Rower typu turystycznego (Merida Crossway) - wymieniłem dentkę, opona jest przejrzana niemal pod lupą czy coś nie siedzi. Jednak powietrze wciąż uchodzi w tempie flaka w ciągu dwóch tygodni. Felga raczej nie jest krzywa, rower ma 300 kilometrów przebiegu od zeszłego sezonu. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyną?
Zdejmij dentke, napompuj, wsadz do wody, i sciskaj - jak nie zobaczysz nigdzie pecherzykow powietrza, to najpewniej wina wentyla.
Wentyl wymienilem razem z dentka. Nikt powietrza mi nie spuszcza. Dentka nie ma dziury. Takie podstawy to sprawdzilem...
Dętka, panowie dętka.
http://sjp.pwn.pl/szukaj/d%C4%99tka
Może wymieniłeś na wadliwy, jesteś pewny że wentyl nie przepuszcza?
Gdzieś to powietrze musi uciekać. Dlatego sugeruję abyś powtórzył sprawdzenie w szczególności dentki i wentyla. Zapobiegawczo wymieniłbym wentyl.
Prawdopodobnie coś niewielkiego się wbiło w oponę i podczas jazdy przebija dętkę. Ew. coś siedzi między dętką a obręczą.
1. Zdejmij oponę. Umyj/przepłucz dokładnie, potem przejedź palcami jej wewnętrzną stronę, w jedną i drugą stronę kilka razy. Każdą nierówności ostrą rzecz, sprawdzaj i staraj się wyjąć. Czasem będzie trzeba pognieść trochę oponę by się dobrać do wbitych elementów.
2. To samo zrób z obręczą. Sprawdzaj czy w rowkach, przy opasce niczego nie ma. Dokładnie wyczyść piasek i inne syfy. Sprawdź czy nie ma uszkodzeń mechanicznych w obszarze styku z dętką/oponą.
Dętkę wsadź do miski i kawałek po kawałku sprawdzaj w którym miejscu uchodzi powietrze. Możesz łatać albo wsadzić nową.
dentka
Dętką.
A i felgi są w autach. Tu- obręcze :)
Napompuj sama detke z wentylem i wloz do miski/wanny. Jesli powietrze nie ucieka przez niego to winna jest opona... Wystarczy mala zszywka, albo kawalek pinezki bez lepka i bedzie Ci dranstwo dziurwawic wszystko co do niej wlozysz :/
miałem podobny problem, w końcu po baaaaaaaardzo długim i dokładnym przejrzeniu dętki w wodzie znalazłem mikrodziurkę, bardzo trudno było ją zauważyć, bo bąbelek to właściwie trzeba było wyciskać, bo powietrze bardzo wolno się zbierało, zanim powstał bąbel. To chyba w wyniku jakiegoś przyszczypnięcia dętki powstało.
Oponę też warto sprawdzić.
Nie ma opcji innej opcji poza uszkodzonym wentylem, czy tez dziurawa detka. Cos musi ci je uszkadzac w tak malo widoczny sposob, ze nie dajesz sobie z tego sprawy.
Wiec sprawdz:
- szprychy czy nie wystaja w feldze (najlepiej zalozyc/zrobic opaske na wszelki wypadek)
- felga nie posiada zadnych ostrych krawedzi od srodka
- mozliwe, ze opona posiada naprawde malo wystajacego druta, ktory przebija detke (grubosci wlosa)