Windows 7 wersia OEM?
witam mam pytanie co to znaczy ze Windows 7 posiada wersje OEM?
chciałem kupić windowsa na tej aukcji http://allegro.pl/windows-7-home-premium-64bit-sp1-pl-gfc-02062-fv-i2757508804.html
czy wersja OEM to nie jest jakaś spłycona wersja?
nie jest spłycona, ale zostanie przypisana na stałe do tego kompa, na którym ją zaintalujesz
czyli jeśli będę chciał zmienić HDD albo kartę graficzna czy jakiś inny podzespół to nie mam możliwości zainstalowania Windowsa na nowo?
System na licencji OEM zostaje przypisany do płyty głównej komputera.
Inna sprawa, że nie warto się tym przejmować- w razie problemów z instalacją po zmianie konfiguracji dzwonisz do supportu Microsoftu i mówisz że padła ci płyta, zmieniłeś ją i masz problem z systemem- od ręki dostajesz nowy klucz.
Kolejna sprawa:
http://allegro.pl/nowosc-microsoft-windows-8-64-bit-pl-oem-wn7-00417-i2742970541.html
W Win8 Microsoft zmienił licencje OEM, dając klientowi możliwości takie jak w przypadku poprzednich wersji BOX- możliwość instalacji na wielu komputerach, prawo do odsprzedania, itp.
Mam tego Windowsa oczywiście w oryginale zmianiałem dysk i pamięć i mozna spokojnie instalować :)
Wersja OEM przypisuje się do płyty głównej i tylko jej nie możesz zmienić.
ok dzięki, a czy kiedy kupię ten windows co na aukcji to wykryje mi więcej niż 4GB ramu ?
@7
Bzdury, ja zmieniłem całego kompa z wyjątkiem HDD i nie było żadnych problemów.
Chyba na piracie
Prosto z Microsoftu:
Pyt. Czy komputer z systemem OEM Windows pozwala uaktualnić płytę główną i zachować tę samą licencję? Co się stanie, gdy płyta musiała zostać wymieniona, ponieważ była wadliwa?
Odp. Na ogół użytkownik końcowy może uaktualniać lub wymieniać elementy sprzętowe w komputerze — z wyjątkiem płyty głównej — i zachować licencję na oryginalny system operacyjny OEM firmy Microsoft. Jeśli płyta główna zostanie uaktualniona lub wymieniona z powodu innego niż defekt, powstanie nowy komputer. System operacyjny OEM firmy Microsoft nie może zostać przeniesiony na nowy komputer i jest wymagana licencja na nowy system operacyjny. Jeśli płyta główna zostanie wymieniona z powodu wady, nie trzeba kupować nowego systemu operacyjnego dla komputera, o ile wymieniona płyta główna pochodzi od tego samego producent i jest to ten sam model lub odpowiednik oferowany przez producenta, zdefiniowany przez gwarancję producenta.
Zgred - infolinia Microsoft ma inne zdanie. OEM przypisuje się do płyty.
Wersja OEM wcale nie przypisuje się do płyty głównej (może kiedyś tak było, ale z Win 7 jest inaczej). System tworzy sobie obraz sprzętu na którym został zainstalowany i ocenia stopień zmian po każdej ingerencji w hardware. Efekt jest taki, że można dostać informację o konieczności ponownej rejestracji po wymianie karty graficznej (sam tak miałem). W razie problemów, dzwonisz do supportu Microsoftu (jak napisał PrzemoDZ) lub online resetujesz stan twojej licencji (możesz powiedzieć, że padł Ci HDD i musiałeś reinstalować system), nie otrzymuje się nowego klucza, tylko zdejmowana jest blokada rejestracji na Twoim dotychczasowym kluczu.
Z tego co kiedyś czytałem, wynikało, że możesz po kupnie zainstalować i aktywować system OEM trzy razy (jeśli masz problemy ze sprzętem, to się zdarza) w ciągu pół roku. Po roku (nie jestem pewien, czy nie chodziło o pół roku) ten licznik się resetuje i znowu możesz zarejestrować Windę na ten sam klucz. Cały czas mówimy o JEDNYM KOMPIE, jak system się kapnie, że jest więcej kompów z tym samym kluczem JEDNOCZEŚNIE, to pozamiatane.
Ostatnio miałem okazję rozmawiać z gościem z jednego z najpopularniejszych sklepów komputerowych w polsce.
Mówił, że przez niską cene windowsa oem liczba sprzedanych licencji wzrosła drastycznie, do tego stopnia iż praktycznie każdy nowy komp posiada legalnego windowsa (oem).
Widząc to, MS nie jest głupi i nie będzie sobie strzelać w stopę zacieśniając politykę licencyjną do tego stopnia by przy awarii np płyty gł. użytkownik końcowy był zmuszony do kolejnego zakupu nowej licencji. Tym sposobem każdy jest zadowolony.
Bazylisheq - tak, tylko ze jak robilem w serwisie i ktos sobie mial ori xp i zmienial kompa, wystarczyl telefon do ms, podanie robotowi szeregu cyfr i liter i automatycznie dawal kody zeby mozna bylo aktywowac system, wszystko to odbywalo sie automatycznie. Kolega swojego xp zainstalowal i aktywowal na chyba 6 kompach swoich, bo tyle ich zmienial.
ok czyli w przypadku jeśli zmieniał bym płytę główną wystarczy tel. do microsoftu a oni dadzą mi nowy kod?
i ponawiam pytanie: czy kiedy kupię ten windows co na aukcji [1] to wykryje mi więcej niż 4GB ramu? i czy spokojnie będę mógł grać w gry z wymaganym DirectX 10-11 i w razie konieczności sformatować komputer bez utraty licencji?
ok Zgred dzięki, a natomiast jeśli chodzi o wersje BOX jest ona o wiele droższa?, czy lepiej jest kupić wersje OEM (w przyszłości planuje upgrade mojego pc)
System 64 bitowy wykryje Ci więcej niż 4GB RAMu. Czy spokojnie będziesz mógł grać w gry wymagające DirectX 10-11, to zależy od Twojego komputera a zwłaszcza karty graficznej, ten system Ci to jedynie umożliwi.
up [14]
I po co ten UP? Nie możesz sprawdzić ceny BOX-a w necie? Reszta chyba została wyjaśniona.
ale nadal pozostaje pytanie czy lepiej kupić wersje BOX czy OEM biorąc pod uwagę ze kiedyś (może za 2 lata) planuje rozbudowę komputera
zastanawiam się nad ta aukcją http://allegro.pl/windows-7-home-premium-box-pl-sp1-32-64bit-gratis-i2740858984.html
Khuzdul- w aukcji którą wstawiłem jest wersja 32 i 64...
oem,do wykrycia ponad 4 gb ram musi byc 64 bitowy system
To bedzie dobry. Ale nie musisz przeplacac za boxa, oem wystarczy. Chociaz ja jakbym mial brac teraz system , to bym bral raczej 8.
oem czyli przypisana do konkretnego komputera... ale w rzeczywistości wiele zmian włącznie z nowym komputerem i aktywacja np przez infolinię podobno przechodzi :)
Jeśli zainstalujesz teraz Windows7 OEM na komputerze, to za dwa lata bez problemu będziesz mógł go zainstalować ponownie (nawet na zupełnie innym kompie) a po drodze zrobić jeszcze kilka upgrade-ów. Ja z tym nie miałem najmniejszych problemów.