Ptroblem z instalacją windows xp
Otóż na chwilę obecną posiadam Windows 7 professional ale chciałbym go zamienić na Windowsa XP . Od znajomego i z rożnych forów internetowych dowiedziałem się że wkładając płytę z Windowsem XP przy włączaniu komputera coś powinno się pojawić . A u mnie z niewiadomych przyczyn nic się nie pokazuje . Gdy wszedłem w do komputera otworzyłem setup p to nie mogę wcisnąć ,,instalacja systemu Windows XP"Jak MAM ZAINSTALOWAĆ XP ???
Komputer chroni cie przed zrobieniem strasznej glupoty.
Co to znaczy "nic sie nie pokazuje"? Masz czarny ekran bez niczego, czy normalnie laduje sie 7? Jesli to drugie, to ustaw w biosie kolejnosc bootowania na sprawdzanie napedu CD (DVD) przed HDD, i upewnij sie, ze ta plyta w ogole jest bootowalna.
Uruchamiajac setup spod dzialajacego windowsa, nie zainstalujesz systemu.
głupio mi pytać ale jak wejść w ten bios i jak zmienić kolejność bootowania ???
Da się to zrobić bez wchodzenia do BIOS'u. Wystarczy że podczas startu komputera, w momencie kiedy pojawi się ten pierwszy "chwilowy" ekran wciśniesz F12 (klikaj nawet kilka razy pod rząd). Następnie pojawi Ci się proste okienko wyboru sprzętu z którego chcesz uruchomić system. Za pomocą strzałek wybierasz napęd CD/DVD, potwierdzasz "Enter'em" i gotowe- po chwili pojawi się ekran instalatora Windows.
Pomijając uruchamianie instalatora upewnij się że całą instalację wykonasz poprawnie. Inaczej możesz mieć trudności z funkcjonowaniem systemu.