Sieć PLC - doświadczenia ?

Forum Komputery
Odpowiedz
28.02.2012 13:35
1
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Sieć PLC - doświadczenia ?

Witojcie,

Dopadł mnie specyficzny problem - HD Streaming nie działa dość dobrze w mojej sieci wi-fi. Pliki max 6-8mbit bitrate chodzą płynnie, powyżej jest kaszel.

Eksploruję różne opcje, w tym powerline.

Podstawowy problem jaki napotkałem, jest instalacja - jeszcze nie sprawdzałem empirycznie ale mam w domu obwody we wszystkich 3 fazach.
Prawdopodobieństwo, że nie zadziała, jest dość spore, jako że (mimo że większość producentów nawet małym druczkiem o tym nie wspomina) tego rodzaju instalacje wymagają wpięcia do tej samej fazy.

I tu pytanie o Wasze doświadczenia. O jakości sygnału - wiem, że spada, że jest różna itd. Chodzi mi o to, czy ktoś to podłączył na różnych fazach i jak to działa.

Skąd pytanie o różne fazy, kiedyś był aksjomat że nie działa, tymczasem Netgear pisze w FAQ, że to jest możliwe aczkolwiek będą znaczne straty jakości.
Zanim wyłożę 5 stów wolałbym wiedzieć, czy to ma sens, czy raczej próbować przenieść storage bliżej miejsca streamowania (obecnie 2 hopki wi-fi, na pierwszej jeszcze jest dobrze)

28.02.2012 13:41
Widzący
😊
2
odpowiedz
Widzący
255
Legend

Tutaj piszą że współcześnie fazy są bez znaczenia:
http://webhosting.pl/Jak.zbudowac.domowa.siec.PLC
może doczytasz się czegoś więcej.

28.02.2012 13:53
3
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Chętnie bym zobaczył jakiś test :)

Tutaj też piszą, że działa to nie tylko na przewodzonym ale również promieniującym sygnale, ale jakoś mi się nie chce w to wierzyć :

http://www.smallnetbuilder.com/mydownloads/plc_cross-phase_coupling.pdf

28.02.2012 14:21
Widzący
😉
4
odpowiedz
Widzący
255
Legend

A ile komputerów łączysz? Bo może lepiej byłoby raz pociągnąć światłowód i mieć z głowy.

28.02.2012 14:29
PanSmok
5
odpowiedz
PanSmok
266
Legend

w zasadzie tez bym sugerowal swiatelko...

28.02.2012 15:07
6
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Zasadniczo 2.
Ale w grę nie wchodzi niestety żadne kablowanie, zapchane mam wszystkie kanał którymi mogłem ciągnąć (TV i inne gówna), ścian pruć nie będę. Zastanawiam się jeszcze posadowieniem jakiegoś NASa w miejscu, gdzie mi najbardziej zależy na transferze i spięciu go gigabitem. Wtedy transfer z internetu będzie wi-fi, ale przy zapisie plików to mniej mi będzie przeszkadzało niż przy odczycie, bo to tutaj potrzebuję średniego transferu rzędu 40-50mbit/s

05.03.2012 10:45
👍
7
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

Podbiję, bo testowałem

Otóż, na dzień dzisiejszy nie ma żadnego problemu z obwodami, fazami itp. Po prostu plug and play, w minutę wszystko działa.

Nie testowałem szybkości transferów, programik diagnostyczny pokazywał dla urządzeń 500mbps Tx 340mbps i Rx 130mbps. Rzeczywiste pewnie tak jak u wszystkich około 40-70mbs w zależności od obciążenia sieci uciążliwymi urządzeniami takimi jak odkurzacze, żelazka, czajniki etc.
W każdym razie klient DLNA o wiele szybciej czytał pliki z sieci lokalnej (odświeżanie folderów etc.), podobnie serwisy sieciowe typu ipla czy tvn player, działały szybciej niż podpięte po wi-fi n.

Plusy - bezproblemowa instalacja, niezła wydajność
Minusy - cena, urządzenia grzeją się dość mocno

Ale na pewno idzie to w dobrą stronę.

05.03.2012 10:56
yasiu
8
odpowiedz
yasiu
199
Legend

dobrze wiedzieć :)

a skoro urządzenia się grzeją, to ogrzewanie w domu ustaw kreskę niżej ;)

05.03.2012 11:24
9
odpowiedz
QrKo
167
Yarr!

To ja z ciekawosci zapytam jak wyglada bezpieczenstwo takiej sieci? Jest do tego jakis soft w ktorym tworzy sie jakies nazwy sieci/hasla jak w wifi? Mam na zewnatrz domu wyprowadzone gniazdko, do ktorego np. w zimie podlaczamy oswietlenie choinki ogrodowej i ciekawi mnie czy wystarczy podejsc, podpiac sie i uzyskac dostep do wszystkiego jak leci :-)

05.03.2012 12:14
10
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend
Image

QrKo - szyfrowanie 128 bit. Nie mogłem się doczytać, jakie, ale inne urządzenia mają 128bitowe WEP.

W oprogramowaniu do urządzenia możesz z poziomu komputera ustawić klucz szyfrowania, poza tym do sparowania potrzebne jest jednoczesne (no, nie z dokładnością do 1 sekundy, masz coś koło minuty) naciśnięcie przycisku sync na dwóch adapterach. To w zasadzie wyklucza możliwość podłączenia się z zewnątrz- nawet jeżeli ktoś wie, że masz takie coś w domu, to nie sparuje urządzeń ze sobą jeżeli nie zna klucza i nie wtargnie do domu :)

W załączeniu obrazek z przykładowego panelu sterowania, większość producentów daje coś bardzo podobnego.

05.03.2012 12:32
pecet007
11
odpowiedz
pecet007
178
~

albz -- taka sieć działą także gdy prądu nie ma?

05.03.2012 12:38
👍
12
odpowiedz
QrKo
167
Yarr!

Dzieki wielkie :-)

05.03.2012 12:39
13
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

pecet007 - Niestety nie. Adaptery nie mają wtedy zasilania, nie wgłębiałem się ponadto, czy to czasami prąd nie przenosi sygnału (radio) - nie chcę się wymądrzać, ale w FAQ piszą, że nie działa.

05.03.2012 12:53
matchaus
14
odpowiedz
matchaus
172
sturmer

Swojego czasu trochę czytałem o tej metodzie. Pamiętam, że ta "jedna faza" nie dawała mi spokoju - dobrze, że to się wyjaśniło.

Ale z innej beczki - jak sprawy się mają z dokładaniem kolejnych "wtyczek"? Można pojedynczo? Wszystkie ze sobą "zagadają"?

P.S. albz74 -> Widzę, że wziąłeś netgear'a. Który model kart?
(Jestem na stronie netgear'a w kategorii "Powerline" i za cholerę nie idzie kliknąć w "wysoką wydajność", czy "Paca (sic!) oraz zabawa". Działa tylko "proste połączenie" i jest tam, owszem, kilka urządzeń).

05.03.2012 13:25
15
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

matchaus - wejdź na międzynarodową stronę. Netgear w Polsce ich nie sprzedaje więc są tylko podstawowe modele. Stąd na allegro brak. W redcoon jest więcej ale nie z polskiej dystrybucji.

http://www.netgear.com/home/products/powerline-and-coax/high-performance/default.aspx

Próbowałem XAVB 5001 w tandemie z XAVB 5004 - główna zaleta to 4 portowy gigabitowy switch.
Można do jednej sieci wpinać więcej gniazdek, przynajmniej w przypadku urządzeń spełniających standard Homeplug. Chyba do 16 zadziała. Ale trzeba uważać - one konsumują transfer, przepustowość 4 spada 2x w porównaniu z 2 i idzie to liniowo. To wynika z technologii, ale tak samo jest z mostkami wi-fi.

05.03.2012 14:29
matchaus
16
odpowiedz
matchaus
172
sturmer

Dzięki za info.

Co do Netgear'a, to mam router DGN2200 - sprawuje się wyśmienicie, więc w ciemno "pójdę" w kolejne produkty oznaczone tym logo.
Co do kart PLC, to zastanawia mnie jak sprawy się mają ze słabszymi modelami - ciekawe ile można z nich wycisnąć?
Netgear sugeruje, że dopiero modele z serii "Powerline AV 500" dają np. "hd streams". Ale czy na pewno?

[edit] BTW - taki mały, dość świeży teścik 6-u urządzeń (niestety - brak Netgear'a).
http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/rutery/2012/01/internet-z-gniazdka-porownanie-6-adapterow-powerline.aspx

05.03.2012 16:05
17
odpowiedz
zanonimizowany251643
134
Legend

matchaus -
Nie mam pojęcia, jak to jest ze strumieniami HD. Spojrzyj tutaj:

http://www.smallnetbuilder.com/lanwan/powerline-charts/view

i ogólnie na tą stronkę. 500mbps mają wyższe średnie i maksymalne transfery, ale minimalne dość podobne. Netgear nie jest najlepszy - mają problem ze stabilnością transferów. Czy 64mps wystarcza ? Być może, ale zależy od źródła. Bezpośrednio odtwarzany plik pójdzie pewnie, ale jeżeli idzie z serwera DLNA, jeszcze remuxowany - niekoniecznie.

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl