Zakup dysku SSD
Zastanawiam się nad zakupem dysku 500gb ssd i chciałbym się dowiedzieć czy warto?... Obecnie w komputerze mam HDD 1tb Segate 7200 obr./sec. Sata III i wszystko jest super, pomijając fakt że takie gry jak Assassin creed Origins czy forza 3 czasami przycina, doczytuje a wątpię że było by to spowodowane słabą optymalizacją, dla tego chciałem się dowiedzieć czy dołożenie dysku ssd zniwelowałoby takie anomalia. Reszta komputera to i7 4790k 4.40, 16gb ram 1600mhz ddr3 i gtx 1070ti
Podczas samej gry nie odczujesz różnicy, masz 16GB więc i tak wszystko powinno ci siedzieć w RAM.
Podczas ładowania i doładowywania, zapisu gry, ładowania kolejnego poziomu odczujesz bardzo dużą różnicę.
Wszystko co będziesz miał na SSD będzie działało ci sporo szybciej we wszystkich miejscach w których jest odczyt lub zapis na dysku.
Prawdopodobnie znacząco złagodzi to problem przycinania. Ale nawet jeśli różnica w wydajności nie będzie duża, to i tak warto, bo czas uruchamiania systemu, gier i innych aplikacji będzie nieporównywalnie krótszy. Podobnie z ładowaniem savów. Polecam sięgnąć po Samsunga albo Cruciala. Sam posiadam Samsunga 830, któremu w tym roku stuknie 7 lat. Normalne użytkowanie, zero problemów, wydajność ciągle taka sama. Z tego, co mi wiadomo współczesne modele Samsunga nie są gorsze pod względem jakości wykonania, za to dużo szybsze od tych sprzed 7 lat.
Ale nawet jeśli różnica w wydajności nie będzie duża
Nie będzie ŻADNEJ różnicy w wydajności.
Zależy, jak na to patrzeć. Nie jest to może precyzyjne określenie, ale jeśli te przycinki potraktujemy jako spadek fps-ów (nie mam pojęcia czy licznik je odnotowuje), to możemy mówić o wzroście wydajności.
Różnice na pewno zauważysz. Sam Windows będzie ci naprawdę szybko działać. Gry nie będą już tak mocno przycinać. Dla niedowiarków polecam ten artykuł: purepc.pl/pamieci_masowe/czy_warto_wymienic_dysk_hdd_na_ssd_warto_test_porownawczy?page=0,11
A i jak masz złącze M.2 na płycie głównej polecam zakup SSD z tym złączem. W wielkim skrócie SSD M.2 jest o wiele szybsze od Sata SSD.
W samej grze nie będzie dużej różnicy (jeśli już, to poziomy oraz trasy będą się szybciej ładować). Ale już system powinien zauważalnie lepiej działać. Zwłaszcza przy uruchomianiu komputera zauważysz dużą różnicę, gdzie od momentu naciśnięcia przycisku "power" do pokazania się pulpitu będzie niecałe 10 sekund.
Zdaje sobie sprawę z tego że będzie się wszystko szybciej ładować i jest to na pewno duży plus, tyle że ja tego nie potrzebuję i jeżeli chodzi o ładowanie się systemu, wczytywanie gry czy zapisanego stanu gry to wystarczy mi hdd, chciałem się tylko dowiedzieć czy dysk ssd zlikwiduje mi przycinanie się gier w niektórych tytułach. Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego A.C Origins działa cały czas bardzo płynnie a nagle się przytnie i to nawet na 2-3 sekundy to samo w forza horizon 3 (ale tylko gdy gram w otwartym świecie) a gdy biorę udział w wyścigu, wszystko jest ok.
Sprawdź obciążenie procesora, grafiki, HDD i ramu podczas grania i podczas przycinania. Mozliwe, ze coś zużywa 100%