Tanie i smaczne potrawy bez używania piekarnika
Chciałbym sobie ugotować w najbliższych dniach coś dobrego do jedzenie, ale kompletnie nie mam pomysłu co by to miało być...
Jedynymi wymaganiami co do przyszłej potrawy jest jej niska cena (nie ma jakiejś górnej granicy, po prostu ma być tanio) i brak konieczności używania piekarnika (który akurat jest zepsuty).
Jakie są wasze pomysły?
Zajrzyj na kuchnia.lidla.pl Nawet ciekawe przepisy.
Tak jak piszę kolega w [2] ja zamiast sosu daje podsmażonego kurczaka ale ogólnie takie danie jest proste i pyszne.
Pierś kurczaka w ulubionej panierce ze sklepu spożywczego z ryżem (opcjonalnie makaronem) i warzywami- coś koło dyszki za kilka porcji.
Lecho- kiełbasa, cebula, papryka, sos pomidorowy plus jakieś jeszcze warzywa i oliwa do smażenia
Spaghetti- mięso mielone smażysz, dodajesz koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotujesz makaron.
Smażone grzanki chlebowe- na oliwę dajesz pokrojony w kostkę i doprawiony chleb, smażysz aż będzie chrupiący, wyjmujesz cedzakiem na papier kuchenny, żeby odsiąkło i póki gorące kładziesz na to ser żółty, żeby się roztopił.
Rosół "as fast as you can"- pół kostki bulionu, trochę magi, szczypta jarzynki i suszona pietruszka do szklanki. Zalewasz wrzątkiem, doprawiasz ewentualnie. Gotujesz makaron w tym samym czasie, wkładasz do miski, zalewasz i wcinasz :P
Polar Bear -> Mama siedzi na drugim komputerze więc mogę mieć trochę większy ping ale mogę klepnąć w haxa. W Achtunga rownież ale nie mogę serwa kerlona znaleźć. Jakoś się pozmieniało na tym achtungu.
Normalnie pokroić na małe kawałeczki i podsmażyć i wiadomo dodać przypraw dla smaku. Właściwie obojętnie jakie mięso ale pierś jest lepsza i delikatniejsza. Warzywka są dobre od hortexa. Mają duży wybór z dodatkami, pieczarkami itd.
Jak się smaży kurczaka? Trzeba go uprzednio jakoś przygotowywać?
Jakiego kurczaka mam kupić - znaczy udko czy pierś czy skrzydełka?
Myjesz mięso (nie zamrożone), rozgrzewasz oliwę, czy tam margarynę, kroisz (o ile chodzi o pierś) na kawałki mniej więcej 3 na 3 cm (podczas smażenia się skurczą), dodajesz przyprawy, pilnujesz żeby się nie przypaliło od czasu do czasu podlewając np. bulionem i mieszając. Pod koniec dodajesz warzywa, cebulę czy co tam chcesz.
Odpal YT albo wejdź na stronę o gotowaniu. Albo olej to i usmaż jajecznicę.
A co ty zawsze jesz coś z piekarnika, że taka nazwa tematu? Jeśli tak to współczuje.