Wiesiek 3 pytania
Wreszcie dorwałem się do Wiesława 3. Po kilku godzinach gry i rzuceniu okiem na poradnik mam parę pytań:
1) Kwestia "romansu" - wg poradnika, gdy się wyznawało miłość zarówno Triss i Yen, to na końcu dostaje się niekoniecznie miłą niespodziankę od obu czarodziejek - i pytanie czy to wyznawanie miłości tyczy się tylko tego co robiliśmy w czasie 3 wieśka czy jeśli wyznawaliśmy miłość Triss w 2ch poprzednich częściach, ale w 3 (po odzyskaniu pamięci!) przerzuciliśmy się na Yen - to wyjdzie nam happy ending z Yen czy też nie? I jak się do tego ma figlowanie z innymi postaciami w tym z Metz?
2) Odnośnie poziomów (i przedmiotów) - czy wpływają one na to co znajdziemy w skrzyniach - poziom broni itd czy jest to uzależnione od obszaru. Czy np miecz Harvall , który bodajże ma u mnie lvl 6 to gdybym otworzył skrzynie na poziomie 20 to miałby on również 20 poziom? I co z recepturami - czy jeśli pogrinduję i wykokszę wysoki lvl nie otwierając skrzyń to mogą mnie ominąć niektóre schematy/receptury?
3) Jest jakiś sposób na przekucie/zaczarowanie eq, żeby skalował do naszego aktualnego poziomu?
4) Co z respawnem potworów? Do tej pory widziałem respawn tylko wilków, psów i nekkerów - czy większe i rzadsze potwory też się respią? Nie mówię tu o bossach, potworach z kontraktów itp. I co z jaskiniami i gniazdami potworów - czy po ich oczyszczeniu/zniszczeniu potwory wkoło nich już nie będą się odradzać - czy to znaczy, że generalnie lepiej odwlekać ich niszczenie na później?
Na razie to tyle - jak jakieś nowe mi się nasunie to dodam ;)
Co do romansu, jeśli nawet w jedynce i dwójce romansowałeś z Triss to spokojnie możesz uderzać do Yennefer, wtedy niemiła rzecz cię nie spotka. Respawn dotyczy pomniejszych potworów, zaś co do skrzyń mam wrażenie, że znajdowany tam ekwipunek jest losowy.
1) Tylko to co powiesz i zrobisz w trójce wpływa na romanse i jest to konkretna odpowiedź 'kocham cię' w danej chwili. Yen powspomina i pofocha czasem nieco za to co było w W1 i W2 ale jedyne decyzje z poprzednich gier, które przechodzą to te na które odpowiadasz na początku. Każdą inną lasię niż Yen/Triss można zaliczać :) nawet burdel odwiedzać i nie ma to wpływu na romans. Taka sytuacja :D
2) Wszystko jest losowo rozrzucone. Ja na początku znalazłem schemat na lev 33 miecz cechu Misia(to akurat ma konkretne miejsce) ale 'nie cechowe' mają różne levele w różnych miejsach. Za to receptury to loteria, bo niektóre dopiero w dodatkach mi się trafiły(poziom 3ci) oraz niektórych nawet nie miałem wymaksowanych a splądrowałem wszystko co się dało.
3) Jest coś takiego ale są to specjalne konkrety i nie będę ci spoilerował.
4) Większe jak Cyklopy czy Biesy też się respawnują(przynajmniej tak było dawniej) i można było farmić level ale właściwie to nie jest potrzebne bo exp z walki jest mało istotny. Rób to co chcesz, nawet ponad level ale lepiej robić wedle aktualnego, bo i tak zadań i exp jest masa ponad to co mozna osiągnać.
Co do 3 punktu, to są mody co podbijają i równają ekwipunek na obecny lvl. Także jak nabijamy sobie poziomy to nasz ekwipunek też zmienia swój poziom.
Wiedźmin 3 ma jeden poważny minus, wybory z poprzednich odsłon nie mają żadnego znaczenia w trzeciej części.