargo)

21.03.2011 09:00
100
odpowiedz
Marcelek aka m1ol
29
OM OM OM

uuu to sie koles wzbogacil :) pamietaj zeby nigdy nie latac z autopilotem i w low slotach interia stabilizer zamontowac to moze unikniesz takiej sytuacji :)

21.03.2011 09:01
Hellmaker
101
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Ja przestałem miningować z containerem w 0.9 (tzn. Vexor + jettison +zabieranie Mammothem jak się wypełni) po tym jak przyleciał jakiś piździelec Stealth Bomberem, sypnął mi w container i uciekł.
Potem się pojawiał co 5 minut, żeby sprawdzić czy nadal tam jestem.

Teraz jak mininguję (na razie jeszcze Mammothem - zostało mi jakieś 22-24 dni do Hulka) to często się pojawiają jakieś głąby w Stealth Bomberach, tak co pół godziny, badają system i walą dalej.
W Unpas i okolicach już chyba nikt nie zbiera rudy do kontenerów, bo to nie trwa długo jak przyleci jakiś dupek i rozwali.
Niestety nic się nie da zrobić, a policja jest za wolna żeby go dorwać.

21.03.2011 09:05
👎
102
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Nie leciałem na autopilocie, zaraz po wyskoczeniu w JITA dałem rozkaz dokowania, obróciłem na chwilę głowę i jak spojrzałem ponownie na ekran, statku nie było.

CZY TO JEST LEGALNE i czy można to gdzieś zgłosić? Teoretycznie w HI-SEC powinienem być nie do ruszenia, jeśli kogoś nie zaczepię. Jeśli tak można łamać zasady bezkarnie, to ja pier***ę taką grę.

21.03.2011 09:18
👎
103
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Założyłem petycję w kategorii EULA & Terms of Service , jeśli to nic nie da, więcej się do EVE nie zaloguję.

21.03.2011 09:24
104
odpowiedz
Marcelek aka m1ol
29
OM OM OM

nic ci to nie da

wysmieja cie i tyle na tym sie skonczy bo to wszystko legalne a tak wgole concord dopadnie kazdego ale nie zdazy obronic :)

21.03.2011 09:25
👎
105
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

No to żegnajcie.

21.03.2011 09:34
Hellmaker
106
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Pewnie zaraz fani EVE mnie zjadą, ale to właśnie mi się nie podoba w EVE. Z jednej strony nie ma możliwości uniknąć takich sytuacji jak wyżej, a z drugiej strony goście są praktycznie bezkarni.
Latają na altach poza korporacją, więc nawet nie ma komu wypowiedzieć wojny :P Policja reaguje do momentu kiedy gość jest w układzie, a z reguły tacy od razu uciekają i za chwilę wracają, a wtedy policja ma ich już w dupie. Powinno być coś w stylu co najmniej 24 h "policyjnego bana" na dany system dla kogoś kto napadł niewinnego na zasadzie - jak się pojawisz w ciągu 24h w danym systemie, to policja strzela bez ostrzeżenia i jest na tyle potężna, żeby zabić jedną salwą.
Niestety nawet "account wide" taki ban byłby nieskuteczny, bo chyba większość starych graczy ma po dwa lub więcej kont.

Wkurwia mnie jedno - jeżeli ktoś mi rozwali container, to lootowanie go - w końcu to, kur*a MOJA RUDA! - generuje ostrzeżenie, że od tego momentu mogę być Kill on Sight przez kogokolwiek z Korporacji, której członek właśnie mnie napadł! No sorka, ale to już jest przegięcie pyty. Nie dają mi nawet możliwości uratowania tego co jest moje.

Po jaki psi siusiak w ogóle systemy hi-sec, skoro do zwykłego kopania rudy musisz mieć ochronę? A nawet i to nie pomoże, jak gość wleci w system, wsadzi ci w dupę rakietę i ucieknie. No chyba, że twoi ochroniarze będą rozwalać każdy statek, który wleci do systemu "tak na wszelki wypadek".
Diabła tam ... przylatując do Warpa otoczonego przez policję na zasadzie "warp to 0m" nie masz gwarancji, że ktoś ci nie walnie w puzon. Czy jak powyżej podczas dokowania, gdzie czasami mija te kilkanaście sekund na uzyskanie pozwolenia na dokowanie - nawet jeżeli warpowałeś się na 0m.
Wywalić całkiem te oznaczenia i zrobić całkowicie wolną amerykankę bez stwarzania pozorów jakiegokolwiek bezpieczeństwa.

Gwarancja bezpieczeństwa - faktycznego bezpieczeństwa - w systemach hi-sec mogłaby ściągnąć więcej graczy do EVE. A tak wielu po prostu odchodzi po pierwszej takiej wtopie.
Och, jasne argument "nie trzeba nam tu masy dzieciaków, community EVE jest dojrzałe, stabilne i wystarczająco dobre, itd.".
Wybaczcie, ale to gówno prawda. Jest taki sam procent idiotów i gówniarzerii jak w każdej grze. A że community jest mniejsze, to i liczbowo jest ich mniej. Ale są i mają się dobrze, a w dodatku są kompletnie bezkarni.
Może przydałoby się jednak trochę świeżej krwi w tym "stabilnym" (a raczej zastałym) światku? Bo gra jest fajna, ale ... czasem wyjątkowo zniechęcająca. Szczególnie dla nowicjuszy.

21.03.2011 09:52
Lindil
107
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Z jednej strony nie ma możliwości uniknąć takich sytuacji jak wyżej, a z drugiej strony goście są praktycznie bezkarni.

Możliwość jest, a co do bezkarności - zawsze możesz czynić drugiemu...;)

Policja reaguje do momentu kiedy gość jest w układzie, a z reguły tacy od razu uciekają i za chwilę wracają, a wtedy policja ma ich już w dupie.

Concord zawsze zniszczy statek, nie da się przed tym uciec.

Wkurwia mnie jedno (...)

Tutaj nie wiem, musiałbyś zapytać kogoś kto się para piratką, jak dokładnie hi sec aggro działa.

przylatując do Warpa otoczonego przez policję na zasadzie "warp to 0m" nie masz gwarancji, że ktoś ci nie walnie w puzon.

Nigdy mi się nie zdarzyło tak oberwać - przy warp to 0 to wręcz niemożliwe przed skokiem. W każdym razie nigdy nie widziałem, żeby ktoś próbował zabijać w hi sec statki bez kill rightsów albo pewności, że ofiara wiezie towar za kilkaset milionów.

21.03.2011 10:32
108
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Emoragequit. :D
Niestety w EVE trzeba pamiętać jedno - nigdzie nie jesteś bezpieczny. A co więcej, hi-sec jest paradoksalnie dużo bardziej niebezpieczny niż 0.0 czy low-sec. Po prostu nigdy nie wiesz kto zrobi coś głupiego. W 0.0 i low-secu masz czujne oko na każdego, w hi-secu usypiasz swoją czujność.

W tym przypadku miałeś pecha, trafiłeś na gościa który Ci pewnie zeskanował ładownię i pieprznął alphą z artylerii. Shit happens, move along.

21.03.2011 10:42
👎
109
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Ciężko pracowałem na kasę, którą sk*****n ukradł w kilka sekund. Jeśli mimo oficjalnego bezpieczeństwa w HI-SEC, tak naprawdę panuje wolna amerykanka to ja nie zamierzam grać w taką grę. Wyznaczę nagrodę za głowę tego sk*******a (dam na to wszystko co mam), który mnie okradł i kończę grę w EVE. Dzięki wszystkim za wcześniejszą pomoc i żegnam. Czas zabrać się na poważnie za SHOGUN-a 2.

EDIT: Karrade--> Dzięki, ale nie. Wnioski wyciągnąłem i są jednoznaczne, KONIEC. I co z tego, że to był Bestower? To się działo w podobno bezpiecznym HI-SECu!

21.03.2011 10:55
😁
110
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

LOL. Tyle mogę powiedzieć. Masz 0.9bil isków na koncie i nie wiesz jak działa Eve? Do tego wsadziłeś blisko 1000 Armor Plate'ów do Bestowera - toć przecież to wręcz błaganie o kłopoty. Dostałeś nauczkę, wyciągnij wnioski, graj bezpieczniej dalej.

21.03.2011 11:22
Belert
111
odpowiedz
Belert
182
Legend

w eve nie ma bezpiecznych miejsc to nie jest gra ze zostawiasz postac afk i dziesz sobie zrobic herbate .
To ostra jazda bez trzymanki .
A co do zestrzelenia gosica to poleci do kumpla wsiadzie w tani statek ten go zestrzeli i latwa kasa w kieszeni :)

21.03.2011 11:32
👎
112
odpowiedz
Zgred
219
WREDNY

Dzięki za teksty typu "w EVE nie ma bezpiecznych miejsc" itp., ale nie o to pytałem. Skoro sprawa jest beznadziejna, to takie teksty możecie sobie darować, najwyraźniej EVE jednak nie jest dla mnie, bo uwierzyłem tutorialom które mówiły o bezpiecznym HI-SECu.

EDIT: To doświadczenie sprawiło, że straciłem "serce" do gry w EVE. Nie zamierzam zapierdalać przez kolejny miesiąc po kilka godzin dziennie, tylko po to, aby odrobić straty zadane przez złodzieja. Najwyraźniej nie jest mi pisane latać frachtowcami (skile skończyłbym za kilka dni). To już będzie koniec.

21.03.2011 11:32
Hellmaker
113
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

"Concord zawsze zniszczy statek, nie da się przed tym uciec. " - nawet w pasie asteroidów w 1.0, albo 0.9? To czego byłem "ofiarą" dowodzi czegoś kompletnie innego. Chyba, że piszesz tylko o okolicy warpa/stacji. Ale nawet wtedy powinien być nałożony na gościa ban, żeby nie poleciał sobie kupić innego taniego badziewia (albo po prostu wziąć z magazynu czy coś) i przylecieć nadal polować.

"zawsze możesz czynić drugiemu...;) " - to znaczy komu? Gość się od tamtego czasu nie zalogował na tego chara, którym mi rozwalił container. A jego Korporacja to jakiś bezsensowny zlepek cyfr typu 01971204731274. A mścić się na innych ... sorka, ale dlaczego mam być takim samym dupkiem?

"musiałbyś zapytać kogoś kto się para piratką, jak dokładnie hi sec aggro działa." - ale właśnie pisałem jak było. Rozwalił mi container i uciekł. Policja nawet się oczywiście nie pojawiła (0.9 sec), bo gość był w układzie kilkanaście sekund, a po zniszczeniu containera warpnął się praktycznie natychmiast. Jak próbowałem otworzyć rozwalony container (flying cargo czy jakoś tak) i zabrać chociaż część ładunku, to mi dało komunikat, że to własność kogoś innego i właściciel oraz jego Korporacja dostają prawa KoS jeżeli zabiorę z niego chociaż bryłkę. Kogoś innego? To moja ruda do cholery.
I jeszcze żebym chociaż miał tam rudy za miliardy. Ale 12 tys. m3 Pyroxeres? ... no bez jaj.
To nie dla zysku, tylko z czystego skurwysynizmu. Pytanie na lokalu zaowocowało większą ilością komunikatów o tym bucu, który po prostu przelatywał przez wszystkie asteroid belty w okolicy i rozwalał containery.

"przy warp to 0 to wręcz niemożliwe przed skokiem" - może - nie raz byłem namierzany przy Warp to 0 w momencie jak wygaszałem silniki warpa, a zanim mogłem skoczyć. Och, jasne, ze skoczyłem zanim dostałem, ale nadal ...

Z jednej strony człowiek ma wrażenie, że gry MMO powinny się rozwijać, czy dbać o jakiś dopływ świeżych ludzi, a z drugiej strony widać, że mają to w dupie. Serwery więcej nie zniosą? Czy po prostu im się nie chce? Wystarczy im kasy, którą ciągną?
W tej chwili EVE się kompletnie kisi w sosie tych samych graczy z minimalnym dopływem nowych.

Tak jak pisałem - wypieprzyć Security system i przestać udawać, że są jakiekolwiek różnice pomiędzy hi-sec i low-sec. Jest zbędny, a tylko zniechęca tych, którzy wierzą twórcom gry.

Jasne, że whinuję :P Po prostu piszę rzeczy, które mi się nie podobają. Na razie jeszcze gram i nawet staram się wciągnąć ... ale ...

21.03.2011 11:54
114
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Hellmaker
Concord reaguje wszędzie. W systemach 1.0 masz go na głowie bodajże po dwóch sekundach od wystrzelenia. Im niższy sec status tym więcej sekund to trwa, nie ulega jednak wątpliwości, że jest nieuchronne i jeśli zestrzelisz statek w hi-secu nie masz szans uciec przed concordem, niezależnie czy to pasek, czy brama czy stacja. To o czym mówisz jest zupełnie czym innym, czyli zestrzelenie kontenera, co w sumie mnie trochę dziwi że jest tak traktowane

I najważniejsze. Concord zapewnia konsekwencje, a nie bezpieczeństwo. To możecie zapewnić sobie tylko sami, a i tak stracicie kilka statków.

nie raz byłem namierzany przy Warp to 0 w momencie jak wygaszałem silniki warpa, a zanim mogłem skoczyć. Och, jasne, ze skoczyłem zanim dostałem, ale nadal
Namierzać to sobie mogą, ale biorąc pod uwagę, że poniżej półtorej/dwóch sekund z czasem namierzania nie zejdą a to jest wystarczający czas do kliknięcia na ikonę. :)

Tak jak pisałem - wypieprzyć Security system i przestać udawać, że są jakiekolwiek różnice pomiędzy hi-sec i low-sec.
Jeśli by tak zrobili, to byś nawet nie wydokował z Jity. :)
Może system nie jest idealny, ale działa dobrze. A że shit happens...?

21.03.2011 12:17
😃
115
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

:D

Witamy w EVE :) Teraz dopiero mozesz zaczac grac na powaznie wszedzie pilnujac swojej dupy :D

Hisec jest bezpieczNIEJSZY a nie bezpieczny. I tyle. Jesli chca cie zabic to nawet freightera ci rozwala w 1.0. Po prostu musisz patrzec ile kasy nosisz w swoim statku i czy warto.

I NIE chcialbys aby w jita wypieprzono sec status. Gwarantuje ze z 1500 ludkow dziennie byloby moze 200. Bo zmieniloby sie to z okazyjnych gankow na haulerach w gankowanie wszystkiego jak leci i mega camp stacji 24/7.

Może system nie jest idealny, ale działa dobrze. A że shit happens...?

Szczerze to system jest mega kulawy. I nie chodzi tylko o sec status/true sec a o samo piractwo. Gdyby dzialalo normalnie w lowsec - ransomy itp to moze nikt nie wpadlby na pomysl suicide gankowania dla zarobku w hisec. No, ale ze lowsec nie byl naprawiony od 7 lat (czyli praktycznie od wydania gry) to jest jak jest...

Z jednej strony człowiek ma wrażenie, że gry MMO powinny się rozwijać, czy dbać o jakiś dopływ świeżych ludzi, a z drugiej strony widać, że mają to w dupie.

Alez zmieniaja ciagle cos. UBRANKA ! Nowe avatary ! Wszystko dla dzieci ery WOWa. Po co robic gre bardziej hardcorowa usprawniajac handel, walke, tworzac player-banki. Mozna dac kilka ubranek i chodzenie po stacji - ADHD dzieci ktore lubia shinies od razu zaplaca. I tak masz nowego gracza na 3 miesiace - do pierwszego suicide ganku na nich :)

W tej chwili EVE się kompletnie kisi w sosie tych samych graczy z minimalnym dopływem nowych.

Mowi sie o "bitter vets" do ktorych na pewno naleze :P EVE traci wlasnie starych graczy - od lat nie ma nic nowego co mogloby ich utrzymac. A ile mozna robic to samo? Roamy od lat, nic sie nie zmienilo. Mining - to samo. Od circa 2 lat gra jest w zupelnej stagnacji - zero nowych statkow, zero powaznych zmian. Za to mozesz zmienic sobie avatara... lol.

21.03.2011 12:38
116
odpowiedz
zanonimizowany15156
93
Konsul

Najlepszym przykładem, że nic kompletnie się nie zmienia są misje. Zacząłem solować misje lv44 jakieś 2 lata temu w ravenie. Teraz mam tengu i co? dalej latam misje lv4, które się praktycznie nie zmieniają, pojawiło się kilka nowych, ale właściwie nie wnoszą nic ciekawego. Co z tego, że są misje lv5 skoro wszystkie są w low? Corp w którym jestem jest za mały żeby się brać za lv5, owszem kilka razy się wybraliśmy ale za każdym razem kończyło się na tym, że gankowało nas ze 100 typa i traciliśmy w ciul kasy. Niby są incursions, można robić WH, ale to już wymaga mocnej ekipy i zgranej i trochę innego grania, a co zostaje dla tych którzy chcieliby polatać sami albo w małym gronie w hi? Nic.

21.03.2011 13:32
Hellmaker
117
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

W sumie najprostsze byłoby uniemożliwienie atakowania statków nieoflagowanych PvP w hi-sec - np. 0.7 do 1.0. Ale by się wrzask podniósł :)
Te trzy "poziomy" dałyby świeżaczkom czas na okrzepnięcie, możliwości spokojnego miningu żeby się czegoś tam dorobić, bez większych strat własnych i robienie podstawowych misji Lvl 1 i 2 - zapoznanie się z grą.
Drugą sprawą jest właśnie nihil novi sub sole(s) :) Jakby starzy mieli się czym zajmować, toby z nudów nie mordowali wszystkiego co się rusza dookoła warpa w 0.8 czy 0.9.

No ale do tego, żeby dodać coś nowego, trzeba mieć kasę dla devsów. A żeby mieć kasę, trzeba mieć więcej subskrybentów. A żeby mieć więcej subskrybentów, trza ruszyć głową i zainteresować ich, żeby przyszli grać. A że popadli w stagnację i uważają za osiągnięcie - że się tak wyrażę po WoWowemu - "shaman class changes" :) to jest jak jest ...
No nic ... albo się przyzwyczaję, albo odejdę.

spoiler start

"shaman class changes" - Wbrew pozorom jest to dość rozpowszechniony termin oznaczający kompletną głupotę niektórych devsów :> . Przez bardzo długi okres czasu w WoWie zmiany w klasie szamana były żadne lub prawie żadne - głownie nerfy. W pewnym momencie devsi ogłosili dumnie, że nadchodzą "major class changes" dla shamana i pierwszą ogłoszoną zmianą była ... zmiana ikonki Sentry Totemu. Kompletnie bezużytecznego totemu o którym większość nawet zapomniała że istnieje :) A tu proszę - "major class change" :)

spoiler stop

21.03.2011 13:55
Pan P.
118
odpowiedz
Pan P.
178
022

Kurde no, zniechęcacie mnie do Eve takim gadaniem. :-) Zostały cztery dni triala na podjęcie decyzji. Teraz nawet mi się podoba, ale skoro piszecie, że gra robi się mało satysfakcjonująca, gdy coś się osiągnie, to jestem w kropce. :-( Bo po cholerę mam poświęcać czas i pieniądze, jeśli mam za x miesięcy stwierdzić, że na cholerę mi to było, bo się nudzę.

Omijałem, jak mogłem, ale może faktycznie spróbuję WoWa? ;-)

21.03.2011 14:04
119
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[117]

EVE jest gra PVP. Czas sobie wbic to do glowy i zapomniec o "PVP flag" znanych z innych MMO dla carebearow. Jedyne miejsce gdzie jestes bezpieczny to stacja - a nawet i tam moga cie zescamowac.

Dlaczego zabijaja w hisec? Bo jest tona ludzi ktorzy uzywaja nieadekwatny transportowiec do tego co wioza w srodku. Nie uzywasz malucha do transportowania zlota/utargu z bankow. Tak samo nie uzywasz statku za 2mil isk do transportowania 1bil lub wiecej. Chcesz byc bezpieczny? Sa odpowiednie statki: transport ships / battleships / freighters / jump freighters. Do tej pory (gralem od 2004 roku) bylem suicide gankowany JEDEN raz i to chyba przez skonczonego kretyna. Nie dosc ze gank mu nie wyszedl (przezylem) to jeszcze rzucil sie na cale 20mil isk (a sam na ganku stracil okolo 60mil).

Czas na okrzepniecie jest w systemie startowym - tam nie mozna griefowac noobkow (a za griefing mozna dostac bana). I tylko tyle. Im szybciej zginiesz tym szybciej nauczysz sie co to jest PVP.

[118]
Osiagniecie czegos zajmuje lata. Wiec twoja decyzja. Ja darowalem sobie po 6+ latach gry, majac 2 (czasowo nawet 3) konta pod swoja opieka. Podejrzewam, ze to dluzszy czas niz wiekszosc "weteranow" w innych MMO.

24.03.2011 16:04
Hellmaker
120
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Jak znaleźć najbliższą bazę z działem Science & Industry? Próbowałem się przeklikać przez różne opcje na mapie, ale ... :P [edit] znalazłem :P

"Osiagniecie czegos zajmuje lata." - Głównie dlatego, że trzeba najpierw przez pierwsze dwa lata trenować potrzebne skille :P Co jest jedną z najefektywniejszych form marnowania czasu :P
Już spokojnie mógłbym coś tam sobie robić, ale jak widzę skill, który zajmuje prawie 22 dni na nauczenie się, to mi trochę ręce opadają. A bez niego ani rusz z następnymi potrzebnymi mi skillami. I to nie jest TOP END SUPER WYPAS SKILL, tylko jeden z podstawowych - co prawda Lvl5, ale nadal jeden z wyjściowych do innych potrzebnych skilli.
Trochę przedobrzyli z czasem trenowania.

26.03.2011 14:43
Fokus25
121
odpowiedz
Fokus25
115
Buff plz

Nie chce ktoś może sprzedać konto z postacią do stricte racenia ? (Nightmare,mach coś w ten deseń) albo się zamienić za imba konto w wowie ? :P

27.03.2011 06:47
122
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Jesli masz na rece 10 000 zl moge ci sprzedac nawet 2 konta (+80 czy cos kolo tego bil isk... moze ciut mniej teraz, musialbym zlookac)

27.03.2011 07:21
👎
123
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Dobra.
Po kilku latach bronienia się, wiem że popełniam błąd i... ściągam klienta.

27.03.2011 08:16
😊
124
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Fokus
Mogę Ci sprzedać, postać perfekcyjna pod macha, zarówno ac jak i artyleria. I będę tańszy niż Asmo - 1000zł do negocjacji. Wow mnie nie interesuje. :)

27.03.2011 09:56
😜
125
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Ściągnęło się, zainstalowałem i włączam.

Żegnaj okrutny świecie...

Smażcie się w piekle! Miliard lat za każda odsłonę tego cholernego wątku! :D

27.03.2011 10:07
Lindil
😁
126
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał
Image

Hmm, trzymałem to chyba na inną okazję, ale co tam:D

27.03.2011 12:09
😁
127
odpowiedz
zanonimizowany293901
40
Legend

Trolololo...

Odpalenie gry spowodowało crash systemu i to do takiego stopnia że nawet nie chciał przywrócić się do poprawnego działania. Właśnie skończyłem reinstalkę windy.

Nie sądzę, że to wina gry.
Dobrze wiedziałem by tego diabła nie instalować nigdy i więcej ostrzeżeń nie potrzebuje chyba.

:D

Macie szczęście i chyba piekło Wam nie pisane. :D

27.03.2011 12:43
Lindil
128
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Hej, skoro najgorsze już i tak nastąpiło, to czemu by nie spróbować znowu? Co złego jeszcze może się stać? :D

A może to ten stary numer z... co to było, system.ini? :D

27.03.2011 20:39
Hellmaker
😊
129
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Poleciałem na jakąś misję lvl 1 - trza było tylko wytłuc piratów. Postanowiłem rozwalić bazę piratów :P chociaż nie musiałem, ale co tam ...
Zajęło mi to koszmarną ilość czasu :) Ale wypadł cargo container. Myślałem, że jak zwykle jakiś badziew, a tam ... Large Super Duper Działo 650mm :) Poszło za 4 mln :)
W misji L1 :)

28.03.2011 12:30
Hellmaker
130
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

Dlaczego mi się niektóre skille zrobiły takie na żółto? o.O

28.03.2011 13:55
131
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[130]

Zaczales trenowac i nie skonczyles.

28.03.2011 15:02
Hellmaker
132
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

Asmodeusz ---> Dzięki :) Przysiągłbym, że aż do dzisiaj niedokończone treningi mi nie dawały takiego kolorku, ale mogę się mylić. Pewnie nie zwracałem uwagi albo co.

A pomęczę Was trochę jeszcze :P
Jestem Gallente.
Robię misje dla Spacelane Patrol Logistic Support w przestrzeni Caldari.
Standing agenta (druga od góry w Agents) mi ładnie rośnie, standing dla Spacelane Patrol dużo wolniej. To zrozumiałe :)
Ale wykonując tylko jakieś kompletnie badziewne misje dla innych na początku gry dostawałem standing dla całej frakcji(?), np. Minmatar (w sumie zrobiłem tylko kilka dla Core Complexion Inc. zanim się połapałem, że robię nie dla tych co chcę :>, ale standing dla Minmatar się pojawił).
Natomiast pomimo zrobienia jakichś kosmicznych (hehe) ilości misji dla SPLS, nadal nie mam w swoich standingach Caldari.
Czemu? :(

P.S. Czytałem na tych EVE wikiach i innych, ale coś się nie mogę połapać do końca :/

28.03.2011 15:07
133
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Co kilka normalnych misji (10-14?) dostaniesz tzw. "storyline mission". To wlasnie te misje daja standingi do frakcji. A czemu dostales wczesniej? Czesc misji poczatkowych jest wlasnie storyline'ami.

Aha warto zapamietac, ze jesli storyline da ci + do Caldari to da tez troche do Amarr, ale za to bedziesz na minus do Gallente i Minmatar. Cos za cos. Najwazniejsze - nie zejdz ponizej -5.0 do frakcji (chociaz z pol roku-rok robienia misji by to zajelo).

28.03.2011 15:10
134
odpowiedz
zanonimizowany731256
15
Centurion

[122]

80b ... *szok*

Można wiedzieć w jaki sposób dorobiłeś się takiego majątku ? Ja próbuje swoich sił w industry, ale to co zarabiam miesięcznie to śmiech na sali w porównaniu z taką kasą, jaką mają niektórzy gracze ;)

28.03.2011 15:42
135
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[134]

Bardzo proste:
1. wychodzi nowy dodatek
2. ccp ZAWSZE cos spierd* i ZAWSZE znajdzie sie mozliwosc szybkiego zarobku wykorzystujac zly balans
3. naduzywamy bledu, zarabiamy ISKi
4. ccp naprawia blad/balansuje gre po pol roku/roku/dwoch latach
5. jestes bogaty

Jedyne co trzeba to dobrze znac gre i wiedziec gdzie sie da zarobic.
Przyklady (wiekszosc juz nie dziala):
- COSMOS po wydaniu
- 0.0 COSMOS/drug production (500milionow za plex ktory respawnowal sie zaraz po skonczeniu = nieskonczona kasa). Do tego follow-up bug z innym perma-respawnujacym sie complexem. kolejne kilka tytanow zostalo tam wyfarmione
- nowe anomalki - farmienie calych regionow zanim ktokolwiek wpadl na pomysl "mass plexingu"
- produkcja T3 (juz za pozno na to)
- farmienie sleeperow (chyba nadal dziala - wymaga kilku drednotow/carrierow ale niezly staly income)
- FW missions (juz znerfowali)
- technetium trade - z 3000 za sztuke cena poszla do 60 000 za sztuke. Najlatwiejsze 10 miliardow jakie kiedykolwiek zarobilem. I zajelo jedynie 1-2 tygodnie. Tak, CCP dostalo wczesniej informacje z przewidywaniami co sie stanie. Zignorowali to - market crash.
- PI components trading (juz za pozno). CCP dalo 2 tygodnie po wydaniu PI na kupowanie POSow zanim cala produkcja poszla w rece graczy. Gracze kupowali OD GROMA komponentow i zrobili crash marketu PI. Efetk? Outposty za 6-8bil isk zamiast 40bil (tak, roznica = twoj zarobek), PI zostalo zniszczone na okolo rok. Dopiero od niedawna zaczelo przynosic jakiekolwiek zyski.
- incursion farming (nadal aktywne) - mozna zarobic okolo 100mil/godzine jesli masz dobry team

ITD ITP. Kopiac/robiac misje nie dorobisz sie tego. Trzeba byc sprytniejszym niz tworcy gry. Aha - wszystkie powyzsze byly legit i dozwolone. Byl tylko jeden non-legit, za to poszly bany (ferrogel wytwarzany z powietrza - ale to byl bug).

No i do tego loteria t2 bpo. Czesc tych 80bil mam w assetsach - wlasnie jako t2 BPOs.

28.03.2011 20:43
Adrianziomal
😈
136
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

Mój kolega z corpa potrafi(ł) 24h spędzić non-stop (z krótkimi przerwami) na farmieniu plexów, najlepszych anomalek, czasem też frakcyjnych BSów na paskach, czasem trochę PVP. Najlepsze, że pracuje, do tego ma żonę i dziecko... :o
Wyciąga(ł) nawet do 2-3b na dzień (main+2 alty)... I nie korzystał z żadnych bugów, czy niedociągnięć CCP. Ale szczerze mówiąc - ja bym tak nie potrafił. ;P

01.04.2011 08:09
Hellmaker
137
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Chciałem sobie zrobić dwa konta, żeby np. jednym miningować, a drugim przewozić urobek do bazy, żeby zminimaliozwać ryzyko "rozwalaczy containerów".
Ale ...
"While we appreciate your enthusiasm to try EVE, we would also appreciate if you could limit yourself to using a single trial or subscription accounts only."

Co, nie mogę mieć odpalonych dwóch EVE naraz?

01.04.2011 09:05
138
odpowiedz
Marcelek aka m1ol
29
OM OM OM

zadne z kont nie moze byc trialem :)
jesli konta maja juz subskrypcje to mozesz odpalac 2 konta naraz

01.04.2011 09:11
Hellmaker
😊
139
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Aaah! No tak. Dzięks :)

01.04.2011 12:49
140
odpowiedz
zanonimizowany731256
15
Centurion

Hellmaker mozesz robic inaczej jesli chcesz haulowac 2 kontem. Jak przedluzasz swoje glowne konto plexem, to wczesniej wyslij zaproszenie sobie na buddy program, zaloz triala i altowi wyslij plexa. Aktywuj triala do pelnego konta i w ten sposb masz glowne konto przedluzone o kolejne 30 dni a konto trialowe dostaje 21+30 dni. Masz 51 dni gry zanim wygasnie, spokojnie wystarczy do wyskillowania industriali z podstawowymni skillami. Zabieg powtarzaj sobie co 2 miesiace.

ps. gornictwo ssie :P

03.04.2011 10:05
Deead
141
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Muszę się spytać, bo kompletnie nie mogę się zdecydować. Planuje robić misje l4 dla amarr i w amarr space ale nie wiem który BS wybrać. Nie zależy mi na żadnych ISK/hr, chcę robić na spokojnie misje. Doradźcie mi który wybrać, Abaddon, Armageddon, Apocalypse, czy może zainwestować któryś z Navy?

03.04.2011 10:47
Hellmaker
142
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

† na drogę ---> Mam to dodatkowe konto opłacone właśnie PLEXem. Plus oczywiście 21 dni z Buddy.
Tak, czy inaczej zaczynam zarabiać na tyle, że jak dobrze pójdzie, to następne obie płatności (główne konto + to) będę opłacał już "normalnie" PLEXami :P
Wiem, że na dłuższą metę biorąc ciągle Buddy + PLEX zaoszczędzę, ale chciałbym na obu kontach mieć dość porozwijane skille, a nie tylko podstawowe :) Mam pewne szczwane plany, ale jeszcze muszę trochę nad nimi pomyśleć :)
Na razie i tak muszę kupić Dominixa + pełne wyposażenie, więc nie wiem jak to na razie będzie - ale nie powinno być problemów.

03.04.2011 11:30
143
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Deead
Abaddon ma najlepsze pierdolnięcie i wytrzymałość, ale żre capa jak nieszczęście. Jeśli nie masz perfekcyjnych skilli do capa to go od razu skreśl. Apoc nadal żre sporo, ale jest chyba najlepszym wyborem, zwłaszcza jeśli masz pulsy t2 i ammo... scorch? się chyba nazywało. Apoc navy jest oczywiście lepszy, ale jeśli nie interesuje Cię isk/h to nie ma sensu - zdecydowanie lepiej wydasz te iski na deadspace/faction moduły, które realnie poprawią Ci możliwości. Zwłaszcza deadspace armor repki i co najważniejsze najlepsze faction heatsinki.

03.04.2011 12:27
Deead
144
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Pobawiłem się trochę w EFT z Abaddon'em i takie dwa fit'y zrobiłem. Co sądzicie?

http://img153.imageshack.us/g/23631880.jpg/

Edit: Mały błąd się wkradł i mi dwa takie same się zrobiły.

03.04.2011 13:36
145
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Ile masz SP? Używanie w EFT postaci "All level 5" jest bardzo złudne.
Ogólnie Baddonem trzeba umieć latać i pilnować się ostro. Jak chcesz robić misje na spokojnie to naprawdę weź Apoca.

03.04.2011 13:56
Deead
146
odpowiedz
Deead
112
Mugen

Prawie 11m jeśli chodzi o SP. Skill'e od cap'a, itp są na max'a. Tak samo jeśli chodzi o armor tanking (prócz armor compensation które mam na 4). Jedyna różnica pomiędzy All 5 a moją postacią przy resist'ach to skill amarr bs, którego jeszcze nie mam, no i skill'e z gunnery, które aktualnie trenuje.

03.04.2011 13:57
147
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

"All level 5" i t1 guny zawsze wyglada zabawnie :)

Wez apoca, ma najmniejsze problemy z capem a prawdopodobnie to one beda twoja zmora.

08.04.2011 11:21
Hellmaker
😊
148
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Rozwaliłem całą bazę Serpentis (chociaż nie musiałem :P), ale poza jakimiś tam śmieciami dropło mi 4 x Scientist :) Przydają się do czegoś? Czy sprzedać jako niewolników? :)

I jeszcze jedno.
Zainteresowało mnie Planetary Interaction. Tak, wiem, że nudne i w ogóle :)
Ma ktoś jakieś doświadczenia z tym? Może się podzielić uwagami?
Proszę, nie piszcie, że to "nudne, głupie, nic nie warte, irytujące, itd..." bo to wiem :D
Chodzi mi konstruktywne uwagi :)

08.04.2011 20:37
Lindil
149
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Dawno temu to wydawało mi się dobrym źródłem. Nie wiem, czy aktualne: http://wiki.eveuniversity.org/w/index.php?title=Planetary_Interaction

09.04.2011 15:11
150
odpowiedz
zanonimizowany731256
15
Centurion

Ciężko pisać o PI jako 'konstruktywne uwagi' ;) Może napisz precyzyjniej, co chciałbyś się dowiedzieć. Ze swojego doświadczenia napiszę, że jest do dla mnie dochodowe. Miesięcznie z 2 postaci, które mają po 5 planet (skille na IV) miałem 800-1000 mln jeśli produkowałem paliwo do POS'ó typu coolanty czy mechanical partsy. Niestety jak dla mnie było za dużo transportowania i klikania więc produkuję teraz tylko produkty P1 typu elektrolity czy precious metale i wychodzę na tym w zależności od cen i mojego kliknięcia w reaktory jakieś 500-700 mln/m-c. Minus tego jest taki, że później muszę wywieźć z wormhole'a jakieś 300k m3 :D

PI na pewno jest warte zainteresowania się, jednakże wydaje mi się że w systemach hi-secowych te planety to istne pustynie i zarobki będą słabiutkie.

10.04.2011 01:36
Hellmaker
😊
151
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

o to właśnie mi chodziło :) Dzięks :)

10.04.2011 09:29
zarith
😱
152
odpowiedz
zarith
252

O_o

SHC przestało działać? wiecie cos o tym?

http://scrapheap-challenge.com/

10.04.2011 10:52
Lindil
153
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

As of 09/04/2011, SHC has been shut down due to ongoing hosting costs. SHC has been in operation for almost five years, and in its time went from being a tiny little community ship discussion site, to the premiere site for real Eve related news as well as a favoured forum for devs to get community feedback. Its been a great ride and I wish you all the best. Please email [email protected] if you want to get in touch!

IIRC nie ma planu wrzucenia całości na inny serwer, ale ktoś już wystartował z forum o dokładnie takim samym układzie.

11.04.2011 13:38
Lindil
154
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

http://www.failheap-challenge.com/

gentlemen, i figured you deserved a post explaining this.

what happened in shc was a shame, even tho it was one of the forum with the the most faggotry/idiocy/retarness and every now and then pure joy most of us felt a connection with it, up to some point. calmdown's actions were justified up to a certain degree, but i will not stop you from hopping on the faggot train.

so then again, why did i set this up?, i truly didn't do it to be ~awesome~, i purely did it so it stays as neutral as possible, other people made expenses without thinking (t'amber, my offer still stands ) and a few more are just flat out foaming about the fact i managed to hop ahead on front of the rest (hi #scrapheap).

but then again, what are my intentions?, i want this to be the same as SHC, i don't want ~severe~ moderation, as a matter of fact most of the current mods are mods because either i know who they are and mostly to piss some of the ~bitter vets~ from the old forum because they think they should be leading or even saying how the forum should be, *newsflash* its a community.

based on that, i will go to the dreaded talk of expenses. if we can survive as we are then there will be no costs whatsoever towards you, since i basically pay nothing for this hosting. if we grow then i will look for options, there's several people who have offered to host it for us at no cost whatsoever or we can just rent dedicated hosting out of donations paid by us, when the time comes we will deal with it.

this will be lead by you, the users, and i will make whatever i can to keep it that way, if i fail well so be it, i am not going to be upset if you choose a better place to congregate.

welcome to your new home~

I przypomnijcie mi żebym zmienił pierwszy post, jak już doczłapiemy do nowej części:D

11.04.2011 13:44
155
odpowiedz
Marcelek aka m1ol
29
OM OM OM

jeśli doczłapiemy :)

11.04.2011 13:55
156
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[153][154]

Czyzby kolejny weteran odszedl? Widac CCP stara sie utrzymac starych graczy :D

11.04.2011 18:08
zarith
157
odpowiedz
zarith
252

z tego co głosi plotka nie odszedł, tylko został zwolniony z ccp (calmdown pracował tam jako ccp claw) i strzelił megafocha. co może byc prawdą lub nie, jako ze w eve od dłuższego czasu nie gram, niewiele mnie to interesuje, to co mnie naprawdę boli to fakt że shc miało jedno z najlepszych 'other games forum' na całej sieci:(

11.04.2011 19:06
158
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[157]

Maly hint: Claw (calmdown) to ex-burn eden, wiec jesli koles ma wsio w dupie, zakladam ze wie co robi :)

Zreszta organizowal on w zeszlym roku alliance tournament a patrzac na zasady w tym roku nie dziwie sie ze odszedl :P

11.04.2011 19:21
Lindil
159
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Ja tam znowu nie gram, a SHC zawsze było dla mnie za hermetyczne. Tylko fitów stamtąd używałem, więc drama nic mi nie mówi.
Swoją drogą to intrygujące: grałem w WoWa, grałem w WARa, grałem w LOtRO, grałem w AOC i pewnie jeszcze w coś, czego teraz nie pamiętam. Ale tylko z EVE mimo prawie trzyletniej absencji od aktywnego grania jakoś zerwać nie mogę. Może to dlatego, że to moje pierwsze mmo?

11.04.2011 19:26
160
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Ja zaczynalem od UO (oldschool), EVE jest moim drugim MMO. A dlaczego rzucilem EVE? Bo podaza identyczna droga co UO. Kiedys UO bylo hardcorowe i mialo open PVP (umierasz = wypada wszystko z ciebie), pozniej dodawali coraz wiecej uproszczen wlacznie z insurance i gra z PVP zrobila sie mob grinderem. EVE? Idzie dokladnie ta sama droga.

Co nie zmienia faktu ze EVE mimo tego, ze od 3 lat zasysa i leci na pysk nadal jest najlepszym MMO. Bo reszta to totalny chlam. LOTRO = grinder, WAR = grinder z bezsensownym PVP, jedynie DnD prezentuje jakis poziom (moze nie wysoki ale gralo mi sie bardzo przyjemnie).

11.04.2011 20:20
zarith
161
odpowiedz
zarith
252

no ale to że jest się bittervetem, to jeszcze nie powód żeby od razu zamykać shc... rozumiem kwestię opłat za serwer, ale mimo kilku chętnych na przejęcie strony, calmdown po prostu wyłączył prąd. i stąd moja teza o magafochu...

asmodeusz - spróbuj dc universe online. nie na długi czas, ale zabawa przednia.

11.04.2011 21:25
162
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[161]

Co najwyzej moge przypuszczac ze nie byl to jedynie foch a cos wiecej :)

A co do MMO - nie mam zamiaru ich tykac. IMO jest to gatunek martwy, w ktorym od 7-8 lat (wyjscie WOWa) ZUPELNIE nic sie nie zmienia, a nawet wszystko sie cofa (uWOWianie Ewki). Zobacze jeszcze Dark Millenium Online (wh40k online), ale to raczej tylko dlatego, ze lubie ten swiat. Osobiscie watpie zeby byl on "dobry".

13.04.2011 23:18
Hellmaker
163
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Gdzieś kurcze wpadło mi w oko takie coś jak tabelka porównawcza "opłacalności" wydobycia różnych rud. Ma to ktoś może pod ręką, bo nie mogę znaleźć :(

14.04.2011 06:15
👍
164
odpowiedz
zanonimizowany731256
15
Centurion

http://ore.cerlestes.de/index.html#site:ore

Tutaj masz taką tabelkę.

14.04.2011 08:54
Hellmaker
😊
165
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

Co to? :)

Właśnie przed chwilą załapałem się na najszybciej zarobione prawie 20 mln :) Nie śmiać się - to dla mnie sporo :D
Przez przypadek trafiłem na jakąś sporą ilość Omber wystawioną ponad 50% poniżej region average :) Kupiłem i od razu sprzedałem za 0.97% poniżej regional average :) Różnica była właśnie ok 20 mln \o/

† na drogę ---> Właśnie o to mi chodziło :) Dzięki wielkie :)

17.04.2011 02:16
Hellmaker
😊
166
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

<ciach>
a, dobra ... dam se jakoś radę :P

23.04.2011 22:02
Misiak
😊
167
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

Siema,

Mam pytanie, znacie może jakieś systemy na sprzedaż w 0.0 ?
Przynajmniej - 0.5 w dół.

Sprawdzona korporacja w której jestem szuka nowego domu, dodam, spokojnego domu. płacimy regularnie :D

Pozdrawiam

23.04.2011 22:18
Fokus25
168
odpowiedz
Fokus25
115
Buff plz

Esoteria jest spokojna ;p a miejsca są na sprzedaż z tego co wiem

24.04.2011 13:02
Misiak
169
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

a do kogo się trzeba odezwać? kto zarządza systemem?

24.04.2011 13:57
170
odpowiedz
zanonimizowany202296
78
Generał

Będzie ktoś tak miły i wyśle mi zaproszenie na 21 dni darmowej gry?
kmjeve @ gmail.com
Dziękuję!

I takie pytanie na początek: widzę, że są różne serwery i coś na wzór stron konfliktu. Możecie polecić jakiś serwer i frakcję, by nie wkopać się na samym początku? Nie ma nic gorszego niż wybór złego serwera w MMO, gdzie okazuje się, że po twojej stronie prawie nikt nie gra, albo grają same dzieciaki.
Obawiam się, że będę baaardzo żałował, bo przy wszystkich grach z rozbudowanymi tabelkami spędzam masę czasu, ale ściągam klienta. Już się boję. :)

Asmodeusz: O, to mi się podoba. Dzięki za odpowiedź.

24.04.2011 13:58
171
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Jest tylko jeden server.

Startowa rasa nie ma zadnego znaczenia.

24.04.2011 14:33
Lindil
172
odpowiedz
Lindil
257
Lumpenliberał

Startowa rasa ma ogromne znaczenie - od tego wyboru zależy wygląd awatara.

24.04.2011 14:37
173
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[172]

Bo w grze patrzy sie na avatary a nie na xywki/statek do jakiego strzelasz...

24.04.2011 21:39
Adrianziomal
😜
174
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

[173]
A nie? ^_^

24.04.2011 22:06
175
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

No ba, FC zawsze wywoływał cele po zobaczeniu portretu - jak był brzydki matar to od razu na primary trafiał. Ładne avki female gallente najpierw dostawały convo sex proposition od których to zależała długość ich życia.

Ach, tęsknie za EVE - ale kodeks bitterveta zabrania... :(

24.04.2011 22:21
176
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Tbh jesli mialbym byc upierdliwy powiedzialbym ze [172] to nieprawda. Bo teraz roznice miedzy rasami sa tak male, ze po avatarach nie poznasz czy ktos jest civire czy deteis.

25.04.2011 00:51
Misiak
😊
177
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

To co z tymi systemami? D:

Ktoś coś wie?

Bo u nas w Teneryfie szykuje się wojna AAA z WhiteNoise, ehhh - Latają już grupy po 90 statków :) a spokojnym rentierom nie dane spokojnie żyć :D

Kardde, zaproszenie poszło. Adamus Prime

25.04.2011 01:49
Fokus25
178
odpowiedz
Fokus25
115
Buff plz

Odezwij się do mnie na gadu jutro, (na niewidoku jestem) to ci podam namiary do kogo się odezwać :)

25.04.2011 22:04
179
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Misiak
Jakie zaproszenie? I gdzie poszło? :)

26.04.2011 09:18
Hellmaker
😊
180
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Chciałem coś wyklarować :)
Asmodeusz napisał, że ma 80 bln majątku.
Tylko pytanie - czy to jest w "jednostkach" gry, czy po polsku? :) Bo różnica jest olbrzymia :)

milion (po polsku milion) -> billion (po polsku miliard) -> trillion (po polsku bilion)

:) Czy pisząc po polsku to jest 80 miliardów ISK, czy 80 bilionów ISK? :)

26.04.2011 11:07
181
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Miliardów, zazwyczaj wszyscy się posługują angielskimi jednostkami.

26.04.2011 12:15
182
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

80 000 000 000

Uzywam angielskich jednostek, jak powinien kazdy w angielskiej grze. A w calej grze jest chyba 80 (czy 800) trylionow (12 zer) isk, wiec ciezko abym mial calosc :)

29.04.2011 20:00
Misiak
😊
183
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

kardde -> sorki, to miało być do kajmana :D

Dalej czekam na info z wolnym jakimś systemem, bo floty po 120 neutów z 2-3 supercarierami to ciekawe zjawisko :D ale nie dla mnie.

05.05.2011 15:21
Hellmaker
😊
184
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend
Image

Jak? :) ---------------------->

05.05.2011 15:22
185
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[184]

:ccp:

tak.

05.05.2011 15:46
186
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Oj Asmo, czepiasz się. Nikt na takie małe malutkie bugusie uwagi nie zwraca, a zresztą i tak pewnie jest zajęty nowym super-duper-hiper-osom kontentem pozwalającym pomachać wirtualną ręką pozdrawiając przelatujący obok statek.

05.05.2011 17:04
Hellmaker
187
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

eeeee .... myslałem, że takie cos jest np. dostępne po - powiedzmy - osiągnięciu jakichś tam certyfikatów na Elite (czy coś takiego) i że to jest coś w rodzaju bonusu z tychże hiper-duper certyfikatów :)
A jak tak, to bleh.

19.05.2011 18:02
Misiak
😊
188
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

Witaj Esoterio :D

19.05.2011 18:27
Adrianziomal
😊
189
odpowiedz
Adrianziomal
46
Samael

[188]
Która część (jaki ally)?

19.05.2011 22:21
Misiak
😊
190
odpowiedz
Misiak
118
Pluszak

GTS, jako część Covenu, a jaka część to nie wiem :)

19.05.2011 22:28
191
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[188]
Reiika?

Ot sprawdzam na TSie daty dolaczenia :P

19.05.2011 22:40
Fokus25
192
odpowiedz
Fokus25
115
Buff plz

Przynajmniej spokój będziesz miał, bo ostatnio nic się nie dzieje ;)

21.05.2011 15:48
193
odpowiedz
zanonimizowany227597
72
Generał

Tak się ostatnio rozglądam za jakimś MMORPGiem trochę innym niż wszystkie. Sporo dobrego się słyszało o EVE Online, jak to świat jest w całości kreowany przez graczy, o wielkich bitwach pomiędzy korporacjami, polityce itp. Jak to naprawdę wygląda? Warto?

Słyszałem też, że można przedłużać czas gry za pomocą kasy zarobionej w grze, jak to naprawdę wygląda? Z tego co widziałem sama gra jest w miarę tania, 5 euro na steamie.

21.05.2011 16:04
zarith
194
odpowiedz
zarith
252
Image

warto, ale gra jest dosyc skomplikowana (patrz obrazek) i specyficzna. najlepiej, sciągnij sobie wersję trial i przekonaj się sam:)

21.05.2011 17:52
Hellmaker
195
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Pierwsze parę miesięcy i tak przeznaczysz na naukę skilli. A żeby zarabiać na tyle, żeby kupować PLEXy (czas gry za kasę in-game), to musisz albo wykazać cholerny talent w handlu, albo ładować mining 24/7 (pierwsze miesiące i tak zajmie Ci podciągnięcie skilli tak, żeby to miało sens), albo dołączyć do jakiejś konkretnej korporacji gdzie będziesz robił z ludźmi różne rzeczy i to Ci będzie przynosić jakąś tam kasę, albo trzaskać setki misji.
Generalnie przygotuj się, że pierwsze miesiące (2-4 zależy jak się rozwiniesz) i tak będziesz płacił gotówką.

Pewnie weterani maja inne zdanie, ale ja to mówię z punktu widzenia początkującego :P
Ten miesiąc chyba mi się uda opłacić PLEXami za dwa konta (jak lubisz bawić się w takie rzeczy solo, to dwa konta są niezbędne do miningu) :P z miningu - głównie Pyroxeresu :)
Potem będzie lepiej - na razie brakuje mi jakieś 20-22 dni do Hulka.
Z Planetary Interaction wyciągam jakieś 40 mln co 3 dni (nie cuduję z komponentami najwyższej klasy - praktycznie tylko zbieram podstawowe i przerabiam - na obu kontach mam po 4 planety) praktycznie nic nie robiąc :)

Generalnie - tak, warto :)

21.05.2011 18:11
196
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

[195]

Akurat masz racje. Srednio 2-6 miesiecy aby wyjsc "na swoje". Wszystko zalezy od tego jak szybko nauczysz sie mechniaki gry.

21.05.2011 18:29
Hellmaker
197
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

I dorobisz na tyle, żeby np. grać PvP. Sporo statków się traci w "okresie nauki", a one niestety nie są najtańsze :)

Btw - zauważyłem, że tak naprawdę Dominixem mam w sumie większą wydajność niż Retrieverem. Jednostkowo przeliczając na cykle, to oczywiście Retriever jest lepszy o jakieś 5-10%. Ale biorąc pod uwagę całość mojego kopania ...
- Mogę obrabiać w sumie 6 asteroidów naraz. To jest w pewien sposób powiązane z punktem 2.
- Retriever ma 3 min cykl. Więc jeżeli w asteroidzie zostaje np. 100 jednostek Pyroxeresu, to dowiaduję się o tym dopiero po 3 minutach, gdy daje mi hasło ".... depleted". A pojedynczy cykl Pyroxeresu to prawie 3,5 tys. jednostek. Zmarnowane w cholerę czasu.
Dominix ma (tak lasery jak i drony) 1 min cykl. Żeby nie wtapiać za dużo czasu, to muszę być "zwarty i gotowy" i praktycznie co zaczynam nowy asteroid, muszę sprawdzać scannerem, przeliczać ilość jednostek na ilość cykli, a potem się czaić, żeby ręcznie przerwać cykl wcześniej. Irytujące troszkę :)
Przy takiej ilości Pyroxeresu jaką wykopuję (dziennie zjadam dwa lub dwa-i-pół pasa asteroidów Pyroxeresu), to te dwuminutówki zmarnowanych cykli przekłada mi się na duże straty.
Powinni, cholera, to przerobić tak, żeby nie czekał do końca cyklu, tylko jak się wyczerpie, to od razu daje znać :(

21.05.2011 18:48
198
odpowiedz
zanonimizowany23874
136
Legend

Retriever jest zdeka plewiasty. Jest kilka statkow co go wyprzedzaja w kopaniu (osprey? dominix? moze hyperion?).

21.05.2011 20:47
Hellmaker
😊
199
odpowiedz
Hellmaker
261
Legend

Wiem, wiem. Ale i tak idę w Hulka, a Retriever był niejako "po drodze" :)
A nie chce mi się zmieniać sfitowanego do misji Dominixa na mining.
I tak głównie np. czytam książkę, albo oglądam filmy albo robię jeszcze coś innego jak kopię, więc ... :)

21.05.2011 21:07
200
odpowiedz
zanonimizowany38189
107
Senator

Po to masz Mining Scanner, żeby co jakiś czas sprawdzać ile nadzienia w asteroidzie zostało. Jak widzisz już końcówkę, to przerywasz cykl minera w połowie czy coś. Chyba że strip minera się nie da w połowie przerwać tak jak zwykłego lasera - nie wiem, kopałem tylko battleshipami. :)

Swoją drogą Rokh i Abbadon (T1 battleshipy Caldari i amarr) przebijają wydajnością bodajże wszystkie T1 mining barki.

Forum: EVE Online – pytania, porady, opinie. Część VII
12następnaostatnia