Windows 7 i XP
Witam. Chodzi o to że mam zainstalowanego Windowsa 7, jednak chciałbym dorzucić do niego jeszcze XP, który przydałby mi się czasem do pewnych gier.
Pytanie: czy posiadanie tych obu windowsów wpłynie negatywnie na procesor, będzie bardziej przeciążony? Czy będzie działał bez zmian?
I w jaki sposób doinstalować teraz Windowsa XP?
To na nic nie wpływa.
Trzeba utworzyć osobną partycję, zainstalować na niej XP a podczas uruchamiania systemu komputer będzie się pytał jaki system wybrać. To przebiega jak normalna instalacja windowsa tylko musisz wybrać inną partycję.
a jeśli mam tylko jedną na komputerze?
Lepiej mieć jednak systemy na różnych partycja, jedno się sypnie nie będziesz musiał wszystkiego instalować od nowa.
a jak mogę podzielić w chwili obecnej na kilka partycji?
[6] Programem Partition Magic chyba można
http://www.dobreprogramy.pl/Partition-Magic,Program,Windows,11470.html
Nie wiem czy to dobry pomysł się uwsteczniać(tym bardziej jeśli mówimy tu o laptopie, do jakich gier potrzeba Ci Xp?
Jak już zdecydujesz się na instalacji xp, to warto by było się zainteresować jak przywrócić oryginalny bootloader z 7, tak abyś mógł używać 2 systemów.
Taki przykładowy temat: http://windows7forum.pl/windows-7-i-windows-xp-na-jednym-komputerze-t-2355.html
Wg mnie, to najlepiej by było abyś miał zainstalowany tylko Windows XP. Jeżeli dużo grasz to ten system będzie najodpowiedniejszy. Sam miałem kiedyś 7-mkę i było ok dopóki nie zainstalowałem Gothica 2. Obraz w grze zanikał! Wkurzyłem się i po jakimś czasie wróciłem do starego, dobrego XP i mam go do dziś i wszystko jest OK. Prawdopodobnie jeśli chodzi o Gothica to można to wyjaśnić w taki sposób: Za nowy system do tak starej gry.
Windows 7 jest dla ludzi którzy chcą mieć ładny, wybajerowany system.
Wg mnie Windows XP to system uniwersalny!
Ale ja właśnie pomyślałem żeby mieć dwa systemy, jeden na co dzień "wybajerowany system", który służył by do wszystkiego prócz grania. No i drugi system XP do gier. Jeśli chodzi o gry to wszystkie nowe jeszcze mój laptop uciągnie, ale np. GTA IV się przycina delikatnie, i poza tym nie moge grać w starsze kultowe gry jak Mafia I, NFS Most Wanted. Pytam Was bo się znacie na tym dużo lepiej niż ja :)
A co do programu który polecacie "Partition Magic" to wyczytałem w komentarzach że program się nie nadaje do win7 i że są z nim często jakieś cyrki, usuwa partycje, albo coś
Aha, jeszcze jedno, mogę na jednej partycji zainstalować dwa systemy? czy MUSZĄ być osobne partycje?
[13] Słyszałem, że dwa systemy na tej samej partycji to nie najlepszy pomysł, bo mogą mieć tzw. "sprzeczki" czy jakoś tak.
A może jednak zrobisz tak jak napisałem w poście [10] ?
[14] Wolałbym zostawić 7 :) wole mieć tylko 7 niż tylko XP :)
No w każdym razie polecam Windowsa XP, gdyż jest to system uniwersalny, działa na nim raczej wszystko. Wróciłem z 7-mki z powrotem na XP i nie żałuję ani trochę!