Witam.
Chciałbym się zapytać, czy ktoś z Was posiada ten odbiornik. Jeżeli tak, to jak macie ustawione opcje pod grę? Kupiłem ten tv z nadzieją, że nie będzie mi przycinał obraz w grach, a podczas przygody z GTA V, momentami zauważalnie ten obraz gubi na płynności (takie mam wrażenie). Nie wiem czy wpływ na to mogą mieć ustawienia, ale jeżeli tak, to chciałbym zapytać jak Wy macie poustawiane. (jeżeli oczywiście ktoś posiada ten model TV)
Pozdrawiam
No i teraz w instrukcji przeczytałem, że wyjście HDMI to jest 1080p ale 30,50,60 Hz czy to oznacza, że jak mam podłączone ps3/xboxa to obraz ma tylko 60hz? ;o Liczłem na więcej... Tutaj chyba jest rozwiązanie...
Jeśli na komputerze gry zaczynają przycinać, to doszukujesz się przyczyny w monitorze? :o Ja wiem, że teraz te telewizory realizują dość zaawansowane przetwarzanie i ulepszanie obrazu, no ale bez przesady - to tylko wyświetlacz i jeżeli wprowadza jakiekolwiek opóźnienie, to stałe (a nie "momentami zauważalnie gubiący na płynności") i wynoszące... bo ja wiem... najwyżej klatkę lub kilka? Czyli niezauważalne. A czego ci brakuje w 60 Hz (zapewne interpolowanych do 100 czy tam 200 jak tak patrzę na specyfikację i te wybajerzone technologie)? To mało?
Jak to juz kiedys tlumaczyli bodaj w CD-Action, przyczyna opoznien zwykle jest za dlugi kabel klawiatury.
W przypadku konsoli to pewnie za dlugi kabel od pada. A jak masz bezkablowego, to tym gorzej.
Przy PS3 telewizor nie ważne jaki to tylko monitor, żadne ulepszacze obrazu nie pomogą jeśli konsola generuje obraz poniżej płynności.
No i teraz w instrukcji przeczytałem, że wyjście HDMI to jest 1080p ale 30,50,60 Hz czy to oznacza, że jak mam podłączone ps3/xboxa to obraz ma tylko 60hz?
To standard, na to nie patrz. Mylisz sygnał z ulepszaczami obrazu w TV :)
[3] XD
Dziękuje Wam bardzo za odpowiedzi.
Mi Panowie chodzi po prostu o to, że np na youtube albo w tvgry, ten sam fragment rozgrywki np. z GTA nie tnie na filmikach a tnie u mnie. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi. Trudno to wytłumaczyć bo to nie są "slajdy" tylko jakieś takie przycięcia tła/otoczenia jak np kamerę obracam, coś takiego.
Chociaż muszę przyznać, że zauważyłem różnicę na lepsze, przy fife 14 jak kupiłem ten TV (poprzedni to philips - nie pamiętam modelu, ze 3 lata temu kupiłem - teraz wart 900 zł :D)
Sorry, że tak podbijam ale jestem ciekaw Waszych opinii.
Chodzi o to co napisałem wyżej z tymi filmikami z gameplay'ów.
za dlugi kabel HDMI. Postaw konsole/PC przy samym TV, zakup DOBRY (zlote koncowki, dobrze ekranowany, FIRMOWY kabel) o dlugosci 0.5 max 1m i wtedy sprawdz. W tym, ze naprawde dobry kabel potrafi kosztowac wiecej niz TV.
Druga sprawa - kupowanie nowych TV nie spojrzawszy na czestotliwosc odswiezania to juz w ogole. Wiadomo, ze w TV przoduje LG i Samsung - tu zdarzaja sie modele o 600 czy nawet 1200Hz. Twoj telewizor to prawdopodobnie model kuchenny a nie salonowy.
>>>
DEXiu [ gry online level: 117 - Senator ]
no ale bez przesady - to tylko wyświetlacz i jeżeli wprowadza jakiekolwiek opóźnienie, to stałe (a nie "momentami zauważalnie gubiący na płynności")
A tutaj sie nie zgodze, bo to zalezy czy ma ustawione jakies tale parametry wyswietlania czy racze 'auto' (ktory dopasowuje ustawienia wysietlania DYNAMICZNIE na podstawie tego co jest wyswietlane, a tym samym powodowac spadki w plynnosci animacji).
Sam mam jednego Sharpa, ktory ma opcje auto i przy tej opcji granie w gry powoduje problemy wspomniane przez Mareckiego.
Marecki_KG
Poszukaj czy nie masz jakiegos trybu wyswietlania obrazu i sprawdz czy na innym trybie jest lepiej. U mnie dosyc niezle sprawdza sie tryb 'gra'. Choc po miesiacu/dwoch zabralem sie ustawienia reczne zgodnie z tymi pokazanymi na hdtv.com.pl (na forum)
minus jeden --> jesteś idealnym klientem sklepów RTV, bo wiedze masz zerowa i dlatego dasz sobie wcisnac kazda bajke. Mozesz sobie kupic kabel HDMI nawet kosztujacy wiecej niz dom, co nie zmieni faktu, ze jakosc obrazu zapewni identyczna jak kabel za 10 zl, bo nie moze byc inaczej i tylko glupi wydawalby na taki kabel wiecej niz wspomniane 10 zl, chyba ze jest to przewod powyzej 15-20 metrow. A z tymi zlotymi koncowkami to juz pojechales po bandzie. Mylisz analogowy sygnal z cyfrowym, w ktorym zlote koncowki maja taka sam funkcje co lancuch na szyi rapera.
Marecki_KG --> Powylaczaj wszystkie ulepszacze obrazu i wtedy zobacz, bo to zazwyczaj jest wlasnie wina dodatkowych systemow, ktore maja dbac o jego plynnosc.
Dzięki Panowie.
Już chyba wiem w czym problem. Byłem święcie przekonany, że mój tv ma 200Hz. Tak czytałem i to samo mi powiedział sprzedawca - tylko już nie sprecyzował, że matryca ma 50Hz... a to, co jest w opisie - Motionflow 200XR, to nie jest to samo co pożądane przeze mnie Motionflow. Ten model tego nie ma...
Teraz chyba pójdę i postaram się albo o zamianę na inny model w podobnej cenie, albo zwrot gotówki - co raczej będzie baaardzo trudne...
@@
Pitorek.K - mógłbyś podać linka do tych ustawień? bo tyle tam tego, że nie wiem gdzie to znaleźć ;/
rotfl Haszon :D
Marecki czestotliwosc odswiezania w tv LCD itp (plazma, LED itd) nie ma zadnego znaczenia. To calkiem inna technika niz CRT. W CRT miales dzialo elektronowe ktore rysowalo Ci obraz np. 60x na sekunde. W LCD zadnego dziala nie ma, piksel jezeli nie ma takiej potrzeby (zmiana barwy/wygaszenie) swieci sie swiatlem ciaglym i obraz jest maksymalnie stabilny.
Wyzsza czestotliwosc niz te 50Hz przydaje sie jedynie do 3d, poprawiaczy obrazu (niektore tv same potrafia wstawic klatki posrednie do obrazu madawanego z naziemnej TV - najczesciej 24 Hz) by obraz wydawal sie plynniejszy i celow marketingowych (zobacz nasz TV po kliknieciu tutaj na polocie ma 5000Hz - a ze nic sie nie zmienia to inna sprawa).
btw. prosze tez nie mylic parametru technicznego tv czyli odswiezania, z iloscia fpsow w grze. To nie ma nic ze soba wspolnego.
Dzięki.
Wróciłem ze sklepu i gość oczywiście upierał się, że w tym modelu co mam to jest Motionflow itp... po dość krótkiej rozmowie, udało się dojść do porozumienia, że wymieni mi na inny model. Powiedział, że zamieni na Panasonic plasmę ST60
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki Panowie za wypowiedzi.
Marecki_KG - Jaja sobie robisz z tym odświeżaniem? Zaczynam nabierać przekonania, że ten wątek to jakaś prowokacja albo trolling. Różnicy między 60 Hz a "tysiąc pięćset sto dziewięćset Hz" nie zauważysz ŻADNEJ, a już na pewno nie w płynności gry z konsoli (która sama z siebie wątpię aby dawała choćby te 50-60 fps - acz nie chce mi się sprawdzać). Masz jeden z lepszych telewizorów na rynku i chcesz wymienić bo "to nie ten Motionflow o który ci chodziło"? To o jaki ci chodziło? Wiesz w ogóle co to jest? Czego tak właściwie oczekujesz?
Dexiu, nawet nie patrzyłem na to, że ma tyle te 2500 tysiaca Hz, bo wiem, że to pic na wodę z taką ilością. I tak, wiem o jakie motionflow mi chodzi. Naczytałem się na hdtv.com.pl a tam wiedzę mają. I nie chodzi o te hz, tylko o to, że moja obecna matryca w TV ma 50hz, a ta co wziąłem teraz ma 100hz. Tutaj jest ta różnica.
I tego motrionflow HR nawet nie ma w opcjach, żeby włączyć czy wyłączyć. Dużo by tu się rozpisywać. Tak jak wyżej - dużo poczytałem i jestem mądrzejszy niż przed zakupem.
Roznica jest, niestety na niekorzysc 100hz. Znaczy w grach moze i to jest ok, ale juz tv wole 50hz.
ja w ogóle nie rozumiem po co w technologii LCD/LED/PLASMA cały czas podaje się częstotliwość odświeżania matrycy. Przecież matryca w tych technologiach się NIE ODŚWIEŻA W OGÓLE, odświeżają się (a raczej zmieniają kolor) pojedyncze piksele - wtedy jak zachodzi taka konieczność.