Ale klasa!

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
26.02.2026 13:15
1
odpowiedz
Themeth_NPC
1
Chorąży

Ale klasa!

Na pewno trochę pykacie w RPG-i i inne gry z klasami postaci, więc napotkaliście się na różne bardzo ciekawe klasy postaci, oczywiście nie pomijajmy tu zwykłych wojowników, łotrzyków i magów (czasem mają inne nazwy), może ktoś po prostu woli klasycznego woja. Głównie jednak chciałbym się skupić na tych oryginalnych, z wyjątkowym arsenałem i zdolnościami.

Moją klasą tego rodzaju jest łowca demonów z Diablo. Sami wiecie - maszynowe kusze, pułapki, ładunki wybuchowe, a nawet ciemna magia. Bawiłem się rozkosznie.

26.02.2026 13:18
mohenjodaro
2
1
odpowiedz
mohenjodaro
130
Mieszkaniec Beregostu

Mag krwi z Dragon Age I to dla mnie niedościgniony przykład dobrze napisanej klasy. Do tego złamany na maga bitewnego. Chodziłem sobie w ciężkiej zbroi po szyję i rzucałem zaklęcia tak potężne, że gotowe były zachwiać nawet Pustką. Piękne wspomnienie.

26.02.2026 19:42
3
odpowiedz
Themeth_NPC
1
Chorąży

Ju-Pi-Si dzyń dzyń!

spoiler start

UP

spoiler stop

26.02.2026 20:10
abesnai
4
1
odpowiedz
1 odpowiedź
abesnai
109
Kociarz
Image

Grim Dawn - Grenadier (obecnie komandos).

01.03.2026 10:32
4.1
Themeth_NPC
1
Chorąży

A potrafi wystrzeliwywać koty?

26.02.2026 21:49
Wrzesień
5
5
odpowiedz
Wrzesień
78
Idiot Doom Spiral

Miło wspominam klasę Żyda z South Park: TSoT.

27.02.2026 19:44
Zły Wilk
6
1
odpowiedz
Zły Wilk
90
Generał

Farmer z "Legend of Grimrock 2" - klasa powstała jako żart. Zdobywa doświadczenie jedząc, a nie zabijając wrogów. Na starcie jest bardzo słaba, ale ponieważ w grze można znaleźć dużo jedzenia, to pod koniec może wyprzedzić resztę klas o kilka poziomów :D

01.03.2026 09:22
PersonifikacjaCienia
7
2
odpowiedz
2 odpowiedzi
PersonifikacjaCienia
37
Brat
Image

To ja zapodam po prostu coś stosunkowo oryginalnego i ekskluzywnego dla jednej z fajniejszych serii mojego dzieciństwa.
Gadżeciarz / Gadgeteer - Wizardry 8
Klasa przypominająca nieco Barda a jednak odpowiednio odmienna i dużo ściślej określona. Jej unikalna zdolności do łączenia śmieci w funkcjonujące i bardzo przydatne urządzenia, które tworzą czaropodobne efekty, czy ulepszanie sprzętu (np. tworzenie "potrójnej" kuszy dla towarzysza ) są z pewnością świetnym dodatkiem do drużyny. Dodatkowo klasa ( jako mocno wyspecjalizowana ) opiera się o niespotykanie niską ilość kluczowych umiejętności. Dzięki temu zwyczajowo ( i w sumie logicznie ) odpowiada często również za "zamki i pułapki" pozwalając kompanom na lepszy ich rozwój. Co więcej, jako wsparcie trzymające się raczej z tyłu także atrybutów, na których się skupia ma niewiele. No i w końcu Omnigun! Broń która miota dosłownie wszystko czym można miotać a dodatkowo uwrażliwia i osłabia przeciwników. Przy odpowiednich kombinacjach amunicji to znakomita broń wsparcia.

01.03.2026 10:31
👍
7.1
Themeth_NPC
1
Chorąży

Kurczaki - zachęciłeś! Zwłaszcza, że w zwykłym Fallout 3 uwielbiałem broń, która strzela odpakdkami, a gadżedziarstwo to ogólnie super sprawa ( kojarzy mi się głównie z Raczetem :D ).

Pewnie się mijam z jakimś megaklasykiem, ale czym byś zachęcił do całości gry?

03.03.2026 23:07
PersonifikacjaCienia
7.2
PersonifikacjaCienia
37
Brat

Wątpię żebyś faktycznie chciał zagrać, tym bardziej, że zawsze polecam rozgrywać całą "Trylogię Mrocznego Mędrca" a Wizardry 6 współczesnych odbiorców zwyczajnie odrzuca. Nie żeby nie można było samej ósemki, ale jednak fabularnie traci bez ciągłości.

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl