WDS - rozszerzanie zasięgu sieci wifi

Forum Technologiczne
Odpowiedz
15.09.2014 12:46
1
odpowiedz
Splitfire
27
Pretorianin

WDS - rozszerzanie zasięgu sieci wifi

Witam,

Chcę wzmocnić sygnał wifi w domu, zastanawiam się nad kupnem acces pointa z trybem WDS. Na jednej ze stron przeczytałem, ze routery muszą być tej samej firmy, żeby ten tryb działał. Czy jest to prawda?

15.09.2014 13:33
MiniWm
😈
2
odpowiedz
MiniWm
245
PeaceMaker

Nie musza :) ale istnieje mozliwosc ze nie beda dzialac :) jezeli np 1 nie bedzie obslugiwal "lepszego" szyfrowania, oczywiscie mozesz to sprawdzic ale polecam wziac 2 takie same to nie bedziesz sie bawil w czytanie martwienie :)

15.09.2014 13:41
3
odpowiedz
Splitfire
27
Pretorianin

Dzieki

15.09.2014 13:41
4
odpowiedz
Tillig
17
Pretorianin

Niestety jak nawet będziesz miał oba urządzenia tego samego producenta, to nie masz gwarancji, że wszystko sprawnie zadziała. Ja po kilkugodzinnej konfiguracji, a znam się trochę na tym, nie mogłem skonfigurować urządzeń tak, aby przykładowo laptop łapał sygnał z AP. Laptop był kilka centymetrów od AP, a sygnał marnej jakości łapał z Routera. Sygnał z AP łapał tylko wtedy, gdy laptop był poza zasięgiem Routera.
Skończyło się na tym, że przeniosłem router w inne miejsce, w którym sygnał jest dobry z każdego miejsca mieszkania, a AP leży w pudełku.
Oba od D-Linka.

15.09.2014 13:46
MiniWm
😈
5
odpowiedz
MiniWm
245
PeaceMaker

znam sie troche na tym i D-link dyskwalifikuja sie ;) moze cos od mikrotika :) ? taki zart bez obrazy ;]

Forum Forum Technologiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl