Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Dlaczego sklepy bezcłowe na lotniskach są tak drogie?

23.06.2013 12:27
😍
1
b212
134
Generał

Dlaczego sklepy bezcłowe na lotniskach są tak drogie?

Pamiętam, że za dzieciaka, jak się wpadło na lotnisku do bezcłówki to był szał. Słodycze, alkohole, perfumy, brało się co się dało i ile się dało.

Ostatnio trochę latałem i nie do końca rozumiem co się stało, na Okęciu chcąc kupić sobie picie najtańsza Cola w puszce 0,33 l była po 7 czy 9 zł... Zachciało mi się śmiać i w końcu jej nie kupiłem, bo czułbym się jak idiota. W Modlinie było trochę lepiej, ale niewiele, taka puszka też coś mi się kojarzy w granicach 4-7 zł (nie chcę przesadzić, ale w Makro zdaje się to koło 0,8 - 1 zł, normalnie w sklepie, nawet małym osiedlowym, ze 2?). Super promocja na duże paczki M&Ms 2 sztuki za 50 zł (normalnie w Tesco to samo z 20?), ceny perfum to w ogóle jakaś parodia, jak w dobrej perfumerii razy 2 albo i 3... Promocje takie, że się można posrać ze śmiechu (jak ta w/w na M&Ms), na różnych podróżniczych forach czytałem, że backpackerzy kupują buteleczki po 100 ml (takie przechodzą kontrolę) i z nich piją już na lotnisku, bo szkoda im kasy na kupno WODY... Trochę mnie to rozśmieszyło, bo to pomysł godzien Łysacka (bez obrazy), ale opłaca się takie manewry robić, skoro ludzie je robią...

Anyone?

Jako ciekawostkę dodam, że na paru lotniskach w Europie (UK, Niemcy) ceny były dużo niższe, niż na Okęciu, ale i tak w ciul wyższe, niż na "lądzie"...

23.06.2013 12:29
2
odpowiedz
sukiennice
8
Legionista

Duży popyt, mała podaż.

23.06.2013 13:00
3
odpowiedz
Aurelius
71
Weteran

Napoje są drogie wszędzie, bo nie można wchodzić ze swoimi, a w samolocie są jeszcze droższe.

Po drugie w PL jest generalnie drożej niż gdzie indziej - za 10 Euro najem się w restauracji japońskiej w Dublinie takich pyszności i w takich ilościach, że.... A w Warszawie za tą samą cenę dostanę odgrzewanego kotleta i 3 ziemniaki gotowane na sodzie.

A po 3, latając po Europie i jako obywatel UE nie masz dostępu do cen wolnocłowych. W sklepie wolnocłowym są zazwyczaj 2 ceny: ta wyższa dla UE, a ta o wiele niższa dla wyjeżdżających z UE.

23.06.2013 13:37
😊
4
odpowiedz
zanonimizowany771529
31
Generał

Bo jak byłeś dzieciakiem to zapewne nie byliśmy jeszcze w cudownej UE.

23.06.2013 13:41
5
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

za 10 Euro najem się w restauracji japońskiej w Dublinie takich pyszności i w takich ilościach, że.... A w Warszawie za tą samą cenę dostanę odgrzewanego kotleta i 3 ziemniaki gotowane na sodzie.

jak sie nie wie gdzie isc to sie je gowno za 40 zl, podczas gdy mozna miec smaczny i syty obiad za te cene

23.06.2013 13:43
Paudyn
6
odpowiedz
Paudyn
241
Kwisatz Haderach

Nie wiem, jak teraz, ale kiedyś bardzo chwaliłem sobie bezcłówkę na lotnisku w Kolonii. Cena dużej buteleczki dobrej męskiej wody toaletowej w PL (Sephora) - 280-300PLN. Na lotnisku 40-45 ojro.

23.06.2013 13:54
U.V. Impaler
7
odpowiedz
U.V. Impaler
225
Hurt me plenty

b212 ---> Wiesz, jak porównujesz ceny na lotniskach do cen w polskich sklepach to jest drogo, choć nie zawsze - ostatnio kupowałem litr Ballantine'a na Balicach za niecałe 60 zł. Jak przy zakupie nie myślisz złotówkami, to sytuacja wygląda inaczej. Ostatnio byłem w Norwegii - za ramkę fajek w zwykłym sklepie trzeba dać ponad 50 zł. Na Balicach 2-3 razy mniej.

23.06.2013 13:59
Maziomir
😊
8
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Cola jest dlatego tak droga na lotniskach, bo ktoś musi ponieść koszty walki z terroryzmem.

23.06.2013 14:05
Bramkarz
👍
9
odpowiedz
Bramkarz
130
Legend
Image

23.06.2013 14:10
Maziomir
😊
10
odpowiedz
Maziomir
39
Senator

Bramkarz - po raz kolejny brakuje mi teraz przycisku "lubię to".

23.06.2013 14:15
11
odpowiedz
sukiennice
8
Legionista

Brakuje na świecie silniejszej reprezentacji ludzi o wolnościowych poglądach - takich jak Bramkarz czy Mazio.

Forum: Dlaczego sklepy bezcłowe na lotniskach są tak drogie?