Router TL-WR743ND - problem z WiFi !

Forum Komputery
Odpowiedz
05.10.2012 20:36
1
odpowiedz
zanonimizowany742325
32
Konsul

Router TL-WR743ND - problem z WiFi !

Witam.

Zakupiłem router TP-LINK WR743ND. Zgodnie z zaleceniami dostawcy usług internetowych podczas konfiguracji wybrałem ustawienia pppoe. Przy połączeniu kablem do komputera stacjonarnego wszystko działa jak należy. Problem występuje natomiast w WiFi. Mimo, że laptop jest w tym samym pomieszczeniu na pięć kresek zasięgu są tylko 2 lub 3, dodatkowo połączenie jest często zrywane. Nie jest to wina laptopa ponieważ ten sam problem występuje na innym urządzeiu wifi. Nie ma też zakłóceń ponieważ wcześniej, inny router działał bez zarzutu, pełny zasieg był także w pobliskich pomieszczeniach.

Proszę o pomoc w konfiguracji urządzenia, krok po kroku. Ewentualnie co może być nie tak jak powinno

05.10.2012 20:40
kjx
2
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

Najsampierw zmień kanał na którym wifi pracuje (poszukaj w zakładce "wireless" czego co nazywa się "channel ID"). Save, restart, test.

05.10.2012 20:59
👍
3
odpowiedz
zanonimizowany742325
32
Konsul

kjx. Dzięki wielkie. Jesteś cudotwórcą, bo już dobre kilka godzin się z tym męczyłem, a tu problem jak ręką odjął :D

05.10.2012 21:02
kjx
4
odpowiedz
kjx
136
Mighty Pirate

To teraz pobierz sobie programik inSSIDer i sprawdź który kanał jest najmniej obciążony. Widać sieci się na siebie "nakładały" i wzajemnie się gryzły :)

Forum Forum Komputery
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl