Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Do zafascynowanych motoryzacją, jak podnieść przód samochodu jak w filmiku ?

04.04.2014 13:27
1
aldo7
3
Junior
Wideo

Do zafascynowanych motoryzacją, jak podnieść przód samochodu jak w filmiku ?

Wiem że auto musi mieć napęd na tylną oś ale czy trzeba bawić się z jakimiś częściami i ale mocy musiał by mieć silnik ?

http://www.youtube.com/watch?v=81Gbn41MZ0w

04.04.2014 13:45
PanSmok
2
odpowiedz
PanSmok
261
Legend

Zasadniczo wszystkim musisz sie "pobawic ". Pomijajac kwestie zawieszenia, hamulcow, wydajnego wydechu itd nie wystarczy wsadzic poteznego silnika i obudowac go sprezarkami. Skrzynia biegow i wal napedowy musza jeszce byc w stanie przeniesc ta moc na kola. Jezeli (teoretycznie) wsadzisz duzy/mocny silnik do "zwyklego" auta, porzadnie dodasz gazu i wrzucisz jedynke jak kierowca Formuly1 - ukrecisz wal.

Takie modyfikacje to juz tuning przez duze T.

Co do ilosci mocy - oczywiscie im wiecej tym lepiej. Auto musi tez byc maksymalnie odchudzone zeby ta moc sie nie marnowala. Fachowcem z tej dziedziny w zadnym razie nie jestem, ale mam wrazenie ze takie zabawy zaczynaja sie od 500 koni i w gore.

04.04.2014 18:42
3
odpowiedz
daro11221
98
Generał

Podstawa to przyczepność. podłoże musi być odpowiednio przygotowane a opony rozgrzane samochód musi być mocno dociążony z tyłu aby moc nie marnowała się na poślizg. Tak czy inaczej raczej trudno zrobić to samochodem, ale zasada jest taka im większe koła tym łatwiej podnieść przód. Gdyby traktor dysponował prędkością obrotową i przełożeniem takim jak w typowym samochodzie osobowym to startował by niemal za każdym razem na 2 kołach.

04.04.2014 18:50
4
odpowiedz
Zenzibar
17
Generał

Na marginesie warto wspomnieć, że charger występujący w tej scenie wcale nie miał biliarda koni :). Wystająca przez maskę sprężarka i wlot powietrza to atrapy.

Forum: Do zafascynowanych motoryzacją, jak podnieść przód samochodu jak w filmiku ?