Forum Gry Filmy i Seriale Tech Ogólne Archiwum Regulamin

Forum: Bardzo cichy dźwięk

06.07.2021 00:15
Lechiander
😢
1
Lechiander
106
Fuck Black Hole

Bardzo cichy dźwięk

Hej!
Problem polega na tym, iż dźwięk z dnia na dzień stał się baaaaardzo cichy. Po prostu włączam sprzęt, a tu cisza, a wczoraj wszystko śmigało. Nic na głośnikach podpiętych z tyłu i nic na słuchawkach podpiętych z przodu. Na drugich głośnikach przy monitorze także nic.
Po iluś tam próbach wyczaiłem, że dźwięk jest tylko na testach w Managerze. Słychać ledwie, ale wyraźnie na prawie na maks głośności. Kombinacje ze sterownikami nic nie dały, a chyba nawet pogorszyły.
Wszystkie paski głośności są na maksa. Widać zresztą, że jakiś dźwięk jest, bo potencjometry wskazują, ale nic nie słychać.
Karta zintegrowana. Sterowniki przeinstalowane z kilka razy. Nie mam pomysłu żadnego, co nie halo.
Dwa różne głośniki i słuchawki raczej nie padły od razu w tym samym czasie. Karta na płycie focha jakiegoś strzeliła, czy co?
Jakieś pomysły, rady...?

Ostatni driver to R2 od Realteka.

post wyedytowany przez Lechiander 2021-07-06 00:17:43
09.07.2021 09:02
tygrysek
2
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok
Image

Lechiander
stawiam na dwie rzeczy, bo uszkodzenie dźwiękówki raczej nie wchodzi w grę

sprawdź czy w czasie włączonego systemu który odtwarza muzykę odłączenie i podłączenie głośników bądź słuchawek coś zmienia. nowe karty dźwiękowe mają jakieś zabezpieczenia i potrafią odłączyć kanał bądź dwa jeśli impedancja odbiega od normy. odłączenie i podłączenie "resetuje" te ustawienia

druga sprawa, bardziej prozaiczna to sprawdź, gdzie wychodzi dźwięk i czy przez przypadek kierunek nie jest w stronę kabla hdmi i wyjścia na monitor. klikasz na głośnik, rozwijasz listę audio i przełączaj w liście -->

09.07.2021 09:40
Lechiander
3
odpowiedz
Lechiander
106
Fuck Black Hole

Tygrys, drugą sprawę wykluczyłem.
Co do pierwszej spróbuję, ale postawiłem wczoraj czysty system na innym dysku i jest to samo, więc chyba jednak karta. Chyba, że się mylę. :D
Dzisiaj spróbuję jeszcze raz.

10.07.2021 20:32
tygrysek
4
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

i jaki efekt?

10.07.2021 22:22
Lechiander
5
odpowiedz
Lechiander
106
Fuck Black Hole

Taki sam. Na dwóch innych kompletnie niezależnych systemach.

11.07.2021 11:33
tygrysek
6
odpowiedz
tygrysek
249
porywacz zwłok

dźwiękówka się pewno zepsuła

14.07.2021 15:43
Lechiander
7
odpowiedz