Strategie turowe w klimacie fantasy (cz.XXX) - jubileusz + reaktywacja!

Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz
31.12.2012 16:42
kapciu
1
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

Strategie turowe w klimacie fantasy (cz.XXX) - jubileusz + reaktywacja!

Ponowna próba reaktywacja stareńkiego wątku seryjnego.

W temacie rozmawiamy o grach wydanych i tych przyszłych. Swoich nadziejach i wspomnieniach.
Mile widziana twórczość własna w postaci map, modów czy grafik.
Gry, które są mile widziane w temacie (lista będzie na bieżąco uzupełniana):

Gry powszechnie znane, wymieniam jako nazwy całych serii
Heroes of Might and Magic
Disciples
King's Bounty
Age of Wonder
Warlords
Fantasy Wars
Etherlords
Elemental: War of Magic

starsze gry:
Fantasy General
Master of Magic

Gry mniej znane, zasługujące na uwagę:
Eador: Genesis
Land of Legends
Heroes of Malgrimia
Empire of Magic
Ascension to the Throne
Battle for Wesnoth

Zapraszam do dyskusji.

31.12.2012 16:46
X@Vier455
👍
2
odpowiedz
X@Vier455
118
Szynszyl

Kilkoro moich znajomych, dawno temu grało i podziwiało wszystkiego rodzaju strategie turowe, których ja nie za bardzo lubiłem.

Lecz po jakiś 10 latach wpadła mi w rękę płytka Heroes of Might and Magic V, mówię a co tam, i zainstalowałem.
I jednak dłuuuugo dobrze się bawiłem :D

31.12.2012 16:56
kapciu
3
odpowiedz
kapciu
199
kapciem

Z okazji jubileuszu proponuje grę Eador.

W skrócie: standardowo - połączenie herosów z master of magic.
grywalnośc świetna, grafika mocno przestarzała.
Do kupienia na gogu http://www.gog.com/gamecard/eador_genesis gdzie znajdziecie trailer i grafiki lub do ściagniecia demo z oficjalnej strony http://eador.com/.
Demo to po prostu pełna wersja ale która w pewnym momencie poprosi o klucz.

W marcu wychodzi kolejna cześć z ulepszona grafiką i bardziej rozbudowanym gameplayem.
tytuł: Eador: Masters of the Broken World

wg autorów gra ma być arcydziełem, który zmiecie herosów. pożyjemy zobaczymy :)
tu wywiad: http://gamezilla.komputerswiat.pl/publicystyka/2012/7/eador-masters-of-the-broken-world-turowka-ktora-chce-zmiesc-heroes-of-might-and-magic

31.12.2012 18:12
4
odpowiedz
Spe-S---dow
119
Legend

Ostatnio udało mi się zdobyć Disciples 2 Gold, nie wiem czemu zawsze czułem do tego tytułu jakąś miętę, bakcyla którego nie złapałem grając w HoMM3 (z tej serii preferowałem jedynie M&M VI - VIII).
Zacząłem na początek nieumarlakami, ogarnąłem odpalanie dodatków i teraz tylko wyłapuję pomyłki pojawiające się przez nieuważne czytanie instrukcji :]

31.12.2012 18:23
kapciu
5
odpowiedz
kapciu
199
kapciem

SpecShadow - świetna gra, w która zagrywam się do dzisiaj. dobrze wybraleś, nieumarli sa najpotężniejsi. podobno wyszły mody, które zmieniają niektóre elementy rozgrywki.
pytaj, gdybys miał problemy. na początek - polecam grę magiem w przypadku nieumarłych. zamroź sobie też rozwój duszka, żeby ci zamrażała tylko jedną wybraną postać.

moją ulubioną rasą są Klany. bohater wojownik, druidka i 4 pustelnikow. ekipa nie do zatrzymania. :)

jeżeli podoba ci sie disciples, to sprobuj zagrac w etherlordsa. podobna filozofia rozgrywki.

31.12.2012 18:49
Hitmanio
6
odpowiedz
Hitmanio
165
Legend

Miły wątek, obecnie przechodzę kampanię w Heroes V, dopiero Inferno, ale powoli, powoli ^^

31.12.2012 21:28
7
odpowiedz
Spe-S---dow
119
Legend

Etherlords kojarzę, mam obie części ze śp. Clicka, tak mniej więcej raz w roku nachodziła mnie myśl o spróbowaniu. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z odpaleniem na Viście.
Przejrzałem nawet fragmenty rozgrywki na YT ale ogarniałem za bardzo co tam się dzieje. Muszę poszukać instrukcji na płytach.

01.01.2013 20:13
kapciu
8
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

Wszystkiego najlepszego w 2013. Oby jak najwiecej turowych gier fantasy!

10.01.2013 12:47
kapciu
9
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

Pora na odświeżenie wątku.
Przy tej okazji napisze kilka słów o genialnej grze, w która się obecnie zagrywam.

Jest to, wspominana już przeze mnie w tym wątku, Eador: Genesis.

Eador to miszmasz kilku gatunków; strategii, rpg oraz roguelike.
Gra czerpie garściami z takich tytułów jak Master of Magic, Heroes Might and Magic, Disciples, Battle for Wesnoth.
Akcja rozgrywa się w Eadorze, magicznym świecie, który jest podzielony na wiele krain - shardów.

Gra oferuje kilka interesujących trybów rozgrywki.
Kampania, którą toczymy w opozycji do 16 innych półbogów. W tym trybie wybieramy shardy, które mamy zamiar podbić a następnie przechodzimy do właściwej rozgrywki. Po zajęciu wszystkich prowincji shardu (i po wyeliminowaniu ewentualnej konkurencji) zdobywamy shard i przypisany do niego bonus.
Skirmish - tu wybieramy shard, na którym będziemy toczyć rozgrywkę z wybranymi przez siebie oponentami. Mapa jest za każdym razem losowa, aczkolwiek określamy ogólne jej parametry (cos jak losowe mapy z herosów).
Hot seat - jak sama nazwa wskazuje. wybieramy shard, ilość playerów i bawimy się.

Co do samej rozgrywki. Po wybraniu shardu, przenosimy się na ekran mapy strategicznej. Ta jest podzielona na prowincje, których może być od 40 do 300. Każda prowincja może być zamieszkana przez jedną z ośmiu ras. Te zaś są standardowe czyli: Ludzie, Elfy, Krasnoludy, Gobliny, Orki, Niziołki, Centaury, Ludzie-Jaszczurki. Ras owe charakteryzują się różnymi cechami. np. krasnoludy, nigdy się nie pogodzą z faktem ich podbicia, gobliny maja największy wskaźnik korupcji a ludzie jaszczurki powodują ogromne problemy związane z swoimi zwyczajami plemiennymi (np. składanie swoich dzieci w ofierze). Ludzki gracz zawsze gra ludźmi, aczkolwiek gra pozwala na przymierza z innymi rasami, poprzez które możemy rekrutować ichnie jednostki.

Nasz avatar może posiadać jedną główną twierdze (którą może w dowolny sposób rozbudowywać) oraz podbite przez siebie prowincje, na których może postawić max 3 budynki (spośród 20).

Ekran twierdzy oferuje nam kilka ważnych rzeczy
- możliwość wynajęcia bohatera
Bohater może należeć do 4 klas: wojownik, zwiadowca, dowódca, mag. Każda klasa ma 4 rozwinięcia po osiagnieciu 10 poziomu. Zaś przy 20tym dokonuje specjalizacji.
Przy osiągnięciu poziomu wybieramy mu 1 z losowych umiejętności jego klasy (ogromne nawiazanie do herosów). Następnie bohaterowi przyznajemy armię, czary, wyposażamy w zdobyte/kupione przedmioty.
- budowa budynku
Mamy możliwość postawienia blisko 100 różnych budynków. Każdy z nich ma swoje graficzne przedstawienie w prezentacji naszej twierdzy. Jest jednak pewne ograniczenie - podobnie jak w dysciples, musimy obrać sobie drogę rozwoju. Np. z 6 róznych szkół magii w pewnym moemncie musimy się zdecydować na jedną. Odbywa sie to na zasadzie tierów. pierwszy tier to 4 budynki magii, 2tier 3 budynki itd.
Podobnie wygląda sprawa z budynkami jednostek. 1 tier to 4 budynki wojenne itd.
- rekrutacja garnizonu
Jednostki sa przydzielone wg tierów. 1 tier obejmuje kuszników, pikinierów, łowców, mieczników, milicje, szamanów, złodziei, bandytów, 2 tier to balisty, halabardzisci, łucznicy konni, mnisi itd.

Podboju dokonujemy na drodze dyplomatycznej lub wojennej.
Jak wygląda strona wojenna gry. Otóż po najechaniu neutralnej prowincji, gra przenosi nas na ekran taktyczny, podzielony na hexy. Następuje faza rozstawienia jednostek przy czym jedna jednostka zajmuje jeden hex.
Zasady walki są identyczne jak w "herosach".

Grę wzbogaca ogromna ilość eventów jaka się nam może przydarzyć. Praktycznie nie ma tury, w której by nie było 3-4 wydarzeń. A te są najprzeróżniejsze. Od ratowania dziewic w wieży magów, poprzez znalezienie rannego feniksa po wizyte inkwizycji. Każde wydarzenie możemy rozegrać na 3-4 sposoby, po czym dostajemy nagrody w postaci przedmiotów, złota lub powstania elfickiego.
Ogromną role przy wydarzeniach odgrywa nasza reputacja. Możemy być krwawym tyranem, wieszającym i gwałcącym wszystko co sie rusza, beznamiętnym oportunista dla którego liczy sie tylko złoto lub świętym paladynem karzącym każde odstępstwo od "wielkiego dobra"

Wszystko fajnie, gra ogromnie rozbudowana, mechaniki walki w porządku lecz co powoduje że gra jest tak niesamowicie grywalna. I tu wchodzi dawno zapomniany gatunek jakim jest roguelike.
Gra jest bardzo trudna. Nie wybacza błędów. AI jest wręcz fenomenalne. Ogromna losowść mozliwych do odkrycia lokacji, jest tylko jeden zapis rozgrywki, który sie dokonuje po wyjściu z gry (każde wyjście alt F4 powoduje odjęcia pktów przy podsumowaniu rozgrywki). Z racji jej losowości można mieć ogromnego pecha i zaliczyć wizytę mrocznego bractwa już 3 turze. A te wpierwy żąda trybutu, później ofiar aż po pełne uzależnienie.
Gre od podstaw stworzył jeden człowiek, oczywiście Rosjanina - Alexej Bokulev. Cała mechanika gry, jej założenia i poziom trudności to jego zasługa. Jak sam mówi w wywiadach - nie spodziewał się takiego sukcesu - bo gra u naszych wschodnich sąsiadów nosi już miano kultowej.

Poniżej kilka grafik z gry:

10.01.2013 12:48
kapciu
10
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

ekran bohatera

10.01.2013 12:48
kapciu
11
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

walka

10.01.2013 12:49
kapciu
12
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

wydarzenie

10.01.2013 12:50
kapciu
13
odpowiedz
kapciu
199
kapciem
Image

mapa

10.01.2013 13:30
14
odpowiedz
ROBOT-X
21
Centurion

Fantasy Wars to prawdziwy złodziej czasu. Moje "Jeszce tylko jedna tura", kończyło się kilkugodzinnym poslizgiem względem świata rzeczywistego.

Forum Forum Gry Strategiczne
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl