Witam,
Mam problem z zainstalowaniem aktualizacji do Windowsa 7.
Aktualizacja nazywa się następująco:
spoiler start
Windows6.1-KB2670838-x64
spoiler stop
Gdy próbuję ją uruchomić, wyskakuje mi następujący komunikat:
spoiler start
ta aktualizacja nie ma zastosowania dla tego komputera.
spoiler stop
Ta aktualizacja jest jednak dla mnie niezbędna, bo jest ona wymagana do uruchomienia usługi streamingowej NVIDIA GeForce NOW.
Jest ktoś na GOL-u, kto mógłby mi pomóc w zainstalowaniu tej aktualizacji?
Próbowałeś już rozumiem rozwiązań od Microsoftu?
spoiler start
docs. microsoft.com/pl-pl/windows/deployment/update/windows-update- troubleshooting
spoiler stop
Uruchamiasz wiersz poleceń: Klawisz windows + r i wpisujesz: cmd; i enter;
W nowym czarnym oknie wpisujesz: wmic os get OSArchitecture i dajesz enter
Przepisz na forum co widzisz lub, wrzuć zrzuta ekranowego.
Pobierz Windows 10 Media Creation Tool i jak najszybciej pobierz Windows 10 dopóki jest darmowe ;)
Przecież przejście na Win 10 było darmowe tylko przez jakiś czas w 2016 roku.
Oczekuję jakiejś bardziej realnej pomocy, zależy mi żeby tę usługę uruchomić na Win 7.
No właśnie niby tak ale jak ja pobrałem W10 jakieś 3 miesiące temu i wpisałem klucz z W8.1 (oryginalny system) to się normalnie aktywował i ponoć była to w pełnie legalna wersja. Ale wytrzymałem z nim 2 tygodnie. Ten system jest zbyt mało konfigurowalny. Jak coś np. ustawiłem po swojemu to i tak wróciło do ustawień domyślnych. Ten system to badziew i puki W8.1 będzie działa to nie mam zamiaru zmieniać go na inny system.
Po co się męczysz z windows 7, skoro wystarczy go zaktualizować do windows 10? Jeszcze jest to możliwe za darmo. Za rok już pewnie nawet nie zaktualizujesz sterowników do karty graficznej, bo windows 7 przestanie być wspierany.
Jesteś pewien że pobrałeś odpowiednią wersje poprawki do swojej wersji systemu? Taki komunikat wyskakuje zazwyczaj jak jest właśnie nie odpowiednia. Ty masz np. System Windows 7 64 bit, a pobierasz wersje poprawki, która działa pod wersją 32 bitową systemu.
No tak.
Najpierw wyskakuje mi taki komunikat (screen obok). Klikam na Tak, po czym zostaję przeniesiony na adres https://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?id=36805 Następnie ściągam te dwa pliczki:
spoiler start
Wersja:
1.0
File Name:
Windows6.1-KB2670838-x64.msu
Windows6.1-KB2670838-x86.msu
Data wydania:
11.02.2013
File Size:
11.3 MB
5.6 MB
spoiler stop
...ale żaden nie chce się zainstalować.
Spróbuj odinstalować aktualizacje KB2670838 Start ->Panel sterowania-> Odinstaluj program-> i w nowym oknie klikasz wyświetl zainstalowane aktualizacje; i odinstaluj aktualizacje KB2670838. Później restartujesz kompa instalujesz aktualizacje i znowu restartujesz. Dopiero po tym spróbuj zainstalować NVIDIA GeForce NOW.
Znalazłem wątek o tym na forum nvidii i widać, że dużo ludzi ma z tym problem. https://forums.geforce.com/default/topic/1077407/pc/geforce-now-requires-an-update-to-windows7/7/
Sprawdź czy masz zainstalowane poniższe aktualizacje jak nie to je zainstaluj z tej strony https://www.catalog.update.microsoft.com (na stronie wklejasz nazwę aktualizacji w okienku i dajesz wyszukaj, pobierasz tylko wersje z końcówką x64)
KB2834140
KB3020369
KB3138612
KB3145739
KB3153199
KB3161664
KB3172605
No to ostatni pomysł jaki mi przychodzi do głowy to aktualizacja wszystkich sterowników (w tym chipsetu intela).
Jak nie zadziała to zostanie Windows 10 Media Creation Tool i przejście na win 10 - pewnie jeszcze działa ....
Ok, spróbuję najpierw zainstalować nowsze sterowniki do karty graficznej. Przy okazji zauważyłem, że nie mam zainstalowanego programu GeForce Experience (mam tylko same sterowniki), ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
Co do procesora - to skąd wziąć najodpowiedniejsze sterowniki? Bo szczerze powiedziawszy nigdy nie zawracałem sobie głowy uaktualnianiem sterów do procka. Mój procesor to Intel Core i7 870 @ 2.93GHz.
Musisz ściągnąć wszystkie sterowniki ze strony producenta twojej płyty głównej (pewnie będziesz miał Intel(R) Chipset Software lub INF driver) .
Moja płyta główna to Gigabyte Technology Co. Ltd. P55-UD3L (Socket 1156).
Z tego co zauważyłem, najnowsze sterowniki do chipsetu pochodzą z kwietnia 2010. Nie wiem, czy warto je ściągać - mój obecny komputer stacjonarny kupiłem w październiku 2010 r, więc zapewne ma nowsze sterowniki.
Ja tam bym spróbował zainstalować - jak nie będzie nowsze niż to co masz to ci nie zainstaluje i tyle.
@czapla
Ok spróbuję to zrobić.
Mimo wszystko zależy mi na tym, żeby dało się rozwiązać ten problem bez konieczności przejścia na Win 10.
Wyłącz aktualizacje automatyczne. Następnie w katalogu Windows znajdź folder SoftwareDistriubution. Usuń jego zawartość zostawiając sam folder. Uruchom komputer ponownie i włącz aktualizacje automatyczne lub wymuś aktualizacje. Powinno pomóc.
Ech... a gdybym się jednak zdecydował na uaktualnienie systemu do "dziesiątki", to nie miałbym problemów z odpaleniem aktualnie zainstalowanych aplikacji (np. gier), czy będę musiał od nowa je instalować?
Poza tym, czy przejście na Win 10 z kreatora Windows 10 Media Creation Tool jest faktycznie darmowe? Jeśli tak, to czy ta wersja Windowsa 10 będzie miała jakieś ograniczenia, np. licencja będzie nie na zawsze, tylko na pół roku? Bo pewnie musi być w tym jakiś "haczyk".
Nie zmieniaj systemu. Windows 10 to nie jest stabilny oraz przyjazny w codziennym użytkowaniu system.
Lepiej rozwiązać jeden problem, niż męczyć się z dziesiątkami poważniejszych awarii.
Miałem kiedyś podobny problem, musiałem usunąć jeden wpis z rejestru i wtedy ruszyło.
Mam już pewne doświadczenie z Windowsem 10, ponieważ mam go w laptopie. I według mnie jest to dobry system, z pewnością lepszy niż w dniu premiery. Po prostu wymagał wielu usprawnień oraz aktualizacji.
Na stacjonarce Windowsa 7 mam już chyba tylko z wygody i ze względu na sentyment. Jeśli będzie się dało uaktualnić Windowsa do najnowszej wersji, bez potrzeby uciążliwego formatu dysków czy ponownej instalacji gier oraz aplikacji - to dlaczego nie?