Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Czyszczenie izopropanolem

24.08.2016 11:38
😱
1
Narker
12
Chorąży

Czyszczenie izopropanolem

Witam. Ostatnio wygrzebałem stary odtwarzacz z piwnicy i ze względu na jego wcześniejsze położenie musiałem wyczyścić napęd i powierzchnię. Wybór padł na izopropanol. Jako, że urządzenie nie było jakieś drogie to farba troszkę poschodziła, ale o to się nie martwię. Napęd ma otwierany jak w PS2, więc łatwo było mi też dojść do lasera. Płyty działają, ale mam pytanie. Czy ze względu na to, że czyściłem cały napęd izopropanolem, to czy jakieś mikrouszkodzenia powierzchni (farba troszkę zeszła) czy coś w tym stylu mogłyby mi porysować płyty? Z góry dzięki za odpowiedź

24.08.2016 13:53
IGG
2
odpowiedz
IGG
60
Hohner

Z czego ci ta farba zeszła? Bo ja czytam czytam i chyba dziś nie za bardzo ogarniam :)

ja lasery w napędach czyszczę czym mi wpadnie pod ręce, spirytus salicylowy, alko izo, woda utleniona się zdazyła jak nic innego nie było pod reką, dezodoranty

post wyedytowany przez IGG 2016-08-24 13:54:28
24.08.2016 13:59
3
odpowiedz
Narker
12
Chorąży

Napęd jest jak w PS2 i jak czyściłem te okolice napędu to zeszła z nich trochę farba :D Chodzi mi o to czy nie mogły tam pozostać niewidoczne dla oka ziarenka które mogłyby zarysować płyty czy coś w ten deseń :D Nie wiem jak to ująć :D

Forum: Czyszczenie izopropanolem