Przygotowanie komputera do sprzedaży
Witam, zamierzam sprzedać swój poprzedni komputer i mam pytanie. Czy da się całkiem wyczyścić dysk nie ruszając przy tym systemu windows 10? Jeśli nie, to jak go potem ponownie zainstalować nie mając kodu aktywacyjnego? (komputer kupowałem z zainstalowanym systemem).
Windows 10 nie potrzebuje żadnego kodu. System przypisuje się do sprzętu. Wystarczy teraz pobrać obraz iso (usb) ze strony Microsoftu, zainstalować, a system sam się aktywuje.
Mniej roboty jest jednak z przywróceniem "ustawień fabrycznych". Odpowiednia opcja jest w Ustawieniach.
To tak możesz skorzystać z programów usuwających pliki np. z tej strony: trybawaryjny.pl/trwale-usuwanie/
@kjx nie zawsze. Ale kod seryjny można odczytać programem: dobreprogramy.pl/Windows-Product-Key-Viewer,Program,Windows,82409.html
Ja tam bym skorzystał z programu do odczytania kodu seryjnego. Później ze strony MS pobrał bym odpowiedni Windows 10. Przygotował bym sobie instalkę windowsa na penie. A na drugim pendrivie wsadziłbym darmowego dban'a :dban.org. Najpierw DBAN i czyszczenie DoD Shortem. Następnie postawienie windowsa od nowa.
Ale tobie raczej zaproponowałbym któryś z programów z pierwszego linku.