XO dev kit- pytanie

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
27.07.2013 10:48
1
odpowiedz
FIREBLAST
112
NUKE!!!

XO dev kit- pytanie

Siemka mam pytanie, co oznacza dokładnie stwierdzenie: "każdy Xbox One jako dev-kit dla domorosłych developerów"? Wiem że dosłownie oznacza to możliwość tworzenia gier na XO przez początkujących developerów bez konieczności podpisywania umowy z M$, no ale przecież to jest niemożliwe aby 1 osoba potrafiła stworzyć takie tytuły jak np GTA, COD, BF itd.... przecież do tego trzeba kilka tysięcy ludzi? o co tutaj chodzi i jak to możliwe aby na "SAMEJ" konsoli bez żadnych innych urządzeń można było tworzyć gry....coś tu nie halo... może mi to ktoś wytłumaczyć o co tutaj chodzi? Pozdrawiam

27.07.2013 11:01
Manstein
2
odpowiedz
Manstein
64
Huzio

W obecnej generacji konsol było rozróżnienie na wersje developerskie i zwykłe konsol, teraz jest to w XO po prostu zunifikowane. I jakie kilka tysięcy ludzi do produkcji gry? Troszkę cię fantazja poniosła :)

27.07.2013 11:03
3
odpowiedz
Likfidator
120
Senator

Miły gest, ale nie rewolucyjny. Już X360 był otwarty dla twórców indie, którzy mieli swój własny kącik w XBLA i programowali używając PC i XNA. Oczywiście nikt nie tworzył tam gier AAA, ale takie kontrolowane otwarcie platformy ma w zasadzie same zalety. Po pierwsze ktoś w garażu może stworzyć coś równie rewolucyjnego jak Minecraft, a po drugie łatwiejszy dostęp do programowania na X0 wpłynie na ilość i jakość programistów X0. Dawniej jedynym sposobem, by poznać architekturę konsol była praca w zespołach tworzących gry AAA. Wychodziła nowa generacja i mijały lata nim na rynku pracy była wystarczająca ilość doświadczonych programistów.

Dzięki powszechnie dostępnym narzędziom studenci i inni początkujący będą mogli od razu poznawać platformę. Dlatego też szukając pracy będą mogli pokazać swoje tech dema pracujące na X0, a nie na PC.

27.07.2013 11:12
4
odpowiedz
FIREBLAST
112
NUKE!!!

1.podsumowując: chodzi o to że XO umożliwi początkującym developerom tworzenie "prostych gier" (głównie indie games) bez konieczności podpisywania umowy z M$ i co za tym idzie będzie taka osoba mogła umieszczać takie gry np. w Marketplace. dobrze rozumiem?

2. czyli tacy developerzy będą mogli tworzyć gry na "SAMEJ" konsoli bez użycia innego sprzętu zgadza się?

Proszę o odpowiedź na te 2 pytanka.

@Manstein-- masz rację troszkę mnie poniosło :D..no ale ok 1000 ludzi trzeba do dobrej gry...wystarczy spojrzeć na CREDITS TLoU :D

27.07.2013 12:20
Dym14
5
odpowiedz
Dym14
109
Senator

1) Nie wiem jak to będzie wyglądać ale na pewno nie tak jak piszesz. Przed umieszczeniem gry musi być jakaś kontrola czy twój kod jest... właściwy tj. specjalnie nie zapychasz pamięci itd. żeby zaciąć konsolę. Poza tym gierka pewnie musi być trochę inna od tych które są inaczej pojawiłoby się przykładowo 20 pasjansów ze zmienionymi skinami - to by było głupie.

2) Powodzenia w pisaniu kodu na padzie :D

27.07.2013 12:40
6
odpowiedz
FIREBLAST
112
NUKE!!!

no ok spoko, czyli " to że każdy Xbox One posłuży jako dev-kit dla domorosłych developerów" oznacza to, że Xbox One połączony z PC+oprogramowanie+dodatkowa wiedza z zakresu tworzenia gier i dopiero wtedy można tworzyć gry w oparciu o to stwierdzenie (Xbox One jako dev-kit ). Czy teraz dobrze rozumiem? czyli X musi być połączony z PC?

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl