Prosta baza danych z dostępem przez WWW ?
Siema.
Potrzebuję coś takiego jak baza danych umieszczona na serwerze z możliwością modyfikacji /przeglądania danych w zależności od zalogowanego użytkownika.
Jak takie coś zrobić ? Są jakieś proste sposoby ?
Za mało szczegółów. Na upartego takie coś może robić praktycznie każdy CMS odpowiednio skonfigurowany. Tak samo jak forum i inne darmowe skrypty.
więc dokładniej to taka baza danych składała by się tylko z "karty pojazdu" gdzie będą dane samochodu, różne daty itp. Wyglądałoby to tak, że pierwsza osoba dodaje taką kartę uzupełniając poszczególne rubryki, następnie ktoś inny po wpisaniu numeru rejestracyjnego może przeglądać /modyfikować te dane. i To wszystko :)
Zawsze możesz sam napisać :P
Na pewno jest wiele pluginów, bądź nawet podstawowych funkcji w różnych gotowych CMS - wystarczy szukać nawet niekoniecznie w tym celu napisane. Na przykład korzystałem z dodawania zawodników poprzez moduł "produkty" :D wystarczyło tylko zmienić nazwę w źródle, coby się nikt urażony nie poczuł i gra gitara.
Jest pełno linków w google na przykład. Chyba nie myślisz, że dostaniesz wszystko na widelcu? Pracowałeś kiedykolwiek z jakimś cmsem, htmlem, czymkolwiek? Bo wiesz, to nie jest tak, że wpiszesz w google "program do robienia kart samochodów" i wyskoczą grafiki, ceesesy, integracja, itp i tylko wpisać hasło admina :D nawet jeśli korzystasz z gotowców, to i tak musisz umieć je skonfigurować, nierzadko jest to dłubanie w template'ach. Przejrzyj najpopularniejsze CMSy - Joomla, Drupal, nie wiem co tam jeszcze i oceń, czy potrafisz dodać front end user + integracja z panelem, lub stworzenie dla nich stron do zarządzania itp :)
Poza tym, takie rzeczy się robi za pieniąse. Chcesz robić to sam - musisz wiedzieć jak.
umiem tworzyć bazy danych , myślałem nad jakimiś gotowymi narzędziami portali oferujących hosting do ich obsługi