Forum Gry Hobby Sprzęt Rozmawiamy Archiwum Regulamin

Forum: Słuchawki 5:1

28.04.2012 10:50
😊
1
zanonimizowany834987
8
Chorąży

Słuchawki 5:1

Cześć:) Mam pewną sprawę: gram na swoim laptopie w dużo strzelanek sieciowych; CS, COD4 itp. Wiadomo, jak w takich grach ważne jest wysłuchanie nadchodzących przeciwników więc zdecydowałem się na zakup słuchawek w systemie 5:1 ale w laptopie nie mam specjalnych wejść Jack do tego systemu. (Oprócz zielonych i różowych powinny być jeszcze pomarańczowe itp.), a zauważyłem, że wiele modeli (słuchawek) posiada takie końcówki. Właśnie, czy w jakiś łatwy sposób mógłbym używać takich słuchawek w swoim komputerze? Na przykład kupić takie z wejściem USB lub jakimś prostym sposobem "przystosować" laptopa do ich używania z wejściami Jack chociaż pewnie bym musiał się bawić z kartą dźwiękową. Prosiłbym o jasne odpowiedzi gdyż nie jestem informatykiem, ale amatorem i nie znam się tak bardzo na sprzęcie.

28.04.2012 11:03
2
odpowiedz
zanonimizowany740676
69
Legend

Bez karty dźwiękowej najlepsze sluchawki nie pokażą mocy nie ma sensu kupowac niczego powyżej 200 zł też gram w cod4 i owszem sprzęt pomaga ale nie licz że będziesz słyszał Bog wie co z super karta i Sluchawkami to co masz wystarczy chyba że chcesz być pro hehe

28.04.2012 11:15
3
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend

Pomijając fakt, że takie słuchawki to badziew jakich mało, to żeby je podłączyć do laptopa musiałbyś skorzystać z jednej z 2 opcji. Albo kupić słuchawki podpinane pod USB, wtedy mają one wbudowaną kartę dźwiękową i w ogóle nie korzystają z tej laptopowej, albo kupić porządną, zewnętrzną kartę dźwiękową na USB, która posiada odpowiednie gniazda.

28.04.2012 11:18
Loczek
4
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

1. Jeśli nie masz karty dźwiękowej 6 kanałowej, to żadne przejściówki nie pomogą - będziesz miał dźwięk stereo (może być puszczony na n kanałów, ale to zawsze stereo).
2. Słuchawki n-kanałowe to moim zdaniem wyrzucanie kasy w błoto. Dobre stereo będą lepsze.

28.04.2012 11:28
5
odpowiedz
zanonimizowany834987
8
Chorąży

Z tą kartą zewnętrzną odpada, bo nie mam tyle pieniędzy żeby wydać drugie tyle albo i więcej co za słuchawki. Kurde, a nie byłoby warto kupić takich z USB? Już nawet nie chodzi o sieciówki, ale też kocham się bać grając w gry jak Amnesia, Penumbra, Dead Space, ale czegoś mi w nich brakuje, takiego napięcia, które by sprawiło, że zostawią one krater w mojej psychice:)
PS: Mam już dosyć drogie słuchawki Stereo, ale to mi nie wystarcza, wolę mieć to uczucie, że coś za mną chodzi itd:)

28.04.2012 11:32
wysiak
6
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

"PS: Mam już dosyć drogie słuchawki Stereo, ale to mi nie wystarcza, wolę mieć to uczucie, że coś za mną chodzi itd:)"
Uzywajac stereo nie ma zadnych problemow z pozycjonowaniem dzwieku w dowolnej pozycji do percepcji sluchacza.
http://gprime.net/flash.php/soundimmersion#7ccg

28.04.2012 11:33
7
odpowiedz
zanonimizowany3972
87
Legend
Wideo

Załóż zwykłe słuchawki, odpal filmik z linku poniżej i zamknij oczy.
http://www.youtube.com/watch?v=IUDTlvagjJA
Jak widać nawet na słuchawkach stereo da się uzyskać dźwięk przestrzenny bez większego problemu.

28.04.2012 11:41
8
odpowiedz
zanonimizowany834987
8
Chorąży

No niby można, ale wszystko to wyobraźnia, bo coś co jest z tyłu i z przodu brzmi identycznie.

28.04.2012 11:51
PrzemoDZ
9
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

[8] --> To ty chyba masz słuch binarny- słyszysz czy gra, czy nie gra. W takim wypadku nie pomogą żadne słuchawki...

28.04.2012 11:56
Loczek
10
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho

Ale w jaki sposób słuchawki 5.1 będą lepsze? Będziesz miał dodatkową słuchawke na czole i na potylicy, żeby słyszeć dźwięki z tyłu/przodu?

28.04.2012 11:59
wysiak
😊
11
odpowiedz
wysiak
95
tafata tofka

PrzemoDZ --> Ale on ma racje, w stereofonii dzwiek dobiegajacy bezposrednio w osi 0-180 stopni ma taka sama moc w obu kanalach, oczywiscie w filmikach z linkow wyzej tego problemu nie ma, bo dzwiek sie porusza, wiec wiadomo czy wlasnie znalazl sie z przodu czy z tylu.
No ale jesli gra sie wylacznie na sluch, z wylaczonym monitorem, to to rzeczywiscie moze byc problem.

28.04.2012 12:12
PrzemoDZ
12
odpowiedz
PrzemoDZ
138
Legend

wysiak --> Czyli tak jak w rzeczywistości- nie mamy dwóch par uszu które wyłapywały by różnice w czasie dotarcia do nas dźwięku z przodu, lub z tyłu. Różnice można zauważyć w głośności owego dźwięku- dochodząc z przodu będzie dla nas głośniejszy.
Żaden system 5.1 tego nie zmieni. Może jedynie spotęgować różnice między prawym a lewym kanałem, lub poziomu głośności odgłosów dochodzących z przodu, lub z tyłu, tak więc stwierdzenie, że w stereo działa tylko nasz wyobraźnia z w 5.1 jest coś więcej, jest nieprawidłowe ;)

28.04.2012 13:09
13
odpowiedz
zanonimizowany834987
8
Chorąży

Chodzi mi najbardziej o klimat z gier, bo grając na stereo odczuwam mało emocji, a do sieciówek też by się przydało. Mam teraz takie pytanie, czy ktoś z was używa takiego sprzętu, bo tutaj są na razie tylko wywody, prosiłbym o jakąś opinię, czy to pomaga nasilić wrażenia płynące z rozgrywki. Powtórze jescze raz osobom, które nie potrafią czytać ze zrozumieniem: Chodzi mi o !WRAŻENIA!, nie o to, że w grze będę kierował się tylko dźwiękiem, bo przecież percepcji wzrokowej także trzeba użyć. Czy to, że chcę mieć dźwięk przestrzenny w grze, to znaczy, że jestem ślepy? Uzasadnijcie, proszę swoje wypowiedzi, a nie tylko w kółko: "gówno! nie kupuj! jesteś ślepy! masz dobre słuchawki i graj!". Poza tym te słuchawki, które posiadam obecnie już mi się psują (muszę poruszać kablem żeby dźwięk dobiegał z obu stron, a do tego z jednej jest ciszej) i nie wiem czy zostać przy stereo, czy spróbować czegoć nowego. Mam nadzieję, że się w końcu zrozumieliśmy i nie będzie już niejasności. Właśnie wyczytałem w internecie, że efekt jest bardzo widoczny, że jest duża różnica między stereo. Oczywiście jak zawsze mogę się spodziewać pomocy i opini od ekspertów, którzy takich słuchawek nie mieli an głowach.

28.04.2012 13:10
14
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

a ja tam od lat uzywam swoich razorkow barracuda hp1 bodajze (tak dawno ze moglem pomylic cyferki/nazwe) i sobie chwale.

jak grywalem kiedys w fps to zdecydowanie lepiej mozna spozycjonowac dzwiek, aczkolwiek ponoc porzadne stereo wystarcza...
w nich bezblednie mozna poznac czy cos jest z tylu, czy z przodu... ale do tego trzeba sporo grac, bo jak teraz cos odpale to mnie bija jak chca :)

^^edit
pewnie ze lepiej sie gra... tak jak w wyscigowe gry lubie grac na glosnikach pseudo 5.1 (w sensie 5 glosnikow, bas, ale wszystko podlaczone do stereo...) to w strzelankach mistrzowsko sie gra na sluchawkach 5.1 juz prawdziwych...
no ale odczucia glownie sa dzieki basom i samej grze. Taki bf3 daje frajde przeogromna, jak lataja nad toba samoloty, helikoptery, wiesz skad, dokad, strzelaja z prawej, lewej, z tylu z przodu... jest po prostu megafun i sluchawki 5.1 sie jak najbardziej sprawdzaja (te lepsze, ale to tak jak ze wszystkim).
na stereo jakos nie czulem tego, ale tez nie mialem sluchawek stereo powyzej 300zl, wiec nie wiem jak te wyzszej klasy beda dzialaly z grami i filmami...
szpece mowia ze na stereo tak samo... ale wiekszosc z nich nie miala porzadnych 5.1 na glowie i bardziej teoretyzuje.

a i niestety szykuj sie na wydatek minimum 500zl... bo te tansze (potwierdzone recenzjami) raczej dobrze sie nie spisuja...

28.04.2012 13:22
15
odpowiedz
zanonimizowany834987
8
Chorąży

[14] Dzięki, wreszcie ktoś kto wie, co mówi.:) Chyba zdecyduję się na zakup:P

28.04.2012 13:25
16
odpowiedz
Dessloch
263
Legend

bo mowie to co chcesz uslyszec, ale pamietaj ze taki doradca najgorszy... sluchaj tez glosu drugiej strony, bo tez maja bardzo duzo racji.

ja mowie o swoich odczuciach, ktore moga byc skrzywione przez posiadanie takich sluchawek. Ja jestem o tym przekonany, ale bardzo duzo (jesli nie wiekszosc) ma odmienne zdanie.

28.04.2012 13:48
17
odpowiedz
zanonimizowany834987
8
Chorąży

Bo bardzo dużo osób jest przekonana, że jak coś jest rzadko używane to od razu jest gównem. Takie myślenie stereotypowe.

28.04.2012 16:02
Loczek
18
odpowiedz
Loczek
160
El Loco Boracho
28.04.2012 20:09
PS3fan
19
odpowiedz
PS3fan
87
Generał

Bo bardzo dużo osób jest przekonana, że jak coś jest rzadko używane to od razu jest gównem. Takie myślenie stereotypowe.

Cóż akurat słuchawki 5.1/7.1 czy inne "4gamers" stanowią teraz bardzo dużą część rynku, więc mówienie, że są "rzadko używane" jest głupotą.
Swojego czasu miałem taki sam problem jak ty. Chciałem kupić słuchawki i byłem na maxa napalony na "7.1". Pyałem na różnych forach, od typowo audiofilskich, poprzez ogólnie komputerowe, aż po growe, takie jak GOL. Wszędzie (bez wyjątku) powiedziano mi to, co koledzy mówią ci teraz: "takie słuchawki to shit!". No ale ja byłem głupio uparty i obstawałem przy swoim, że Razer Megalodon (bo te słuchawki chciałem kupić) są najlepsze na świecie, bo mają dźwięk przestrzenny (tak samo jak ty robisz teraz). Do samego końca nie zmieniłem zdania. Swoje CAL!-e kupiłem tylko dlatego, że na Megalodony ostatecznie zabrakło mi funduszy. Szczerze się przyznam że mocno nad tym ubolewałem. Jednak teraz moich Creative'ów nie zamieniłbym absolutnie na nic innego (włącznie z w.w Razerami). Słuchawki są genialne, grają dużo lepiej niż g*wno z rodzaju 5.1/7.1 (którego też sporo przesłuchałem). Po kilku godzinach użytkowania CAL!-i z wielkim impetem nawróciłem się na "religię" kolegów Narmo, wysiaka itd :D
Dlatego pamiętaj, że słuchawki "4gamers" są ostro przereklamowane i mając już dobre słuchawki stereo możesz się nieźle na nich zawieść.

Forum: Słuchawki 5:1