Samoczynne restarty, wyłączanie się monitora.
Witam.
Otoz znowu borykam sie z pewnymi problemami dotyczacymi grafiki, nie wiem czy karta graficzna jest na wymarciu czy co. Podczas grania w gry np NFS World dochodzi do samoczynnych restartow, a gdy siostra gra w jakies tam pierdoly, to monitor jakby sie wylacza i jedynie reset pomaga.
Zainstalowalem jakies starsze sterowniki, bo na najnowszym mialem paski na zdjeciach opisane w innym watku.
Prosze czy ktos ma moze jakis pomysl, co moze byc nie tak? Probowac kolejne reinstalki sterownikow?
Specyfikacja kompa
win xp sp3
athlon 3000+ 64 bit
1gb ram goodram
grafika AGP sapphire radeon 3600 series (chyba 3650, w everest jest tylko 3600 series) 512 mb
Z tym wylaczaniem wiele lat temu mialem podobny problem, przyczyna okazala sie banalna - zdechl wentylator na karcie. Sprawdz temperatury, zdejmij bok obudowy i zobacz czy smiglo sie kreci i czy nie ma na nim tony kurzu. Te paski co mowiles - to objaw przegrzewania sie karty.
Też myślę, że to może być wina temperatury. Sprawdź, czy chłodzenie działa, jeśli działa, to przeczyść kompa z kurzu (zasilacz też). Jeśli to nie pomoże, to ostatnią deską ratunku może się okazać "odkręcenie" karty graficznej. Ściągasz ATI Tray Tools i postępujesz zgodnie z instrukcją w programie, albo na necie. Jeśli nie znajdziesz, to stosuj się do instrukcji overclockingu, tylko przesuwaj suwadła w lewo - "odkręcaj". Jakbyś czegoś nie rozumiał, to pisz, postaram się pomóc, ale tylko z pamięci, bo nie mam teraz karty ATI.
Tylko że teraz tak:
komputer jakiś tydzień czy dwa tygodnie temu był czyszczony calutki, rozkręcony do ostatniej śrubki i skręcony.
Jak dotykam pamięci na karcie to są zimne, nie grzeją się.
Temperatury --->
a co do tych pasków to nie sądzę żeby to było z przegrzania, bo tak się dzieje tylko na najnowszych sterownikach, na starszych jest ok.
edit2
nie mam pojęcia skąd max temperatura się wzięła 83, skoro value jest 51. Odpalę zaraz 3dmarka i zobaczę czy podskoczy.
zasilacz sie rypie napięcie +12V jest zbyt niskie napiecię +3.3V tez nie jest najelpsze dopuszczalna ilość to 3.27
Kolego Wsadz inny zasilacz i zobacz te napięcia odbiegają od normy na moje oko twoje restary powoduje zasilacz.
czyli ani nie sterowniki, ani nie walnieta grafika?
tylko ze z kolei w wielu miejscach czytam ze te odczyty z programow sa czesto gesto mocno przeklamane...
To prawda, wyniki są często przekłamane. U mnie ten program pokazuje napięcie na linii (+12V) 0.67V więc dobitnie widać, że odczyt jest zły.
Ale jak masz możliwość to i tak sprawdź komputer na innym zasilaczu, nie zaszkodzi a może to w nim leży problem.
zasilacza innego nie mam, postaram się dzisiaj załatwić woltomierz, i zrobię pomiary, bo może faktycznie te napięcia są zaniżone.
Norma ATX według wikipedii to
12 V min 11,40 V max 12,60 V
ale gdzieś z kolei czytałem ze norma to jest min -5% max +5% wartość linii, czyli według tego co pokazuje HWMonitor napięcie na linii 12V nie jest w normie, ale zobaczę potem jak zmierze woltomierzem.
Podlaczylem starego no-name 400W.
pierwsze uruchomienie - ok, brak pasków na tym nieszczęsnym zdjęciu, już się ucieszyłem. włączam 3dmarka, test lobby a'la max payne - sru, zwiecha, wyłączony monitor.
restart kompa - to samo, pasek na tym zdjęciu. w HWMonitor są jeszcze niższe napięcia na linii 12V niż w tamtym zasilaczu. Tylko że program może przekłamywać, postaram się na dzisiaj załatwić ten woltomierz i zobaczę co i jak.
Jakieś dalsze pomysły?
no czyli zakres jest taki
+12 VDC ±5% (±0.60 V) +11.40 V to +12.60 V
a ja mam 11.37 wiec nie mieszcze sie i tak w normie
okaze sie wieczorem jak zrobie pomiar cyfrowym woltomierzem
No więc tak, kolejne badania za mną.
Dokonane pomiary woltomierzem na złączach molex i na wtyczce 24 PIN.
wynik: 12,22 - 12,26 V czyli nawet nie zaniżone, a ciut zawyżone, ale mieszczące się w normie.
Mowa o porządnym zasilaczu TAGAN 400W.
Kolejne objawy: grę dalej wywala, natomiast już na tym nieszczęsnym zdjęciu pasek już się nie pojawia przynajmniej narazie... kolejne pomysły?:(
Tylko teraz ile lat ma ten zasilacz? Bo może jak jest stary to nie daje już tych ~400W tylko mniej i przy obciążeniu są restarty bo nie wystarcza? Jak nie zasilacz jednak to sprawdzaj po kolei podzespoły. Jak masz możliwość to podmień kartę graficzną.
właśnie nie mam takiej możliwości.
zasilacz ma raptem hmm 2 lata? ale nigdy z nim żadnych problemów nie miałem, podzespołów też nie mam dużo podłączonych.
Jak zasilacz ma 2 lata to raczej nie jego wina, w takiej sytuacji stawiałbym na kartę graficzną.
na elektrodzie diagnozuja ze to moze byc blad biosu. musze poszukac biosu seryjnego do tej karty
bios seryjny wgrany od nowa, i nadal to samo. rzadziej bo rzadziej ale jest.