Usuwanie zabezpieczeń partycji.
Mój dysk E magicznie dopadł jakąś ochronę.
Nie mogę z niego nic usunąć, ani nic tam wrzucić. Nie mogę nawet zapisać gry, bo ten dysk jest chroniony.
Próbowałam wszystkiego, żeby tą ochronę usunąć, ale nic nie mogę zrobić.
Szukałam odpowiedzi na innych forach i dostosowywałam się do zamieszczonych tam wskazówek, ale to nic nie dawało.
Dodam jeszcze, że mam Windowsa MX.
Proszę o pomoc, bo ten dysk jest najważniejszy, a nie chcę nic robić na dysku, gdzie mam zainstalowany system.
Komputer ---> PPM -----> Właściwości ---> Ochrona Systemu ----> Odznacz "Dysk lokalny (E:)----> Zastosuj ----> Ok.
Potem możesz włączyć, przydaje się toto. Co prawda nie wiem co może mieć przywracanie systemu do Twojego problemu, ale może a nóż...
PS O kurde...teraz przeczytałem, że masz Wina MX :D Jeśli mam być szczery to nie mam bladego pojęcia co to za system (Millenium?), ale może masz na nim takie opcje...
To jakiś przerobiony XP ;|
zrobiłam tak jak mówisz, ale nie mam czegoś takiego jak "Ochrona systemu", za to mam dużo innych niezbyt przydatnych mi opcji, jak "Wygląd ikon" ;(
tego chciałabym uniknąć, mam na tym dysku dosłownie wszystko, a nie chcę tego stracić.
Zgrać na nic tego też nie mogę, bo Dysk jest chroniony.
Mogę przeglądać foldery, mogę grać (ale nie mogę już robić save'ów), mogę oglądać filmy i słuchać muzyki z tego dysku.
ale jak chcę coś pobrać, zainstalować, usunąć, przenieść lub zapisać, to mi wyskakuje, że dysk objęty jest ochroną i muszę ją zdjąć, albo skorzystać z innego dysku.
tak to już bywa z modowanymi systemami. sprawdź może w trybie awaryjnym, może jakiś proces blokuje dostęp
Cóż, to jedyny Windows, który pozwala mi na normalne używanie laptopa.
A ta blokada, to mi się nagle zrobiła z miesiąc temu.
redan, próbowała. Nie mam zielonego pojęcia, jak ten laptop uruchomić w trybie awaryjnym.
nawet nie mam dostępu do BIOSa
cóż... to nie jest takie łatwe ;p
kiedy wciskam guzik uruchamiający komputer, muszę odczekać chwilę, po czym wyświetla się info, że aby uruchomić komputer muszę nacisnąć F1, naciskam i od razu mi się Windows wczytuje, bez żadnych wstępów, jak to na zwykłym komputerze bywa.
rozumiesz o co mi chodzi?
A wyłączasz komputer, czy może go hibernujesz/usypiasz?
Tak czy siak pewnie się jakieś dziwne zabezpieczenie włączyło. Zaloguj się na konto z uprawnieniami administratora, kliknij prawym przyciskiem myszy na dysk i wybierz zakładkę "Zabezpieczenia". Następnie kliknij na przycisk Zaawansowane na dole. W pierwszej zakładce w nowo-otwartym oknie wybierz Zmień uprawnienia i albo dodaj nowe, albo edytuj już istniejące i przydziel sobie jakie chcesz (najlepiej wszystkie).
Wyłączam. Czasem... zazwyczaj jest na chodzie jakieś 18 godzin dziennie, ale nie wiem, czy to coś pomoże ;p
Nie. Po prostu jeśli nie wcisnę F1 to komputer się nie włączy i może tak całą noc stać z tym komunikatem i ani drgnie.
Tak jest od zawsze.
Tak jak Narmo napisał, powinnaś poszukać czegoś takiego we właściwościach dysku i sprawdzić czy wszystko jest zaznaczone na "zezwól" (patrz screen)
Próbowałam, ale u mnie nie ma czegoś takiego jak "Zabezpieczenia". Po prostu nie ma ;|
No to ja już sam nie wiem, może gdzieś jakiś program to zablokował, może jakiś inny użytkownik komputera to zrobił. Nie mam pojęcia, możliwe że już nigdy nie odzyskasz tych danych :/
Uroki pirackich przeróbek Windowsa.
W dowolnym oknie Wybierz Narzędzia --> Opcje folderów --> Widok i znajdź tam coś na kształt "Użyj prostego udostępniania plików". Trzeba to odznaczyć. Pojawi się zakładka Zabezpieczenia.
administrator.
Narmo, nie działa ;/
to jest mój osobisty laptop, więc mam wyłączone inne konta. jest tylko jedno- Administrator.