szpital
Witam.
Mojego ojca zabrało pogotowie jakąś godzine temu. Dostał padaczki. Nie jest ubezpieczony wiec nasuwa sie wazne pytanie...jakiej kwoty mozna sie spodziewac do zapłaty? Ratownik medyczny powiedział, że prawdopodobnie już dziś bedzie go można odebrać i zabrać do domu ale nie był w stanie powiedzieć jaki szpital wystawi rachunek. Wie ktoś co nieco na ten temat? chociać w przyblizeniu ile może to kosztować.
Art. 68.
Każdy ma prawo do ochrony zdrowia.
Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
daro11221 > śmiała teza konstytucja =teoria
W przypadku jednorazowego wyjścia do lekarza, zarejestrowanie jako bezrobotny przeszło by bez problemu. Z karetką może być już ciężej, mogą powołać się na to, że w tym dniu ulgi Cię jeszcze nie obowiązywały.
trybik18
Art. 68. Każdy ma prawo do ochrony zdrowia. to prawda ale to nie znaczy że za darmo
Obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych. Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa.
Warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa to znaczy że musisz być ubezpieczony
nie hiseteryzuj.
Jedz do szpitala i popros ich lekarza zeby pomogl ojcu mimo ze nieubezpieczony i panie doktorze zeby bylo tanio bo nie mamy pieniedzy.
Jak przyjdzie rachunek zasuwaj do opieki spolecznej.Jak nie zasuwaj do szpitala i pros o rozlozenie na raty.Kto prosi bedzie mu dane.
Ja bym sie raczej przejął skad ma padaczke.
Albo na nia choruje .
Albo alkoholowa ( to wtedy mniejszy problem) albo....radzilbym szybko jakos ojca ubezpieczyc i do neurologa padaczka rzadko wystepuje u doroslych sama z siebie.(choc sie zdarza) czesto jest to objaw zmian w mozgu :(
Sam koszt interwencji karetki pogotowia to maksymalnie 200 zł
natomiast pobyt w szpitalu może wynieść nieco więcej, zależnie od tego jakie badania itd ojciec przejdzie.
@Belert - padaczka u doroslych sama z siebie wystepuje rzadko - to ok, ale jak juz wystapi, to najczesciej jest to jednorazowy przypadek. Pozniejszych sie nie odnotowuje, gdyz po prostu zanikaja.
@trybik18: Owszem każdy ma prawo i każdego w szpitalu będą leczyć, tylko później mu wystawią za to rachunek, jak nie jest ubezpieczony.
"Każdy" "finansowanej ze środków publicznych."
a ja głupi myślałem ze każdy to każdy bez różnicy pracuje czy tez nie.
znalem pewnego bezdomnego którego praktycznie co 2 dzień wozili karetka do szpital ( niestety juz nie dowiem sie czy dostawał rachunek).
ps. w moim bliskim sąsiedztwie bezdomni mają "bazę" i z tego co widzę karetka jest często - obiecuje ze zapytam
a po calym zdarzeniu wyrzuc ojca do urzedu pracy...
sam mialem ten problem, ze moj ojciec nie chcial sie zarejestrowac jako bezrobotny... a jak przyszlo co do czego to jak zobaczyl rachunek 2000, ktory odmowilem zaplacic poczatkowo, to dopiero ocknal sie... a raptem mial wlasnie zawal i tez go zabrali na kilka dni.
a co jakby bylo cos powaznego?
ubezpieczenie nic nie kosztuje jak sie na bezrobociu jest... a na bezrobociu mozna byc wiecznie. wtedy dopiero konstytucja daje "darmowe" prawo do ochrony zdrowia...
"a ja głupi myślałem ze każdy to każdy bez różnicy pracuje czy tez nie."
kazdy ma prawo i tak bez roznicy czy pracuje czy nie... ale jesli nie pracuje, to ktos musi placic za to ubezpieczenie...
ZUS musi dostac kase.
bez pracy, bez zarejestrowania to wtedy chory musi zaplacic.
i co ty do tych bezdomnych masz? moze sa zarejestrowani w urzedzie pracy? skad to wiesz
nic nie mam skąd ten pomysł . porostu zapytam jak to jest rozwiązane.
jezeli ktos jest bezdomny to rachunek powinien dostać przy wypisie .
moze po prostu jest zarejestrowany jako bezrobotny? tego nie wiesz...
a nawet jak nie jest ubezpieczony w dana chwile, czyli nie jest zarejestrowany, to wtedy szpital bierze urzedasa socjalnego i wypelniaja formularz dla MOPSa
szpital wtedy dostaje zwrot kosztow.
moze tez z tego autor watku skrzystac, ale jesli jest to lenistwo ze sie nie zapisal to sorry batory. placic trzeba.
Pewnie na czarno pracuje złodziej, może to i dobrze, że zachorował przynajmniej ma za swoje.
Kotlet schabowy- obys Ty tak zachorował :)
Ojca odebrałem wczoraj około 20. Rachunek to 220zł ;)
Współczuję Ci chłopie. Ważne, że nic poważnego mu się nie stało.