Sieć w firmie na windows XP
Cześć! Mam do was dzisiaj pytanie z tej właśnie dziedziny, proszę o odpowiedź. Otóż jest taka sytuacja: W firmie jest 20 kompów, każdy ma nazwę - przyjmijmy od MS-M1 do MS-M20. Sieć oparta jest na domenie (przyjmijmy astralnet). Chcę skonfigurować pod tą sieć nowy komputer zamiast starego (MS-M15). Jak to zrobić? Czy potrzebuję do tego jakiś danych administratora, np hasła do tej domeny? Robiłam to tak, że po instalce systemu zmieniałam nazwę nowego kompa właśnie na te MS-M15 i poprzez kreatora w zakładce sieć w panelu sterowania - wybierałam sieć w firmie na domenie, wpisywałam właśnie domene, nazwę kompa, ale nie wykrywa mi sieci. Z tego też względu nie mogę pójść dalej i w mój komputer --> ten komputer należy do domeny wpisać odpowiednie dane. Proszę, proszę o pomoc, informatyk będzie dopiero za tydzień...!
Porównaj dane połączeń sieciowych na obecnym kompie i tych już pracujących w domenie. Strzelam, że DNSy są niepoprawne.
Edit: Ale tak czy siak będą potrzebne uprawnienia administratora domeny, żeby podpiąć nowy komputer do niej.
Tak jak napisano wcześniej należy wpisać odpowiednie DNSy. Jeśli chodzi o dodanie komputera do domen to zwykły użytkownik też może standardowo - chyba że w firmie administrator ograniczył wam to. Wszystko zależ od konfiguracji na serwerze z Active Directory - prawdopodobnie wizt
yta informatyka będzie konieczna :)
Water_Strider, Narmo --> a na jakiej zasadzie serwer "wie" że to nowy komputer? Loguje się na domenę z taką samą nazwą komputera, na mój login i hasło do konta, którego pliki - oprócz samego systemu - są synchronizowane na mapowanym dysku sieciowym?
Czy jakbym posiadała hasło do profila administratora sieci (a nie tylko tego kompa) to mogłabym to zrobić? W jaki sposób?
Każdy komputer przy próbie podłączenia się do domeny otrzymuje swój własny, unikalny dla komputera oraz systemu, identyfikator. Instalując taki sam system na tym samym komputerze korzystając z tych samych danych po ponownym podłączeniu się do domeny zostanie wygenerowany zupełnie inny identyfikator.
Windows Server 2008 R2, który mam w domu, nie wpuścił mnie do domeny, gdy logowałem się na "zwykłego" użytkownika. Musiałem podać login i hasło administratora domenowego (serwer jest tak na start ustawiony). W pracy na Windows Server 2003 i 2x 2008 też mam tak zrobione, ale ponieważ to nie ja je konfigurowałem to nie wiem, czy standardowo wprowadzone są takie zabezpieczenia.
Co do mapowania dysków i katalogów to już zależy od konfiguracji konkretnego serwera. Jeżeli wcześniej tak właśnie się robiło (czyli dyski sieciowe mapowały się zawsze te same dla danego użytkownika, niezależnie od tego, na którym komputerze się zalogował), to po podłączeniu nowego komputera do domeny i na nim będzie się tak działo.
Z twojego postu wynika ze jestes jakims power userem albo po prostu masz prawa na dodawanie kompow do sieci. Jesli to prawda, to nie potrzebujesz informatyka.
'Nie wykrywa sieci' to bardzo ogolne pojecie i moze znaczyc doslownie wszystko. Pierwszy krok to sprawdzenie DHCP, czyli:
menu start --> uruchom --> cmd --> ipconfig
Interesuje cie (nas) adres IP i brama domyslna. Podaj je tu, to pojdziemy dalej :)
musisz znać domenę, musisz posiadać prawa administracyjne do dodawania komputerów do kontrolera domen. poprawnie skonfigurowany kontroler domen powinien być bez problemu przez nową instalację wyrywany w sieci
ale, kontroler domeny może mieć ograniczenia co do dodawania nowych komputerów (z inną nową nazwą czy też z innym MAC adresem)
liczy się znajomość topologii sieci
nagytow ---> posiadam tylko uprawnienia administratora na nowym kompie i na starym też - prawa admina tylko do tego konkretnego komputera oraz zwykłe konto jako użytkownik zaawansowany.
Aby zarejestrować nowy komputer w domenie należy:
1. Kliknąć PPM na mój komputer i wybrać właściwości
2. w zakładce nazwa komputera klikamy przycisk "zmień"
3. wpisujemy nazwę komputera, która jeszcze nie istnieje na kontrolerze domeny
4. wpisujemy w polu "członkostwo" nazwę domeny. Jeśli jest to wyłącznie sieć wewnętrzna to najczęściej wygląda to tak"nazwadomeny.local". W zależności od kontrolera domeny ".local" albo coś innego po "." się wpisuje (trzeba wiedzieć co)
5. Po wciśnięciu OK komputer prosi o podanie nazwy użytkownika i hasła administratora domeny. Nazwa użytkownika jest w formacie nazwadomeny\administrator, a hasło trzeba znać :)
I tyle.
Okej, dzięki wielkie. A powiedzcie mi jeszcze dlaczego nie mogę połączyć się z siecią? Patrzyłam na ustawienia na starym komputerze, w TCP/IP wszystko (np. DNSy) są ustawione na domyślne. Jedyne czego nie mam na nowej instalce to Qus, QS czy czegoś takiego :-) Czy to może być przyczyną?
co to znaczy że nie możesz połączyc się z siecią? Z siecią wewnętrzną chyba możesz skoro się podpięłaś do domeny?
Chodzi o internet?
Jeśli tak to może trzeba zainstalować klienta firewalla na komputerze klienckim i skonfigurować go.
W sieci w widnows serwerem 2003 robi się to tak:
Z konta administratora na komputerze klienckim w "uruchom" w menu start wpisujesz:
\\nazwaserwera\mspclnt\MS_FWC.msi
Po instalacji trzeba tego klienta skonfigurować (ikonka jest w try przy zegarku).
W zakładce settings wybieramy "manually specifed isa server i wpisujemy nazwę naszego serwera
A w zakładce web browser zaznaczamy co się da i klikamy Configure now.
internet w IE powinien działać :)
Smerfffetka --> Co to znaczy domyślne? U mnie w pracy na przykład automatycznie przydzielany jest jedynie adres IP i maska. Resztę trzeba wpisywać ręcznie. Bez bramy nie będzie można podłączyć się do internetu (oczywiście dalej mogą być dodatkowe blokady), a bez DNS'a nie podłączysz się do domeny.
Edit: A użytkownik zaawansowany w domenie G może zrobić, jeżeli administrator nie nadał mu odpowiednich uprawnień. Lokalny administrator może sobie najwyżej pobawić się na lokalnym komputerze. Do domeny tym kontem też się nie zalogujesz.
Dziękuję pięknie za wszystkie odpowiedzi.