Sprzet do grania,co wybrac,i czy to dobre?
Witam,mam w planie zlozyc sobie nowego PC z mysla o nowej generacji.Wpadl mi w oko procesor (PROCESOR CORE i7-3930K 3.20GHz LGA2011 BOX).Do tego mam 2 karty graficzne nvidia geforce gtx 660 ( sli )i dokupić 8 gb ram w tedy było by to 16 gb.I tutaj pytanie czy ten procesor wykorzysta pelna moc i możliwości tych kart graficznych?Noi chcialym jeszcze zapytać o dobry zasilacz tak od 800 v lekko powyżej a również o dobra plyte glowna która by pasowala do tego całego sprzętu.Kwota do wydania to kolo 4000 zl.Z góry dziekuje za odpowiedzi oraz pomoc,pozdrawiam.
1. Procek jak najbardziej przyzwoity jednak lga2011 jest calkowicie nieoplcalna podstawka. 3930k w zastosowaniach typowo rozrywkowych nie wydaje sie pokazywać realnej przewagi nad 2600k - ja bym bral 3770k, który będzie lepiej się sprawdzać w grach dzieki wyzszemu taktowaniu
2. Nie, nie ograniczy Twoich 2x660 (660 to najsłabsze "z możliwych" kart serii 6xx wiec bez przesady), w przyszłości staraj się kupować 2GPU na jednej karcie (tylko sugestia)
3. Dobry zasilacz a nawet więcej jak dobry to np. ktorys z Enermaxow, z serii revolution - procka i7 o którym mówie oraz 2xNV680 zasilam z enermax'a 950w revolution 85 i brak najmniejszych problemów przy największym możliwym obciążeniu
4. RAM - dokup 1:1 taki jaki już masz zainstalowany aby ograniczyć ew. klopoty
Biore 3770k,tylko potrzebuje jeszcze nazwy dobrego zasilacza ktory bylby w stanie bez zadnych problemów uciagnac 2x 660(sli) 16gb ram ddr3.Noi jeszcze takie pytanie.Mam zamair wymienić plyte glowna bo moja obecna nie może mieć sli znacie nazwe dobrej plyty glownej która by sobie z tym co tutaj napisałem poradzila?Gdybyscie jeszcze byli na tyle mili podac mi nazwe dobrego ram ddr3 do tego,zgory dziekuje i pozdrawiam
Prosisz, masz: 800v rozumiem że jakiś 800 Watowy :O - Chieftec BPS-850C
Moim zdaniem w sam raz był by ten - Chieftec (CTG-600-80P) 600W
Większego nie trzeba.
OK a ram ddr3 2 watkowy jakiś ? I nazwe plyty glownej .Dzieki za dotychczasowa pomoc
Tak - jeśli chodzi o pamięci to wystarczą 3 kości po 2 gb znanej firmy mogą być Polskie GoodRam.
Co do płyty głównej to sam sobie dobierz, wchodź na ram.net.pl i dobieraj.
Zestawy masz w 1 poście w temacie podanym przez Roniq.
Do gier wystarczy i5 xxxxK ( i7 nie robi różnicy w obecnych grach praktycznie - tylko strata kasy ). Do tego jakaś płyta z chipsetem umożliwiającym OC. Potem w zależności od ilości kasy. Jak chcesz ogromną wydajność za rozsądną przytym cenę to Radeon HD7970. Jak jesteś bogaczem i cie stać to GeForce TITAN.
Z tańszych HD7850/HD7870 lub stosowne do tego GeForce'y.
Sorry zle się wyraziłem w 6 poscie.Ja pytałem.Znacie jakas nazwe dobrego ram 2 kanalowego?16gb i ile mhz powinienem miec.Jeszcze bym prosil o nazwe plyty glownej która by do tego wszystkiego pasowala.
To co napisał strelnikov jest ogólnie prawdą jeśli chodzi o gry niemniej od 2012 spora ich część wykorzystuje już 6 rdzeni, a na wykresach ładnie się rozkładają obciążenia 6/12. Poza tym w każdym innym zastosowaniu czuje się różnicę na 6 rdzeniach, w czymkolwiek co robisz niemniej 3770k to rozsądny tani wybór jeśli chodzi o gry z efektem bardzo dobrym
3770K ustawione na 4,9GHz ~ 3930K nie kręcone, więc jeśli 3930K ustawisz na 4,9GHz to sam masz odpowiedz jak to będzie różnica, jedna w grach w których obsługiwane są tylko 2/4 rdzenie różnica będzie tylko wynikać wtedy kiedy dany model procesora będzie miał wyższe taktowanie. Na 6 rdzeniach z racji na wysokie temperatury bez WC bardzo ciężko jest uzyskać 5Ghz (albo z wysiłkiem), za to 3770K chodzi na powietrznym bez problemu szczególnie że jest wykonany w 22nm, a np. mój 6 rdzeniowy 980x w 32nm tak samo jak 3930k
Poza tym Lga2011 to nie tylko procesor, ale też całkowicie inaczej rozwiązany kontroler pamięci np. u mnie na LGA1366 jest to rozwiązanie 3 kanałowe, w SB jest o rozwiązanie 2 kanałowe, a 3960/70X/3930K ma rozwiązanie 4 kanałowe przez to pamięci chodzą najszybciej, co też jest widoczne.
Plusów tak naprawdę 3930K ma same, minus cena w stosunku do 3770k, jeśli ma być to sprzęt tylko do grania to najrozsądniej brać 3770k. Wszystko zależy od środków i oczekiwań
Układ 2x660 jest bardzo dobry, do fullHD wystarczający aż za nadto.
Zasilacz 800W to całkowicie wystarczające rozwiązanie, pamięci w sumie możesz kupić dowolne
Przy cenie 4k, procesor 3930k i tak byłby poza zasięgiem tej ceny, a na 3770K spokojne zbudujesz sobie platformę do grania.
Reasumując jeśli nie zapchasz sprzętu kartami graficznymi (multi-GPU) to różnice nawet między 2 rdzenie / 4 rdzenie / 6 rdzeni w takich grach jak np. BF3, czy Wiedźmin II + ubersampling różnica w wydajności na korzyść 2/4/6 rośnie w wartościach całkowicie marginalnych, do gier nadal wystarczającym rozwiązaniem są 2 rdzenie+HT.
Alex,nie wiem czy dobrze zrozumialem,3730k da się podkrecic do tego samego taktowania które jest przy 3770k?Bo w takim razie swiadczylo by żeby lepiej wziąć 30 niż 70.