Skradziony paszport- jakie konsekwencje?

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
16.12.2012 21:10
Dark Crow
1
odpowiedz
Dark Crow
149
Old Mans Child

Skradziony paszport- jakie konsekwencje?

Hej, tak to się niestety stało że w piątek wieczorem pechowo stałem się ofiarą kradzieży; skradziono mi telefon i portfel w którym miałem paszport; czy pan kolega z trzema paskami i znaczkiem adidasa który to "odciążył mnie" jest w stanie narobić mi jakichś nieprzyjemności z tym paszportem? Jestem obywatelem Polski.

16.12.2012 21:13
Drendron
2
odpowiedz
Drendron
133
Generał

Cóż, kradzieże tożsamości i wyłudzenia kredytów stoją przed Tobą otworem.

Zgłoś to na policji i najlepiej w biurze paszportowym, w którym go wyrabiałeś.

16.12.2012 21:21
hopkins
3
odpowiedz
hopkins
231
Zaczarowany

Ciesze sie, ze pytasz na forum! Jak rozumiem zglosiles kradziez gdzie trzeba?

16.12.2012 21:21
4
odpowiedz
Zyga
223
Urpianin

Policja i tak cię odeśle do biura paszportowego. Już to przerabiałem :-)

16.12.2012 21:29
Dark Crow
5
odpowiedz
Dark Crow
149
Old Mans Child

Jak długo może trwać cała procedura w Urzędzie Paszportowym wie ktoś może jeszcze?

16.12.2012 21:39
AloneInTheDark
😊
6
odpowiedz
AloneInTheDark
58
AITD

Uwierz, procedura w urzędzie to teraz Twój najmniejszy problem.

http://www.dokumentyzastrzezone.pl/

Leć do banku (nawet jak nie masz konta) i zastrzeż ten paszport w międzybankowej bazie dokumentów zastrzeżonych. Oczywiście policja i urząd też, ale to chwile później.

Idąc na policje i do urzędu gwarantujesz sobie papierki, które Ci mogą potem pomóc (w pesymistycznym przypadku) w udowodnieniu, że to nie Ty wziąłeś tą szybką pożyczkę na 5000 zł w firmie X.

Zgłaszając w banku jak najszybciej gwarantujesz sobie to, że prawdopodobnie nikt nie zdąży wziąć na Ciebie pożyczki (jeśli ktoś się posłuży w jakimkolwiek banku Twoim dokumentem to pracownikowi banku się wyświetli "dokument zastrzeżony" i wtedy wiadomo, "cichy alarm").

Oczywiście idziesz do banku i mówisz, co się stało, i że chcesz zastrzeżenia w tej bazie międzybankowej.

16.12.2012 21:51
Awerik
😊
7
odpowiedz
Awerik
62
Backpacker

Istnieje też możliwość przed którą nie jesteś w stanie się zabezpieczyć - że ktoś używając Twojego paszportu i tożsamości będzie sobie podróżował po świecie. :) Ale to tylko w przypadku jeżeli dresik ma świadomość, że na sprzedaży paszportu można trochę zarobić (ostatnio smutni panowie oferowali kumplowi 500 dolarów za dokument z orzełkiem).

16.12.2012 22:02
8
odpowiedz
Malaga
153
ma laga

wczoraj sobota, dziś niedziela handlowa - módl się żeby dresik nie był zbyt bystry przy wykorzystaniu tego faktu, że jest w posiadaniu Twoich dokumentów :)

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl