Wielki problem z głośnikami, softem, i firmą Asrock.

Forum Komputery
Odpowiedz
05.08.2011 16:25
😉
1
odpowiedz
gandalf2007
78
Generał

Wielki problem z głośnikami, softem, i firmą Asrock.

Najkrócej jak się da.

Mam głośniki 5.1 Genius'a. W grach obsługujących 5.1 jak Bad Company 2 wszystko działa idealnie strzały za mną słychać za mną itd.

Problem pojawia się kiedy chce posłuchać muzyki np. w Winampie. Nie działa subwoofer, tylne tym bardziej nie. Grają tylko przednie. Dźwięk z filmików z Youtuba - to samo. I wiadomo wtedy już nie efekt ten sam.
Rzeczy które próbowałem zrobić:
- Grzebałem w ustawieniach Realatek i nic ustawiłem 5.1 - brak reakcji
- Zainstalowałem AC3 - to samo i zmieniłem na 5.1
- Szukałem w ustawieniach wcześniej wspomnianego Winampa - Nie pomogło.
-Google - Tu o dziwo było by rozwiązanie ale o tym poniżej.

Rzeczy które mnie przy tym wkurzyły.
- System 5.1 nie jest 5.1 ( po za grami )
- Producent płyty głównej Asrock wyposażył mnie w jakąś dziwną wersję Relatka ponieważ nie ma na niej połowy opcji które widnieją na screenach z wszystkich poradników jak to ustawić ( Gigabyte ma wszystkie :D ) Link:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2009880.html

Drugi screen jak coś. Mam tylko dwie opcje na tym pasku na górze. Tu jest ich dużo więcej.

-Jak już ustawiłem w opcjach relatka 5.1 to jest tam taki przycisk do próbowania ustawienia. Wtedy wszystkie grają tak jak powinny. Lecz przy próbie odpalenia czegoś - zapomnij tylko przednie.

Ergo: Mam 5.1 bez 5.1, pomimo, że wszystko wskazuje że powinienem mieć.

I ostatnia rzecz: Podczas poszukiwania kilka razy natknąłem się na stwierdzenie że win7 nie będzie nigdy obsługiwał 5.1 tak jakbym chciał. Czy to prawda ? Nie da się jakoś oszukać ?

Pozdrawiam i proszę o pomoc. I od razu przepraszam za składnię ale jakoś ostatnio nie mam chęci do elokwencji :)

EDIT: Przykład wybrakowania mojego softu :/ Nawet nie mam zakładki efekt dzwiękowy tzn. Pokój koncert itp

05.08.2011 16:36
wysiak
2
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

"Rzeczy które mnie przy tym wkurzyły.
- System 5.1 nie jest 5.1 ( po za grami ) "

Oczywiscie, muzyka w zdecydowanej wiekszosci nagrywana jest w stereo, a co myslales? Dlatego tez nie ma zadnego sensu wymuszanie grania muzyki na glosnikach za plecami (bo tylko psuje sie scene dzwiekowa), i dlatego nie ma zadnego sensu kupowac glosniki 5.1 do muzyki.

05.08.2011 16:40
3
odpowiedz
gandalf2007
78
Generał

Nie kupiłem 5.1 do muzyki tylko do grania. Ale fajnie by było żeby chociaż subwoofer działał przy graniu. Jakieś sugestie ?

05.08.2011 18:30
-=BROGI23=-
👍
4
odpowiedz
-=BROGI23=-
193
Senator

Jakies sugestie?

Tak: http://allegro.pl/creative-sound-blaster-live-24bit-7-1-sb0410-19pln-i1751200494.html , to tak najtanszym kosztem. Sam taka posiadam (jeszcze z poprzedniego PC) i jej mozliwosci konfiguracji mi absolutnie wystarczaja ;) Efekty, CMSS 3D, Surround Mixer, Global equalizer, Bass Menagment to tylko kilka z opcji tej karty. Wyprzedzajac Twoje pytanie - Youtube, mp3 z winampa, ogolnie wszystkie dziewieki dzialaja na 5 glosnikach + ustawione mam tak (dzieki CMSS 3D) ze majac tylne satelity daleko za soba slysze je tak samo glosno jak te ktore stoja na biurku obok monitora ;) Oczywiscie w grach global mixer sie wylacza i slychac piekny EAX w pelnym 5.1 :)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl