Tablet Samsung Galaxy 8.9 Tab LTE - aplikacje ?
Witam.
Chciałbym kupić na dniach Tablet SGT 8.9 LTE, ale mam kilka pytań :
Czy będą na nim działać aplikacje, które zostały stworzone na smartfony, ekrany 7.0 i 10.1 ?
Oczywiście chodzi mi tylko o aplikacje na platformę Android.
Dziękuje i Pozdrawiam
komputeronix
Będą, ale nie rozdzielczościowo. Albo będą skalowane do Twojej rozdzielczości, albo będziesz miał czarne paski po bokach (i ew na górze i dole). Mówimy oczywiście o początkach, bo za kilka lat tablet ten będzie za słaby i niektóre aplikacje nie będą na nim działać.
Dzięki, za odpowiedź.
Polecasz jakiś inny/lepszy tablet ?
Na razie i tak nie ma chyba aplikacji na androida, która wykorzystałaby w pełni dwurdzeniowy procesor 1.5, choć po wejściu Note 10.1, mogą się takowe pojawić.
Ja jestem Applowcem (nie mylić z fanboyem Apple) i za Androidem nie przepadam, ale postaram się pomóc. Podaj kryteria (do czego będziesz go używał?, czy wymagasz od niego czegoś konkretnego?, progi cenowe?) i się wtedy zastanowimy. Mam nadzieję że inni koledzy z forum mnie wspomogą, bo tak jak mówiłem, nie mam na codzień kontaktu z Androidem (ale jednak co nieco o nim wiem) i nie chcę cię wprowadzić w błąd ;)
Chciałbym się na nim uczyć i programować w javie, odbierać pocztę, serfować po internecie, robić zakupy (listonic) oraz na pewno trochę rozrywki (gry i muzyka). Wahałem się pomiędzy SGT P6200, a właśnie SGT P7320, ponieważ w SGT P7320 martwi mnie brak slotu na micro sd, chociaż mógłbym korzystać z dropboxów itp.
Nie wiem który z nich sprawniej działa i lepiej sobie radzi z aplikacjami, bo ze specyfikacji powinien ten lte.
Jeżeli możesz trochę dołożyć, zastanowiłbym się na Asusem Transformerem Prime. Możesz używać go jako normalny, wygodny tablet trzymając w ręce, a kiedy przychodzi pora na "ambitniejsze" zajęcia (jak właśnie programowanie czy nauka), podłączasz keyboard dock i masz prawie pełnoprawnego notebooka z fizyczną pełnowymiarową klawiaturą, gładzikiem i nawet portem USB. Uważany jest on aktualnie za najlepszy tablet z Andkiem. Poza tym, jest w dużym stopniu oryginalny, a Samsungi są jedynie "jednymi z wielu".
A jeżeli nie Transformer, to jakiś inny z ekranem 10,1, bo z tego co widzę chcesz na nim dużo pisać, a do tego 7", czy nawet 8,9 średnio się nada.
Aha, No i mógłbyś uściślić, na czym będzie polegała ta nauka. Pisanie wypracowań? Czytanie książek? Przeglądanie dokumentów?
poczytaj o Nexus 7.
Table od google, producent Asus.
Cena 199GBP za wersję 16GB i 169GBP za wersję 8GB. 7-cali.
W UK robi furorę - pierwszy rzut wyprzedał się kompletnie i sklepy gdzie jeszcze jest sprzedają po 1sztuce na głowę (a i to trzeba zamawiać ~3dni wcześniej) bo ludziska kupują i sprzedają na ebayu 30-40GBP drożej.
Jak jesteś zainteresowany pisz :P Bo osobiście kupiłem o jedną sztukę za dużo...
gehenna
serio masz jednego nexusa w nadmiarze? i bylaby mozliwosc wysylki do naszego pieknego kraju?
PS3fan ---> Myślałem już nad Transformerem, ale chyba nie chce wykładać ponad 2k na tablet. Chciałbym się zamknąć w 1,5k. Nauka, głównie polegałaby na czytaniu książek, oglądaniu tutoriali i oczywiście samego programowania. Ale dzięki rozważę 10.1.
gehenna ---> Czytałem o Nexusie, bardzo fajny tablet, ostatnio trochę się ich pojawiło na allegro, ale jak dla mnie duży minus za brak chociaż 3g. Ale z ciekawości ile by kosztował u Cb ?
Jeżeli nie chcesz wydawać więcej niż 1500 zł, to weź pod uwagę też pierwszą generację Transformera. Różnice (poza wnętrznościami oczywiście) są raczej kosmetyczne, a jest on tak samo funkcjonalny jak Prime. I jeżeli dużo czytasz, możesz też zastanowić się nad Nowym iPadem. Genialny ekran zdecydowanie najbardziej się do tego nada. Ale tutaj z kolei będzie problem z programowaniem. No i iOS jest systemem zamkniętym, co również może być wadą.
A co do samego ekranu 10.1 i pisania, to jeszcze dodam coś od siebie: był taki okres, kiedy zostałem bez komputera z samym tabletem (właśnie iPad, czyli ekran 9'7 cala). I wtedy wszystko pisałem tylko na nim. Jeżeli klawiatura ekranowa jest dobra, na takim urządzeniu można nauczyć się pisać tak samo szybko jak na komputerze. Potem na jakiś czas wpadł mi w ręce Samsung Galaxy Tab (1G) z 7" ekranem. I nijak nie dało się na tym szybko pisać: ani "smartfonowo" (tablet w rękach, pisanie kciukami) ponieważ był on za szeroki, ani "komputerowo" (tablet leży, ekran w pozycji poziomej, pisanie jak na klawiaturze komputerowej) ponieważ klawiatura była stanowczo za mała. Tak więc, jeżeli chcesz też tworzyć treść, a nie jedynie ją konsumować, obowiązkowo musisz mieć ekran 9,7<.
Jako ciekawostkę, dodam że wszystkie te posty (niekrótkie przecież) napisałem na iPadzie i nie odczuwam żadnego dyskomfortu nawet przy dłuższym stukaniu ;)
ja się strasznie meczę przy pisaniu na ipadzie.
A już praca czyli kilka otwartych aplikacji, kopiowanie z maila do excela czy word-a to masakra... Może powinienem sobie klawiaturę sprawić.
Komputeronix - naprawdę bierz albo tego Nexusa bo jest tani. Albo ipad-a. Nie warto się pakować w nic w cenie w okolicy ipadowej na androidzie. Tablet i android nie jest wart pełnej ceny 350-400GBP.
Cena jest do uzgodnienia. 3G nie jest tak naprawdę potrzebne jak masz smartfona. Robisz sobie ze smartphona Access Point i masz net w tablecie. Ja tak robię z ipadem (bez 3G) i z iphonem - działa bez zastrzeżeń.
Valem byłaby. W piątek go dostanę (dzisiaj go wysłali i już nie mogłem cancelnąć ordera) i wtedy podejmę decyzję. Trochę mnie korci by go zostawić, ale już mam iPada i żona by mnie ukatrupiła na miejscu ;)
Ja się nie męczę, ale nie przeczę, że może być to niewygodne (kwestia gustu). Ja nie uznaję takich dodatków jak klawiatura do iPada. Według mnie rozmija się to z celem, bo od takiego pisania mam notebooka.
A wracając do dyskusji: iPad się dla niego nie nada (chce programować), a Nexus z kolei ma za mały ekran do pisania. Tak więc jesteśmy w kropce ;)
A jeżeli chodzi o 3G, to fakt, hotspot w telefonie działa bardzo dobrze. Nie wiem, jak to jest w telefonach z Androidem, ponieważ także mam iPhone'a. Ja kupiłem iPada z 4G i internet na kartę dla świętego spokoju: aby nie musieć za każdym razem włączać hotspota kiedy chcę sprawdzić pocztę albo wynik meczu. A do większych "operacji" włączam hotspota w telefonie (gdzie mam nielimitowany internet abonamentowy). Jest to fajne rozwiązanie, bo przy takim sporadycznym używaniu jedno doładowanie starcza mi na kilka miesięcy.
trochę nie rozumiem - tablet średnio (co najwyżej) się nadaje do programowania.
Nie mam smartfona(miałem kiedyś iphone, ale z przyczyn losowych już go nie mam), więc najwygoniej byłoby kupic modem mifi i stworzyć hotspot, jeżeli tablet nie miałby 3g.
Nexus, rzeczywiście jest obiecujący, szczególnie ze wzg. na 4 rdzeniowy procesor.
Jeżeli chodzi o pisanie to klawiatura zewnętrzna jest nie głupim pomysłem, ale może dałoby się jakoś przyzwyczaić do 7 calowej klawiatury wirtualnej.
Ale mimo wszystko chodzenie z modemem + ew. klawiaturą i żeby nigdzie nie zostawić, żeby zabrać ze sobą, byłoby bardzo męczące.
Przydałby się Nexus 3g ze slotem kart micro sd i 10 calowym ekranem :D