Pytanie do magików excela

Forum Rozmawiamy
Odpowiedz
15.06.2015 04:00
Lukis'
1
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra
Image

Pytanie do magików excela

Hej

Mam takie pytanie do osób, które sporo potrafią w excelu. Otóż ostatnio dodatkowo wrzucono mi w pracy tworzenie pewnej tabelki. Jest to dosyć mozolne, bo muszę wklepywać te same dane (znaki samolotów itd). Zwykle moje rzędy wyglądają tak jak na obrazku. Takich linijek jest miesiącu nawet kilkadziesiąt.

Chciałbym sobie to bardziej zautomatyzować.
Czy byłby ktoś w stanie mi pomóc i powiedzieć jak?

Oto co chciałbym osiągnąć.

1. Gdy w kolumnie A (w danym wierszu) wpiszę słowo "PRZYLOT" w komórkach J K ma się pojawić kolor zielony (ten który widzicie), w kolumnie L kolor fioletowy, a w kolumnach X oraz Y także kolor zielony.
2. Gdy w kolumnie A ( w danym wierszu) wpiszę słow "ODLOT" w kolumnach M N X Y kolor niebieski (jak na screenie).

3. Stworzenie swojego rodzaju stałych tzn.
Gdy w kolumnie F wpiszę jakieś znaki samolotów, to żeby w kolumnie G wskoczył model. Chciałbym aby mógł to uzupełniać o kolejne znaki i modele.

4. Tak samo gdyby udało się stworzyć taką samą stałą do numerów rejsu (kolumna B) i destynacji (kolumny C oraz D). Jak w przykładzie
W B: ENT1026 a w C "FAO" a w D "POZ". Tak samo ten rejestr bym chciał udostępniać.

Da się to zrobić? Jest to skomplikowane?

Z góry dziękuję za pomoc :)

15.06.2015 07:08
2
odpowiedz
Tomus665
101
Legend
16.06.2015 00:44
Lukis'
3
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Mam excela 2013...coś mi na razie nie idzie :)

16.06.2015 01:18
Lukis'
4
odpowiedz
Lukis'
130
POZnańska Pyra

Coś mi nie chce to działać. Nie mówiąc już o rozciągnięciu tego na całą kolumnę...

Forum Forum Rozmawiamy
Odpowiedz

GRYOnline.pl:

Facebook GRYOnline.pl Instagram GRYOnline.pl X GRYOnline.pl Discord GRYOnline.pl TikTok GRYOnline.pl Podcast GRYOnline.pl WhatsApp GRYOnline.pl LinkedIn GRYOnline.pl Forum GRYOnline.pl

tvgry.pl:

YouTube tvgry.pl TikTok tvgry.pl Instagram tvgry.pl Discord tvgry.pl Facebook tvgry.pl