Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: System RPG z realistyczną walką

08.07.2013 23:15
Garret Rendellson
1
Garret Rendellson
87
Legend

System RPG z realistyczną walką

Witam, jaki polecacie system z jak najbardziej realistyczną walką, którą można by przenieść do Warhammera - ten z młotka jest delikatnie mówiąc słaby.

09.07.2013 01:09
Stra Moldas
😊
2
odpowiedz
Stra Moldas
98
Wujek Samo Stra

Ja zawsze lubiłem Dungeons & Dragons. :)

09.07.2013 01:25
3
odpowiedz
Zenzibar
17
Generał

Tak, nazywa się przestań być nerdem.

09.07.2013 01:49
4
odpowiedz
Taal
72
Pretorianin

Polecam mechanikę z "Wiedźmin: Gra Wyobraźni". Jest nie tylko bardziej realistyczna niż ta z WFRP, ale też doskonale do niej pasuje (zbliżone atrybutu, brak silnie zdefiniowanych klas a'la D&D) i oferuje więcej zabawy niż tępe powtarzanie "domyślnego ataku".

Możesz też spróbować fanowskiej łatki do D&D o nazwie Grim and Gritty, które przybliża mechanikę dedeków do dark fantasy. Nie miałem jednak przyjemności przetestować jej w grze, więc nie wiem jak się sprawdza.

09.07.2013 08:06
5
odpowiedz
zanonimizowany809
160
Legend

Za chwilę spadną na mnie gromy, ale co mi tam:

Monastyr, rozdział "prawdziwe starcie".

Raczej cięzko będzie przenosić do młotka, ale dla nerda nie ma rzeczy niemożliwych.

09.07.2013 09:09
6
odpowiedz
zanonimizowany898256
8
Konsul

Czemu miałyby spaść gromy Vader? Monastyr jak dla mnie ma strasznie zjebany system, ale jeśli chodzi o "realizm" walki, szczególnie bronią białą to sprawdza się wyśmienicie.

Chociaż ja zawsze preferowałem jakieś prywatne, autorskie mini-systemy ograniczające ilość wszelkich rzutów do minimum i dające możliwości swobodnej interpretacji i przydługich mistrzowskich opisów ; )

Forum: System RPG z realistyczną walką