szukam widowiskowych gier, ale bez przegięcia
Wymieńcie gry widowiskowe, tu mam na myśli raczej walkę np. w aliens vs predator (tym nowym), finishery wyglądają ładnie, choć mało ich jest więc powtarzają się często niestety. Klimat też niezły jest, ale sama gra nudna.
I najlepiej będzie jeśli zechcielibyście wymienić tylko te w miarę dobre gry. Dla przykładu, ostatnio miałem okazję pograć może z 30 minut w Red Faction jedno z nowszych i młotem mogłem rozwalać ściany budynków i wież, że ładnie burzył się obiekt pod wpływem grawitacji (czy tam pod wpływem braku podpory, bo chyba fizyka za dobra nie jest tam), ale sama gra była nudna - lecisz jak idiota wyznaczoną ścieżką i zabijasz takich samych przeciwników w kółko co kilka metrów i aż odechciało mi się grać. Miałem wrażenie jakbym to ja pobrał sobie z netu jakiś silnik gry np. Unity, wrzucił do niego kilka budynków i ustawił spam przeciwników co 20 metrów i koniec. Zero przyjemności z takiej gry, tym bardziej, że AI w red faction jest słabe, a szkoda, bo sama możliwość burzenia rzeczy jest godna podziwu, ale do AI już nie przyłożyli się, widocznie skupili się na jednej rzeczy.
mało odpowiedzi, czyli znowu widzę, że większość gier nie istnieje, bo twórcy wolą robić gry dla dzieciaków, czyli uproszczone, głupie, bez klimatu, mało grywalne (choć dzieciaki kochają w grach mieć drogę 150000 mil, gdzie co 20 metrów wyskakuje 30 żołnierzy i czują się jak bogowie zabijając ich non stop z kałacha i spamu granatów, które odnawiają się w sekundę po wdepnięciu na skrzynię, a skrzynie są co 50 metrów).
W takim razie dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi i smutno, że tak mało gier dobrych jest na tym świecie. Niebawem wpadnę na inny typ gry i zapytam na forum, może za dziesiątym, albo pięćdziesiątym razem trafię na grę, której nie znam i jest dobra.
A mnie się ostatnio bardzo spodobał Binary Domain. Co prawa gra jest czystą "konsolówką" ale walki z bossami są naprawdę efektowne. Jedna z bardziej niedocenionych gier ostatniego roku, a, imho, szkoda bo gra się naprawdę przyjemnie. Oczekiwałem efektownej strzelanki i dostałem to co chciałem, bez zbędnej filozofii.
Też miałem polecić Binary Domain - rozwalanie kolejnych robotów przez całą grę jest cholernie satysfakcjonujące (po prostu pięknie się rozwalają), a i fabuła stoi na poziomie wyższym niż większość strzelanek (chociaż nie oszukujmy się, to akurat wielki wyczyn nie jest).