Steam i blokada regionalna - czy da się obejść?

Forum Komputery
Odpowiedz
07.12.2011 11:37
1
odpowiedz
nikt11
44
crywar

Steam i blokada regionalna - czy da się obejść?

Kilka gier na Steam na blokadę regionalną np RAGE, SKYRIM...
Czy jak zaloguję się na Steam przez zagraniczne proxy (gdzie blokady nie ma np Niemcy) i kupię taką grę, to czy będę później mógł jej używać także w Polsce?
To samo pytanie do DLC np. Fallout: New Vegas ma kilka DLC niedostępnych w PL.
W końcu już będzie przypisana do mojego konta, ale nie chcę wydać kasy na darmo, więc wolę się upewnić, może ktoś robił podobnie?

PS Wiele zagranicznych sklepy w UE blokują sprzedaż w wybranych regionach. Mam nadzieję, że to się zmieni jak UE wprowadzi przepisy zabraniające takich praktyk, ale na to jeszcze trochę poczekamy.

07.12.2011 11:45
Promyk
2
odpowiedz
Promyk
149
nikczemny

przez proxy nie kupisz. Musisz mieć jeszcze zgodny z IP adres zamieszkania na metodzie płatności. A jak Ci się uda - ryzykujesz banem. Gry będziesz mógł używać. Zamiast samemu kombinować w ten sposób- poproś kogoś z tamtego rejonu, żeby Ci to kupił i przekazał w postaci gifta.

Co do Fallouta - jak kupiłeś podstawkę w PL - dokupienie brakujących DLC nawet "od przyjaznego człowieka z USA" nic nie da. DLC nie będą chodzić z Twoją wersją gry. Albo całość w US/UK/gdzieś, albo całość w PL.

07.12.2011 11:46
Yergall
3
odpowiedz
Yergall
26
Pretorianin

Chyba lepiej nie ryzykować zabawy z proxy itp. Nagradzają ponoć banem jak odkryją.

07.12.2011 11:54
4
odpowiedz
nikt11
44
crywar

Bana nie chcę ryzykować, bo już raz miałem jak na allegro kupiłem gifta, a potem się okazało, że był opłacony kradzioną kartą kredytową :(
Te blokady to chyba wina polskiego wydawcy bo Steam sam z siebie nie zakłada blokad regionalnych.
Dzięki za wyjaśnienia.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl