Tablet Samsung Galaxy 8.9 Tab LTE - aplikacje ?

Forum Komputery
Odpowiedz
25.07.2012 22:31
komputeronix
1
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

Tablet Samsung Galaxy 8.9 Tab LTE - aplikacje ?

Witam.

Chciałbym kupić na dniach Tablet SGT 8.9 LTE, ale mam kilka pytań :
Czy będą na nim działać aplikacje, które zostały stworzone na smartfony, ekrany 7.0 i 10.1 ?
Oczywiście chodzi mi tylko o aplikacje na platformę Android.

Dziękuje i Pozdrawiam
komputeronix

25.07.2012 22:39
PS3fan
2
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Będą, ale nie rozdzielczościowo. Albo będą skalowane do Twojej rozdzielczości, albo będziesz miał czarne paski po bokach (i ew na górze i dole). Mówimy oczywiście o początkach, bo za kilka lat tablet ten będzie za słaby i niektóre aplikacje nie będą na nim działać.

25.07.2012 22:44
komputeronix
3
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

Dzięki, za odpowiedź.
Polecasz jakiś inny/lepszy tablet ?
Na razie i tak nie ma chyba aplikacji na androida, która wykorzystałaby w pełni dwurdzeniowy procesor 1.5, choć po wejściu Note 10.1, mogą się takowe pojawić.

25.07.2012 23:02
PS3fan
4
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Ja jestem Applowcem (nie mylić z fanboyem Apple) i za Androidem nie przepadam, ale postaram się pomóc. Podaj kryteria (do czego będziesz go używał?, czy wymagasz od niego czegoś konkretnego?, progi cenowe?) i się wtedy zastanowimy. Mam nadzieję że inni koledzy z forum mnie wspomogą, bo tak jak mówiłem, nie mam na codzień kontaktu z Androidem (ale jednak co nieco o nim wiem) i nie chcę cię wprowadzić w błąd ;)

25.07.2012 23:09
komputeronix
5
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

Chciałbym się na nim uczyć i programować w javie, odbierać pocztę, serfować po internecie, robić zakupy (listonic) oraz na pewno trochę rozrywki (gry i muzyka). Wahałem się pomiędzy SGT P6200, a właśnie SGT P7320, ponieważ w SGT P7320 martwi mnie brak slotu na micro sd, chociaż mógłbym korzystać z dropboxów itp.
Nie wiem który z nich sprawniej działa i lepiej sobie radzi z aplikacjami, bo ze specyfikacji powinien ten lte.

25.07.2012 23:57
komputeronix
😊
6
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

Macie jakieś wskazówki ?

26.07.2012 00:02
PS3fan
7
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Jeżeli możesz trochę dołożyć, zastanowiłbym się na Asusem Transformerem Prime. Możesz używać go jako normalny, wygodny tablet trzymając w ręce, a kiedy przychodzi pora na "ambitniejsze" zajęcia (jak właśnie programowanie czy nauka), podłączasz keyboard dock i masz prawie pełnoprawnego notebooka z fizyczną pełnowymiarową klawiaturą, gładzikiem i nawet portem USB. Uważany jest on aktualnie za najlepszy tablet z Andkiem. Poza tym, jest w dużym stopniu oryginalny, a Samsungi są jedynie "jednymi z wielu".
A jeżeli nie Transformer, to jakiś inny z ekranem 10,1, bo z tego co widzę chcesz na nim dużo pisać, a do tego 7", czy nawet 8,9 średnio się nada.

Aha, No i mógłbyś uściślić, na czym będzie polegała ta nauka. Pisanie wypracowań? Czytanie książek? Przeglądanie dokumentów?

26.07.2012 00:06
😜
8
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

poczytaj o Nexus 7.
Table od google, producent Asus.
Cena 199GBP za wersję 16GB i 169GBP za wersję 8GB. 7-cali.

W UK robi furorę - pierwszy rzut wyprzedał się kompletnie i sklepy gdzie jeszcze jest sprzedają po 1sztuce na głowę (a i to trzeba zamawiać ~3dni wcześniej) bo ludziska kupują i sprzedają na ebayu 30-40GBP drożej.

Jak jesteś zainteresowany pisz :P Bo osobiście kupiłem o jedną sztukę za dużo...

26.07.2012 00:08
9
odpowiedz
zanonimizowany373443
74
Legend

gehenna

serio masz jednego nexusa w nadmiarze? i bylaby mozliwosc wysylki do naszego pieknego kraju?

26.07.2012 00:29
komputeronix
10
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

PS3fan ---> Myślałem już nad Transformerem, ale chyba nie chce wykładać ponad 2k na tablet. Chciałbym się zamknąć w 1,5k. Nauka, głównie polegałaby na czytaniu książek, oglądaniu tutoriali i oczywiście samego programowania. Ale dzięki rozważę 10.1.

gehenna ---> Czytałem o Nexusie, bardzo fajny tablet, ostatnio trochę się ich pojawiło na allegro, ale jak dla mnie duży minus za brak chociaż 3g. Ale z ciekawości ile by kosztował u Cb ?

26.07.2012 00:47
PS3fan
👍
11
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Jeżeli nie chcesz wydawać więcej niż 1500 zł, to weź pod uwagę też pierwszą generację Transformera. Różnice (poza wnętrznościami oczywiście) są raczej kosmetyczne, a jest on tak samo funkcjonalny jak Prime. I jeżeli dużo czytasz, możesz też zastanowić się nad Nowym iPadem. Genialny ekran zdecydowanie najbardziej się do tego nada. Ale tutaj z kolei będzie problem z programowaniem. No i iOS jest systemem zamkniętym, co również może być wadą.
A co do samego ekranu 10.1 i pisania, to jeszcze dodam coś od siebie: był taki okres, kiedy zostałem bez komputera z samym tabletem (właśnie iPad, czyli ekran 9'7 cala). I wtedy wszystko pisałem tylko na nim. Jeżeli klawiatura ekranowa jest dobra, na takim urządzeniu można nauczyć się pisać tak samo szybko jak na komputerze. Potem na jakiś czas wpadł mi w ręce Samsung Galaxy Tab (1G) z 7" ekranem. I nijak nie dało się na tym szybko pisać: ani "smartfonowo" (tablet w rękach, pisanie kciukami) ponieważ był on za szeroki, ani "komputerowo" (tablet leży, ekran w pozycji poziomej, pisanie jak na klawiaturze komputerowej) ponieważ klawiatura była stanowczo za mała. Tak więc, jeżeli chcesz też tworzyć treść, a nie jedynie ją konsumować, obowiązkowo musisz mieć ekran 9,7<.
Jako ciekawostkę, dodam że wszystkie te posty (niekrótkie przecież) napisałem na iPadzie i nie odczuwam żadnego dyskomfortu nawet przy dłuższym stukaniu ;)

26.07.2012 00:52
12
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

ja się strasznie meczę przy pisaniu na ipadzie.

A już praca czyli kilka otwartych aplikacji, kopiowanie z maila do excela czy word-a to masakra... Może powinienem sobie klawiaturę sprawić.

Komputeronix - naprawdę bierz albo tego Nexusa bo jest tani. Albo ipad-a. Nie warto się pakować w nic w cenie w okolicy ipadowej na androidzie. Tablet i android nie jest wart pełnej ceny 350-400GBP.
Cena jest do uzgodnienia. 3G nie jest tak naprawdę potrzebne jak masz smartfona. Robisz sobie ze smartphona Access Point i masz net w tablecie. Ja tak robię z ipadem (bez 3G) i z iphonem - działa bez zastrzeżeń.

Valem byłaby. W piątek go dostanę (dzisiaj go wysłali i już nie mogłem cancelnąć ordera) i wtedy podejmę decyzję. Trochę mnie korci by go zostawić, ale już mam iPada i żona by mnie ukatrupiła na miejscu ;)

26.07.2012 00:57
PS3fan
13
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Ja się nie męczę, ale nie przeczę, że może być to niewygodne (kwestia gustu). Ja nie uznaję takich dodatków jak klawiatura do iPada. Według mnie rozmija się to z celem, bo od takiego pisania mam notebooka.
A wracając do dyskusji: iPad się dla niego nie nada (chce programować), a Nexus z kolei ma za mały ekran do pisania. Tak więc jesteśmy w kropce ;)

A jeżeli chodzi o 3G, to fakt, hotspot w telefonie działa bardzo dobrze. Nie wiem, jak to jest w telefonach z Androidem, ponieważ także mam iPhone'a. Ja kupiłem iPada z 4G i internet na kartę dla świętego spokoju: aby nie musieć za każdym razem włączać hotspota kiedy chcę sprawdzić pocztę albo wynik meczu. A do większych "operacji" włączam hotspota w telefonie (gdzie mam nielimitowany internet abonamentowy). Jest to fajne rozwiązanie, bo przy takim sporadycznym używaniu jedno doładowanie starcza mi na kilka miesięcy.

26.07.2012 01:18
14
odpowiedz
zanonimizowany829223
3
Generał

trochę nie rozumiem - tablet średnio (co najwyżej) się nadaje do programowania.

26.07.2012 01:20
komputeronix
15
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

Nie mam smartfona(miałem kiedyś iphone, ale z przyczyn losowych już go nie mam), więc najwygoniej byłoby kupic modem mifi i stworzyć hotspot, jeżeli tablet nie miałby 3g.
Nexus, rzeczywiście jest obiecujący, szczególnie ze wzg. na 4 rdzeniowy procesor.
Jeżeli chodzi o pisanie to klawiatura zewnętrzna jest nie głupim pomysłem, ale może dałoby się jakoś przyzwyczaić do 7 calowej klawiatury wirtualnej.

Ale mimo wszystko chodzenie z modemem + ew. klawiaturą i żeby nigdzie nie zostawić, żeby zabrać ze sobą, byłoby bardzo męczące.
Przydałby się Nexus 3g ze slotem kart micro sd i 10 calowym ekranem :D

15.08.2012 13:02
komputeronix
16
odpowiedz
komputeronix
43
Mistrz Jedi

P.S. Zdecydowałem się zaczekać na
Samsung Galaxy Note 10.1 z czterordzeniowym 1,4 GHz, 2 GB RAM i 3G ( powinno wystarczyć i tak jest małe pokrycie LTE na terenie Polski, a tam gdzie jest to jest też WI-FI.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl